Kerststal Wulfsberg is al 40 jaar mooi voorbeeld van buurtwerk

Redactie KW

Op de Wulfsberg op de Kappaert bouwt men ieder jaar een grote kerststal. Deze traditie duurt al 40 jaar, maar wil men nog jaren in stand houden.

Het begon allemaal wanneer de toenmalige pastoor van de Kappaert, EH Messiaen, een oproep deed naar de bewoners van de wijk om op diverse plaatsen een kerststal te bouwen. Die oproep viel niet in dovemansoren en met Kerstmis stonden zo’n twaalftal stalletjes doorheen de wijk opgesteld.

Nieuw bestuur

Op de Wulfsberg bouwt men nog, zowat als enige buurt, nog jaarlijks een mooie kerststal en nu al vier decennia. “De traditie bestaat 40 jaar, maar omdat we vorig jaar door de coronamaatregelen geen kerststal konden bouwen, is het dit jaar maar onze 39ste kerststal dat we hier opbouwen”, vertelt ons Ann Lambrecht van het buurtcomité.

Enkele jaren terug gaven de mensen die ieder jaar instonden voor de bouw van de kerststal, te kennen dat het hun laatste keer was. Omdat niemand wilde dat die mooie traditie zou verdwijnen, werd toen een nieuw bestuur gevormd. “Heel wat jongere mensen uit de buurt slaan de handen in elkaar om de kerststal op te bouwen en na Driekoningen weer af te breken.”

Spaarpot

Uiteraard kost het plaatsen en het onderhoud van zo’n kerststal, geld. “Jaarlijks dienen we kerstbomen aan te kopen, verlichting te vernieuwen of herstellingen aan de kerststal uit te voeren. Vroeger werd er een offerblok aan de kerststal geplaatst, maar veel bracht dit niet op. Dan zijn we overgestapt naar een kerstdrink in het vlakbij gelegen buurthuis De Krote. Vorig jaar kon deze niet doorgaan en ook dit jaar moeten we wegens de gekende omstandigheden annuleren. We hopen dus dat we volgend jaar wel ons spaarpotje kunnen aanvullen”, besluit Ann Lambrecht.

Wie dus aan de kerststal langs de Otegemstraat voorbijkomt, moet zeker eens stoppen om het geheel te bekijken. (GJZ)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier