Veurnse kajakclub ondergaat verjongingskuur

Joris Duyck is speler-kapitein-voorzitter van Westhoek Kajakclub Veurne. © WVH
Wouter Verheecke
Wouter Verheecke Medewerker KW

Joris Duyck (44) is de Vincent Kompany van Westhoek Kajakclub Veurne. Al is hij niet alleen speler-kapitein, maar ook nog voorzitter van de club. Die bestaat al sedert 1972, maar sinds de verhuis naar het Vaubanpark waait er een nieuwe wind door de sportvereniging. “We zijn hier beter gelegen en beschikken nu over een modern clublokaal, waardoor we al veel nieuwe, jonge leden konden aantrekken. Zo is onze toekomst verzekerd”, glundert hij.

Joris Duyck is een waar clubfenomeen. Nadat hij al speler en kapitein was, werd hij vier jaar geleden ook de voorzitter van de Veurnse kajakclub. “Ik groeide op nabij onze vorige locatie, langs het kanaal Nieuwpoort-Duinkerke. Daar mocht ik van mijn ouders starten toen ik twaalf jaar was, na de komst van het waterzuiveringsstation in Oostduinkerke. Voorheen moest je naar de oogarts van zodra er daar vaartwater in je oog was terechtgekomen. Maar ook op andere vlakken scoorde die plek niet al te best, want ze lag langs een drukke baan en het kon er hard waaien. We zaten er ook in een oud kolenkot, dat een van onze leden aankocht om er ons clublokaal van te maken. We hebben er 40 jaar lang fantastische momenten beleefd, maar de jongste jaren zaten we als het ware in elkaars nek in de kleedkamer. Elke kubieke meter was er ook ingenomen door boten of ander materieel.”

Start-2-kajak

Een groot contrast met de nieuwe locatie bij de vijver in het Vaubanpark, waar de club sinds 2017 is ondergebracht. “Hier zitten we in een modern lokaal en op een veilige plek, wat ons veel aantrekkelijker maakt”, stelt de voorzitter.

“We hebben al gemerkt dat ouders hun kinderen liever naar hier sturen. Ons ledenaantal zit in de lift en dat was nodig, want voorheen waren nieuwe leden typisch kinderen van bestaande leden. We zetten hier dan ook bewust in op de jeugdwerking, met onze start-2-kajak-instapmomenten. Onlangs organiseerden we ook een toertocht door de Poldergrachten. We kajakken soms op zee en om de twee jaar trekken we met de gevorderden naar de bergrivieren in de Alpen. Zo brengen we de leden in contact met de verschillende facetten van het kajakken. Dat moet je natuurlijk eerst leren als je aan kajakpolo wil doen; de eigenlijke kern van onze club.”

We hebben nu een modern lokaal op een veilige plek, dat maakt ons aantrekkelijk

De voorzitter omschrijft deze sport als een combinatie van verschillende sporten. “Kajak en waterpolo liggen voor de hand, maar er zijn ook elementen van basketbal en ijshockey in het speelveld en de spelregels verweven. En ook van rugby, want die helmen en de stootkussens op de boten zijn er niet voor niks. We spelen vijf tegen vijf, met telkens drie wisselspelers. Een wedstrijd duurt bij ons maar twee keer tien minuten, wat natuurlijk iets zegt over de intensiteit. Het is een sport met een lange leercurve; het duurt even tot je echt behendig bent met de boot, de paddel en de bal. Maar daarna ontdek je een erg complete teamsport, waar zowel techniek als tactiek aan te pas komen en waarvoor je veel verschillende spieren moet aanspreken”, weet Joris.

“En ik ben het levende bewijs dat je het lang kan beoefenen, tot na je veertigste”, lacht hij.

Paar keer kampioen

Joris zat deze week met het nationale team in Portugal. In eigen land strijdt hij met de WKV’s voor een plek in de top-drie in de nationale competitie. Ook de bekerwedstrijden komen er binnenkort weer aan. “Onze wedstrijdkalender is opgedeeld in twee helften, voor en na de zomer. In de winter trainen we in het zwembad. De speeldagen moet je zien als minitoernooitjes, met drie of vier wedstrijden per dag. De voorbije 20 jaar belandden we maar twee keer naast het podium. We werden al een paar keer kampioen, hebben hier een handvol bekers staan en we pakten ook al drie keer de dubbel. Vroeger namen we ook dikwijls deel aan internationale toernooien. Doordat de gemiddelde leeftijd toenam, viel dat echter alsmaar moeilijker te combineren met onze privélevens. Maar nu de verjonging is ingezet, zien we ook meer mogelijkheden op dat vlak”, besluit de voorzitter.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier