Veurne stimuleert hernieuwbare energieprojecten landbouw met subsidies

De Veurnse gemeenteraad keurde een reglement goed waardoor landbouwers gebruik kunnen maken van terugbetaalbare voorschotten in het kader van hernieuwbare energieprojecten. Stad Veurne werkt hiervoor samen met de provincie West-Vlaanderen.

De landbouwers kunnen subsidies krijgen voor hernieuwbare energieprojecten.©MYRIAM VAN DEN PUTTE
De landbouwers kunnen subsidies krijgen voor hernieuwbare energieprojecten.©MYRIAM VAN DEN PUTTE

Het systeem van terugbetaalbare voorschotten moet actieve landbouwbedrijven aanzetten om hun aandeel hernieuwbare energie in de globale elektriciteitsnoden te verhogen. De voorschotten zorgen ervoor dat het eigen kapitaal in de investering tot een minimum kan herleid worden en/of minstens gespreid kan worden in de tijd.

Het voorschot bedraagt maximaal 15.000 euro en moet terugbetaald worden over een periode van maximaal 3 jaar. Het rollende karakter van het lokaal klimaatfonds betekent ook dat financiële middelen voorhanden blijven om eventueel nieuwe innovatieve technieken uit te testen.

Landbouwers stimuleren

Burgemeester Peter Roose, die ook bevoegd is voor klimaat: “Het lokaal klimaatfonds is een belangrijke incentive om de plaatselijke landbouwers aan te moedigen om hernieuwbare energieprojecten op te starten.”

Jan Verfaillie, schepen van Landbouw: “Als stadsbestuur stimuleren we het ondernemerschap met een kleinere ecologische voetafdruk, op deze manier gaat ondernemen hand in hand met ecologie.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.