VIDEO Brugse Maria Noppe krijgt onverwacht muzikaal cadeau voor 94ste verjaardag

"Met zo'n warme, sympathieke mensen om me heen wil ik hier zeker blijven wonen tot mijn laatste snik", zei Maria Noppe geëmotioneerd. © Davy Coghe
Piet De Ville
Piet De Ville Medewerker KW

Maria Noppe uit de Gentpoortstraat in Brugge kreeg vandaag een bijzondere verrassing voor haar 94ste verjaardag. Nu de kranige negentiger in corona-quarantaine verblijft, zorgden haar buren voor een ‘coronaserenade’, inclusief doedelzakspeler. “Een prachtige verjaardagscadeau, dit had ik echt niet zien aankomen”, klonk Maria geëmotioneerd.

Maria Noppe woont al zo goed als haar hele leven in de Gentpoortstraat in Brugge. Ze werkte sinds haar achttiende haar hele beroepsloopbaan lang als huishoudster bij de familie Vanhaverbeke, ook in de Gentpoortstraat. “Maria woonde jarenlang bij ons in als huishoudster, dus nog van in de tijd van mijn ouders. Eigenlijk is ze zo echt wel een deel van onze familie geworden”, zegt Bob Vanhaverbeke, die jarenlang actief was als apotheker in diezelfde Gentpoortstraat en ook een tijdlang zetelde als Brugs gemeenteraadslid.

Mantelzorgers

“Nadat Maria dan gehuwd is, woonde ze met haar man op een afzonderlijke verdieping in onze woning. En toen ze met pensioen ging, verhuisde ze samen met haar man enkele huizen verderop in de straat. Zo’n twaalf jaar geleden is haar echtgenoot Alfons Deblaere, die altijd in de bouw heeft gewerkt, overleden. We zijn al die tijd contact blijven houden met Maria. Maria heeft zelf geen kinderen. Mijn vrouw en ik, en eigenlijk ook mijn kinderen, treden min of meer op als mantelzorger voor haar. Ze is nog bijzonder kwiek voor haar leeftijd, maar we doen regelmatig boodschappen voor haar. Onze tuinen zijn met elkaar verbonden en ze komt bijna iedere namiddag koffie drinken bij ons.”

“Mijn dochter Lies, schoonzoon Dirk Vandamme en hun drie kinderen hebben geholpen met de organisatie”, aldus Bob Vanhaverbeke.© Davy Coghe

En ook in deze coronatijden, waarbij Maria als bejaarde zoveel mogelijk contact moet mijden, zijn Bob en zijn familie Maria niet vergeten. Zeker niet nu ze haar 94ste verjaardag viert. “Nu we niet bij haar langs kunnen gaan, hebben we toch voor een speciale verrassing gezorgd. Mijn dochter Lies, schoonzoon Dirk Vandamme en hun drie kinderen hebben geholpen met de organisatie. De kleinkinderen hebben pancartes gemaakt met verjaardagswensen op. Ze zorgen ook voor een vleugje muziek. Daarbij zal mijn schoonzoon Dirk zijn kunsten op de doedelzak etaleren.”

“Prachtig verjaardagscadeau”

Maria vond het alvast allemaal prachtig. “Wat een prachtig verjaardagscadeau. Dit had ik echt niet zien aankomen. Ik ben echt gelukkig dat ik hier nog in behoorlijk goede gezondheid en zo zelfstandig mogelijk – met de hulp van de buren en hulp aan huis – kan blijven wonen”, zei Maria geëmotioneerd. “Met zo’n warme, sympathieke mensen om me heen wil ik hier zeker blijven wonen tot mijn laatste snik!”

https://www.youtube.com/watch?v=0NQSZ0bobXU

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier