Menne 2021: zomerbar op vertrouwd terrein in Ingelmunster

Bestuursleden Dylan Wullaert, Filip Soenens, Marc Verstraete, Bart Buyse, Glenn Verhaeghe, Cedric De Backere, Thomas Van Overschelde, Tim Vanneste, Kevin Degryse en Didier Luyten vergaderen in open lucht. (foto FODI)©FODI
Bestuursleden Dylan Wullaert, Filip Soenens, Marc Verstraete, Bart Buyse, Glenn Verhaeghe, Cedric De Backere, Thomas Van Overschelde, Tim Vanneste, Kevin Degryse en Didier Luyten vergaderen in open lucht. (foto FODI)©FODI
Redactie KW

Op zaterdag 7 en zondag 8 augustus verwelkomt de Menne toch volk op de Menneweide op de hoek van de Bruggestraat en het Molleveld. De 43ste editie van de Mennefeesten zal er wel anders uitzien dan in de voorbije jaren, zonder seniorennamiddag op vrijdag en kippenfestijn op maandag.

In februari konden we al lanceren dat de Menne van plan was om in augustus toch iets te organiseren. Toen wist de organisatie nog niet wat de maatregelen zouden toelaten. Het bestuur sprak onder voorbehoud over een pop-upgebeuren zonder optredens. Sinds woensdag 9 juni zijn de coronamaatregelen echter drastisch versoepeld en mogen er weer duizenden mensen bij elkaar komen. De Menne blijft echter waakzaam. De editie Mennefeesten 2021 zal er toch anders uitzien dan in de voorbije jaren.

“Net zoals zoveel andere verenigingen kon ook de Menne tijdens de maand augustus 2020 geen driedaagse organiseren. Voor de eerste keer in maar liefst 42 jaar tijd waren er geen voorbereidingen, was er geen opbouw, geen driedaags feest met duizenden mensen en moest er bijgevolg ook niets worden afgebroken. Wie tijdens die dagen langs de Menneweide passeerde, zag niets, enkel het gras dat bleef groeien”, zucht voorzitter Bart Buyse.

“Enkele maanden geleden wisten we al dat we in augustus 2021 wél iets zouden organiseren, want twee jaar zonder Mennefeesten valt moeilijk uit te leggen aan de mensen. Er staat nog niet veel vast, maar we hebben toch al goed nieuws: op zaterdag 7 en zondag 8 augustus zorgen we voor een soort zomerbar in een kleine feesttent op ons vertrouwde terrein. We willen de mensen weer samenbrengen en ook eens klinken met onze vele vrijwilligers. Stel dat het plots toch nog zou veranderen, dan zullen we iets doen in beperkte kring en dit enkel voor de Mennebewoners. Maar we duimen dat het goed komt en dat de genomen versoepelingen van 9 juni wel degelijk twee maanden later nog van toepassing zullen zijn.”

Spaarpot

De regering kondigt grote versoepelingen aan en vanaf 13 augustus – net na de Menne – mogen er op grote festivals zelfs al weer 75.000 mensen bijeenkomen, maar voorzitter Buyse is daar niet gerust in.

“De Mennefeesten 2021 zie ik als een tussenpauze om dan in 2022 opnieuw met een grootse driedaagse er tegenaan te gaan. We kunnen het ons niet permitteren om nu al grote plannen te maken. Is er dan plots toch een opflakkering en worden de maatregelen aangepast, dan hebben wij geen financiële buffer om een afgelasting te kunnen overleven. De Menne geeft altijd veel weg aan de bezoekers. Ik wil niet dat we over kop gaan en dus moeten stoppen met onze Mennefeesten. Normaliter kunnen we altijd op veel steun rekenen van de zelfstandigen, maar dit jaar halen we geen steun op omdat de zelfstandigen het door corona al moeilijk genoeg hebben.”

“We betalen dus alles uit onze eigen spaarpot, maar dan mag er niets misgaan want onze financiële buffer is niet zo groot in vergelijking met grote festivals. Een organisatie als de Mennefeesten kan financieel geen grote kas hebben, omdat we inderdaad veel weggeven. Maar wat nu al zeker is – maar dat kan tot de week ervoor nog veranderen – is dat we op zaterdag 7 en zondag 8 augustus onze trouwe Mennevrienden verwelkomen in een kleine tent op de Menneweide op de hoek van de Bruggestraat en het Molleveld. We bouwen een zomerbar uit.”

“De aanwezigen kunnen bijpraten met een drankje en er zal natuurlijk ook een hapje te verkrijgen zijn. Of er optredens zijn? Dat weten we nu nog niet. Voorlopig hebben we alle optredens van de affiche 2021 verplaatst naar augustus 2022. Wat ook zeker is dat we op vrijdag niets organiseren voor de senioren en dat ook het vertrouwde kippenfestijn voor de sponsors op maandagavond niet plaatsgrijpt.”

Cadeau

Bart legt er nogmaals de klemtoon op dat eind juli of begin augustus al veel veranderd kan zijn. “We leven in onzekere tijden. Wat volgende maand wel mag, kan de dag ervoor al weer worden afgeblazen omdat er een heropflakkering is van het coronavirus. Ik hoop echt van niet. Het is zeker niet gemakkelijk voor organisatoren om maanden van te voren iets uit te dokteren en zich constant te moeten herschikken naar allerlei richtlijnen.”

“Ook wij moeten afwachten en zitten nog met vragen: moeten de mensen neerzitten of mogen ze rechtstaan? Moeten we de aanwezigen bij aankomst tellen? Wat we wél al weten: wie op zaterdag 7 of zondag 8 augustus langskomt, moet niets betalen qua toegang. Toch een mooi cadeau van de Menne?”

(PD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier