EK-dorp (ION Arena) op site Strobbe is geopend: “En nu hopen dat de Rode Duivels het lang uitzingen”

Buurtbewoners, partners en het stadsbestuur werden uitgenodigd op de opening van het EK-dorp. Je herkent v.l.n.r. burgemeester Bert Maertens, Schepen Ann Van Essche, organisatoren Michiel Delheye en Tom Sintobin (Frederic Boulez vertoefde in het buitenland), schepenen Lisbet Bogaert, Caroline Maertens en Virginie Derumeaux. © Frank Meurisse Frank Meurisse
Wouter Vander Stricht

Vanavond 14 juni wordt het EK op gang getrapt, de avond ervoor opende de ION Arena feestelijk. Het leegstaande magazijn van de voormalige drukkerij Strobbe werd omgetoverd in een EK-dorp. Dat is ondertussen helemaal aangekleed met de tricolore kleuren, een groot scherm en meerdere kleinere schermen en heel wat verlichting. “En nu hopen dat de Belgen het wat ver schoppen”, trapt Tom Sintobin een open deur in.

De mensen achter het project, Michiel Delheye (D-Light), Tom Sintobin (Kaffee Lagaar) en Frederic Boulez (Brouwerij Vanhonsebrouck) hebben kosten noch moeite gespaard om de leegstaande hal om te toveren tot een gezellige ruimte. Daar kunnen gerust meer dan duizend supporters binnen. De toegang is overigens gratis, twee uur voor iedere match van de Belgen openen de deuren. De ingang bevindt zich in de Dirk Martenslaan tegenover het Goederenstation, je kunt er bij het binnenkomen ook meteen de drankjetons – gesponsord door De Kriebel – kopen. “We schenken de drank in herbruikbare bekers. Daarvoor vragen we geen waarborg, wie 30 bekers terugbrengt krijgt wel een gratis pintje.”

Verenigingen achter de toog

Aan de rechterzijde van de hal bevindt zich een lange toog, met daarboven schermen. Zo hoef je ook geen goal te missen, als je even iets bestelt. Aan de linkerzijde bevindt zich een vip-ruimte voor de partners die dit event ondersteunen. Achteraan ook het grote scherm, met daarvoor op een podium de dj-booth.

Buiten is een sanitair blok voorzien, Andi’z staat binnen opgesteld en zorgt ervoor dat ook de hongerige magen gestild kunnen worden. De drie wedstrijden van de Rode Duivels – maandag 17 juni om 18 uur tegen Slovakije, zaterdag 22 juni om 21 uur tegen Roemenië en woensdag 26 juni om 18 uur tegen Oekraïne worden zeker al uitgezonden. “De tijdstippen van de wedstrijden vallen goed mee”, oppert Tom. “We hopen dat de Rode Duivels het wat langer uitzingen dan op het vorige WK toen het er al na drie wedstrijden op zat.”

Verenigingen konden zich kandidaat stellen om te bestellen en zo wat geld in de kas te krijgen. De Scouts en Gidsen Sint-Joris waren donderdag al op post.

Twee fuiven

Maar er wordt ook gebruik gemaakt van de ingerichte ruimte ook twee fuiven te geven, die elk op een apart publiek mikken.Op vrijdag 21 juni is er Speelkwartier. “Daarmee mikken we op het jong publiek”, zegt Michiel, die vorig jaar met twee partners al een festivalletje met die naam organiseerde in de Prins Albertlaan. “De examens zijn net gedaan, ideaal dus om eens uit de bol te gaan. We hebben toch wel weer wat grote dj-namen kunnen strikken.”

De tweede fuif mikt op een totaal ander publiek. “Iets ouder, daarom beginnen we er daar om 19 uur al aan. Zaterdag 29 juni is de datum van ‘Back to Olympia 2.0’. De Olympia-dj’s zullen daar ook nog wat versterking krijgen van bekende namen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier