EK-dorp in de ION Arena: voetbalwedstrijden op groot scherm en ook twee fuiven op voormalige site Strobbe

Het voormalige mazazijn van Drukkerij Strobbe, hier overschouwd vanop de eerste verdieping, bleek die ideale locatie voor de plannen van Frederic Boulez, Michiel Delheye en Tom Sintobin. © Frank Meurisse
Wouter Vander Stricht

Drie Izegemse ondernemers hebben de schouders gezet onder een nieuw ‘EK-dorp’ in Izegem. En daarvoor kwamen ze op een wel heel unieke locatie terecht: de voormalige drukkerij Strobbe. Die wacht nu nog op de sloop door vastgoedontwikkelaar ION, die eigenaar is van de site. Deze zomer maken Michiel Delheye, Tom Sintobin en Frederic Boulez er een eventlocatie van. “We zenden de wedstrijden van de Rode Duivels op het EK uit en organiseren er ook twee fuiven.” De toegang tot het event voor de EK-matchen zal gratis zijn.

Anderhalf jaar geleden waren Tom Sintobin (toen De Koornmarkt, nu Kaffee Lagaar) en Frederic Boulez (Brouwerij Vanhonsebrouck) mee initiatiefnemer toen het WK in Qatar eind 2022 in de winter werd afgewerkt. Het voormalige goederenstation werd toen omgetoverd tot WK-dorp. Dit keer was het Michiel Delheye (D-Lights, belichting en geluidsinstallaties, red.) die de lead nam. “De cultuurwandelingen, waaraan ik mijn medewerking heb verleend, passeerden door de oude gebouwen van Strobbe. Mijn ogen gingen open, ik vond het meteen een ideale locatie om iets in te organiseren.”

“Hopelijk stoten de Rode Duivels ver door in het tornooi”

De gebouwen zijn eigendom van vastgoedontwikkelaar ION en er moest ook nog goedkeuring komen van de stad Izegem. Daar staat het licht ondertussen op groen. “We moeten natuurlijk voldoen aan de nodige veiligheidsvoorschriften. Er moet voorzien zijn in voldoende nooduitgangen, zo moeten we her en der wat begroeiing wegnemen achter de de deuren. Er moeten ook wat kleine herstellingen uitgevoerd worden, maar dat komt allemaal in orde. We dopen deze site dan ook om tot de ION Arena.”

Zone 30 voor de deur

Het voormalige magazijn is bijna 2.000 vierkante meter groot. “We zullen die uiteraard ook mooi inrichten. De entree gebeurt langs de Dirk Martenslaan via de voormalige laadkaaien. Poorten 4 en 5 zullen als ingang dienen. De straat wordt ingericht als Zone 30, er is ook voldoende parking in de buurt. We laten ‘maar’ 1.200 mensen toe. Dat mogen er in principe meer zijn, maar we willen ook alles onder dak brengen. Ook het sanitair blok zullen we binnen opstellen, zodat niemand naar buiten hoeft. Achteraan komt een scherm van minstens 30 vierkante meter, boven de toog die rechterkant van de zaal zal inpalmen komen ook diverse schermen. Je zal dus nooit een seconde van de wedstrijd moeten missen.”

Verenigingen mogen zich melden om te bestellen

Tom Sintobin en Frederic Boulez zijn aan boord gehaald om met hun ervaring het horecagedeelte voor hun rekening te nemen. “We leerden Michiel al kennen toen hij de vorige keer bij ons in het goederenstation ook de schermen kwam installeren. Het belooft een fijne samenwerking te worden. Qua personeel kijken we vooral richting verenigingsleven. Een vereniging die pakweg met 20 mensen een avond kan komen bestellen, mag zich gerust melden aan de toog van Kaffee Lagaar.” Zo’n EK-wedstrijd betekent immers dat er op korte tijd heel wat verzet wordt. “We zullen hier ook de langste EK-toog hebben”, knipoogt Frederic Boulez.

“Ook Speelkwartier en Back to Olympia 2.0 vinden plaats op de eventlocatie”

De Rode Duivels spelen drie duels in de poulefase, tegen Slowakije (maandag 17 juni, 18 uur), Roemenië (zaterdag 22 juni, 21 uur) en Oekraïne (woensdag 26 juni, 18 uur). “We gaan er van uit dat ze ook doorstoten en hopelijk wat langer meegaan in het tornooi dan op het vorige WK”, klinkt het bij Tom Sintobin. Mochten ze finale halen, dan komen daar nog vier wedstrijden bij. Maar de ingerichte locatie wordt dit keer, net als bij het WK in het goederenstation overigens, opnieuw gebruikt om twee fuiven te geven. Op vrijdag 21 juni is er Speelkwartier. “Daarmee mikken we op het jong publiek”, zegt Michiel, die vorig jaar met twee partners al een festivalletje met die naam organiseerde in de Prins Albertlaan. “De examens zijn net gedaan, ideaal dus om eens uit de bol te gaan. We hebben toch wel weer wat grote dj-namen kunnen strikken.”

De tweede fuif mikt op een totaal ander publiek. “Iets ouder, daarom beginnen we er daar om 19 uur al aan. Zaterdag 29 juni is de datum van ‘Back to Olympia 2.0’. De Olympia-dj’s zullen daar ook nog wat versterking krijgen van bekende namen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier