Historicus Stijn Manhaeghe geeft erfgoedcel duwtje in rug

Stijn Manhaeghe werkt met veel goesting mee aan de uitbouw van een heemkundige kring in Oostrozebeke.© CLY
Stijn Manhaeghe werkt met veel goesting mee aan de uitbouw van een heemkundige kring in Oostrozebeke.© CLY
Redactie KW

Een groep enthousiaste liefhebbers van heemkunde zijn met een erfgoedcel gestart. Er wordt momenteel hard gewerkt aan en verzameld over verdwenen cafés. Dat wordt het allereerste onderwerp waarmee de erfgoedkring wil uitpakken. In heemkundig opzicht werd in de gemeente nog maar weinig in kaart gebracht, dus er is genoeg te doen.

“Het spreekt voor zich dat ik als opgeleid historicus met heel grote interesse de activiteiten van de werkgroep Erfgoed op de voet volg”, zegt Stijn Manhaeghe. “Toen de verenging boven de doopvont werd gehouden, ben ik er meteen ingestapt. De vereniging telt nu een zestal leden waarvan sommigen al jaren actief zijn in historisch opzoekingswerk. Het is de bedoeling van de cel Erfgoed om in Oostrozebeke een degelijke heemkundige werking uit te bouwen. Door corona kan er nu helaas wel nog niet zo grondig gewerkt worden.”

“Of Oostrozebeke wel interessant genoeg is om heemkunde te bedrijven? Dat vind ik zeker wel, ook al hebben we bijvoorbeeld geen kasteel zoals Ingelmunster. Er is wel een overvloed aan archieven over het verleden van de gemeente waaruit veel te rapen valt. Dat is echter niet meteen het onderwerp waarmee van start wordt gegaan. De vereniging is van plan om te starten met een werkdocument rond verdwenen cafés in de laatste 200 jaar. Dit werk zou kunnen leiden tot een toekomstige documentententoonstelling met heel veel archieffoto’s.”

Middeleeuwen

Volgens Stijn Manhaeghe zijn er op het grondgebied van de gemeente nog heel wat sporen te vinden van bewoning rond de jaren 1000. “Ik denk bijvoorbeeld aan de aanwezigheid van een mote langs de Mandel. Misschien moeten we daar eens een grondradar inzetten. Ook de zone rond Nieuwenhove of het vroegere spookkasteel lijkt vrij interessant. In de omgeving van Ter Priem zijn resten uit de Romeinse bezetting boven gekomen. In die omgeving moeten zeker sporen van oude woonkernen terug te vinden zijn. Voorlopig gaan we het echter nog niet zo ver zoeken, er zijn genoeg items waar we ons kunnen in verdiepen en waarover er voldoende archief voorhanden is.”

Manhaeghe is zelf vooral geboeid door de 16de eeuw. “Momenteel ben ik bezig met een studie over verslagen van pelgrimstochten naar Jeruzalem, waarbij ik zijdelings kennis nam van verhalen over de slavenhandel en het verschepen van slaven in Lissabon rond 1514.”

(CLY)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier