WTC Sportkring organiseert jaarlijkse verbroederingsrit: “Enige gezamenlijke activiteit voor de Groot-Stadense wielertoeristenclubs”

Frank Vandewalle, voorzitter van de organiserende Oostnieuwkerkse wielertoeristenclub Sportkring. © JCR
Carl Bruneel
Carl Bruneel Medewerker KW

Wielertoeristenclub Sportkring organiseert op zondag 5 mei de jaarlijkse verbroederingsrit Groot-Staden voor wielertoeristen. De rit staat open voor zowel clubs als voor individuele fietsers. Tijdens en na corona vond de verbroederingsrit een aantal jaren niet plaats, maar nu lijkt de jaarlijkse traditie opnieuw gelanceerd.

“Het was wijlen Cyriel Deprez, de toenmalige patron van café ‘t Paradijs in de Grote Veldstraat in Staden, die de drijvende kracht was achter de organisatie van de eerste verbroederingsritten”, vertelt Frank Vandewalle (65), voorzitter van de organiserende Oostnieuwkerkse wielertoeristenclub Sportkring. “Ik vermoed dat de eerste verbroederingsrit begin jaren tachtig van de vorige eeuw voor het eerst plaatsvond. De meeste wielertoeristenclubs werden begin de jaren zeventig boven de doopvont gehouden. In Staden waren er De Paradijsvrienden en Recht Voor Allen, clubs die overigens nog steeds bestaan. In Oostnieuwkerke had en heb je Sportkring en Jonger Dan Je Denkt.”

Rivaliteit

“Toentertijd was er overigens ook wel sprake van enige rivaliteit. Zo werd Sportkring opgericht door mijn vader en door mijn oom. Mijn vader had een fietsenwinkel en een café, en ook bij Jonger Dan Je Denkt had de oprichter een fietsenwinkel en een café. Naar ik mij meen te herinneren, was er in Staden ook tussen Recht Voor Allen en De Paradijsvrienden enige rivaliteit.” Toch werd door de clubs uiteindelijk een verbroederingsrit georganiseerd.

“Aan die eerste rit namen vijf clubs deel”, weet Frank. “Sportkring en Jonger Dan Je Denkt uit Oostnieuwkerke, Recht Voor Allen en De Paradijsvrienden uit Staden, en de ter ziele gegane Sleihagetrappers uit Sleihage. Bij het Stadense brandweerkorps hadden ze indertijd ook een wielertoeristengroep, en ook die namen deel aan de eerste verbroederingsritten. De verbroederingsrit werd elk jaar door een andere club ingericht, en dat is nu nog altijd het geval. Tijdens en ook na de coronaperiode werd de verbroederingsrit niet ingericht. Dat was het geval in 2020, 2021 en 2022. Onder impuls van Toon Beernaert, voorzitter van De Paradijsvrienden, ging de verbroederingsrit vorig jaar voor het eerst opnieuw door. Dit jaar zijn wij weer aan de beurt.”

“Goed zestig kilometer, tegen pakweg 26 per uur. Het is geen koers” – Frank Vandewalle, voorzitter Sportkring

“Je mag de organisatie van zo’n rit overigens niet onderschatten”, gaat Frank verder. “Er komt heel wat bij kijken en er is ook flink wat werk aan. We trekken met een serieuze bende fietsers de weg op. Zo moet het parcours uitgestippeld worden en uiteraard moet er ook oog zijn voor de veiligheid. Er rijdt altijd een wagen voorop en er rijdt ook een wagen achter de groep. De volledige meute wordt ook begeleid door motorrijders, die dienst doen als signaalgever en onder andere de veiligheid garanderen op kruispunten. De gemeente ondersteunt ons via het geven van een aandenken aan elke deelnemer.”

Pintje op terras

“We trekken voor onze verbroederingsrit richting Rollegem-Kapelle, voor een tocht van goed zestig kilometer. Het is de bedoeling om de rit af te haspelen tegen een gemiddelde van ongeveer 26 kilometer per uur. Het is dus niet de bedoeling om er een koers van te maken. De verbroederingsrit staat overigens niet alleen open voor de wielertoeristenclubs uit Groot-Staden. Ook individuele wielertoeristen zijn welkom. We verwachten tussen de zeventig à tachtig deelnemers, en starten op het Dorpsplein aan de kerk in Oostnieuwkerke omdat daar ruim voldoende plaats is om samen te starten. De aankomst ligt aan café ‘t Lepelke, ons lokaal in de Lepelstraat in Oostnieuwkerke. Randanimatie is er op de verbroederingsrit eigenlijk niet voorzien, al zal er bij mooi weer nadien wel een pintje gedronken worden op het terras.”

“De verbroederingsrit is de enige gezamenlijke activiteit voor de Groot-Stadense wielertoeristenclubs, al proberen de organisatoren van de ludieke wielerwedstrijd Stoan Platse het laatste jaar de plaatselijke wielertoeristenclubs tot deelname aan hun wedstrijd te bewegen.”

De verbroederingsrit vindt op zondag 5 mei plaats. Er wordt om 8.30 uur gestart op het Dorpsplein in Oostnieuwkerke. Deelnemen is gratis. Er dient niet vooraf te worden ingeschreven.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier