https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Jongenschiro Staden ziet buitenlands kamp en jubileum in het water vallen

(foto JCR) © JOKE COUVREUR
Carl Bruneel
Carl Bruneel Medewerker KW

Jongenschiro Sint-Jan zou ter gelegenheid van zijn 70-jarig bestaan vorig jaar naar het Duitse Staden op kamp trekken. Door corona kon dat toen evenwel niet doorgaan. Ook dit jaar komt er geen kamp in Duitsland, maar in Dour in Henegouwen. Ook de feestdriedaagse naar aanleiding van het 70-jarig bestaan staat nog steeds on hold.

Jongenschiro Sint-Jan was vorig jaar exact 70 jaar jong. “Naar aanleiding van die verjaardag wou de toenmalige leiding iets speciaals organiseren”, vertelt leider Robbe Grymonprez. “Er werd er toen voor gekozen om ons kamp in het Duitse Staden te laten doorgaan. Die keuze kwam er door de verbroederingsbanden, terwijl ook 24 jaar geleden was dat er een kamp in het buitenland plaatsvond”.

“Met de Chiro hebben we niet echt een traditie om op kamp te trekken naar het buitenland”, pikt collega-leider Jonas Stubbe in. “Dat laatste buitenlands kamp vond in het Engelse Canterbury plaats”. Toen het kamp in Duitsland door corona afgelast werd, diende de leiding meteen op zoek te gaan naar een nieuwe kampgelegenheid in eigen land.

“We hadden het geluk dat we geen gebouwen nodig hebben, maar enkel ruimte waar we onze tenten kunnen opslaan”, aldus Robbe, “Kampplaatsen met gebouwen waren toen immers nauwelijks nog te vinden. Uiteindelijk vonden we vrij vlug een kampplaats op een weide in het Oost-Vlaamse Zarlardinge. Een aantal leiders herinnerden zich dat ze er als tienjarige ooit op kamp geweest waren. De kampplaats bleek nog vrij te zijn.”

Geen zieken op kamp

“Het kamp was speciaal, maar tegelijk ook heel goed”, weet Jonas. “We zaten in een bubbel van 50 en dienden geen mondmasker te dragen waardoor we corona even konden vergeten. Er is niemand ziek geworden op kamp. Dat kwam waarschijnlijk door het vele handen ontsmetten. Anders waart er op kamp al eens een buikgriep rond. We zijn dan ook van plan om die hygiëneregel in de toekomst aan te houden.”

Het kamp in Duitsland zou naar dit jaar verplaatst worden, maar gaat ook deze zomer niet door. “Alles was geregeld”, stelt Robbe. “Alleen is het moeilijk om activiteiten vast te leggen. Veel zaken zoals bijvoorbeeld een activiteit met de plaatselijke brandweer of met de lokale volleybalclub zouden meer dan waarschijnlijk niet kunnen doorgaan waardoor we hoofdzakelijk op ons kampterrein zouden moeten blijven. We zijn er ook nog niet uit of er nog een kamp in het Duitse Staden zal plaatsvinden.”

Minder inkomsten

“Dit jaar trekken we van 17 tot 28 juli op kamp naar Dour in Henegouwen”, gaat Jonas verder. “Onze groep telt 110 man, koks inbegrepen. Het is wel leuk dat we allemaal – met uitzondering van de kookploeg dan – in dezelfde groep zitten.”

Corona bemoeilijkte ook de werking. “Dat was ook op financieel gebied het geval”, weet Robbe. “We konden geen grote activiteiten organiseren waardoor we inkomsten misliepen. Zo kon onze jaarlijkse quiz, waaruit we steeds een flinke opbrengst puren, niet doorgaan en viel ook onze feestdriedaagse naar aanleiding van ons 70-jarig bestaan in het water.”

“Kleinere, losse acties zoals een truffel- en paaseitjesverkoop en het verkopen van ijsjes tijdens de vorige grote vakantie konden wel”, vult Jonas aan. “Alleen leveren die kleinere acties minder op, terwijl je er toch ook heel wat werk moet aan besteden. Je bereikt er ook maar een beperkt publiek mee. Op onze quiz bijvoorbeeld komen ook andere Chiro’s af, terwijl dat met de kleinere acties zoals bijvoorbeeld een truffelverkoop niet het geval is.” Een exacte datum voor de uitgestelde viering van het 70-jarig bestaan is er voorlopig nog niet.

(CB)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten