De Trappers uit Wevelgem kijken uit naar 50ste verjaardag: “Ons motto is ‘samen uit, samen thuis’”

bla bla
Stefaan Lernout

Wat een feestjaar moest worden, verliep wat in mineur voor wielertoeristenclub De Trappers. Geen Wevelgem Cycling Classic dit jaar. Gelukkig kunnen de honderd leden wel uitkijken naar de vijftigste verjaardag op 3 september en de Leeuwkestocht in het eerste weekend van augustus.

Het moest een seizoen worden met alleen maar hoogtepunten, want op 3 september viert wielertoeristenclub De Trappers z’n vijftigste verjaardag. “Het seizoen 20-21 is het vijftigste seizoen dat we op zondagmorgen onze wielertenue aantrekken en in groep een rondje fietsen”, zegt voorzitter Dries Verhauwaert.

“We wilden er dus een langgerekt feest van maken. Gelukkig konden we nog genieten van de openingsreceptie in maart vorig jaar, net voor de uitbraak van de coronapandemie. En hopelijk kunnen we genieten van het sluitstuk, een groot feest dat gepland staat op 17 september. Maar zowat alle geplande festiviteiten daartussenin vielen weg.”

Gezinsfietsdag

Dan heeft Dries het in eerste instantie over de gezinsfietsdag die normaliter vorige week moest plaats vinden. De jaarlijkse ‘Wevelgem Cycling’-tocht zou sinds lang weer over de volledige afstand van 225 kilometer worden gereden. “Voor zij die dat wensten”, verduidelijkt Dries.

“Jarenlang organiseerden we Gent-Wevelgem voor wielertoeristen, dat was ieder jaar opnieuw een groot succes. In 2010 dienden we noodgedwongen de naam van onze tocht te veranderen, want dat mocht niet meer van Flanders Classics dat z’n eigen wielertoeristentocht daags vóór Gent-Wevelgem organiseert. Het commerciële aspect heeft voor ons echter nooit een rol gespeeld, hoe jammer het toen ook was. Sindsdien is onze Wevelgem Cycling Classic opnieuw een tocht met naam en faam waar we toch jaarlijks zo’n 1900 deelnemers op mogen verwelkomen.”

We kunnen er sinds de coronacrisis niet omheen. Occasionele fietsclubs, veelal jongeren, trekken er wekelijks op uit. Fietsvakanties zijn ‘in’. Fietshandelaars kunnen de vraag niet meer aan, op wisselstukken dien je vaak wekenlang te wachten. “Het ‘fietsen voor het plezier’ heeft een enorme vlucht genomen”, erkent Dries.

“Om te beginnen zijn de afstanden van onze jaarlijkse cyclingtocht heel wat korter dan vroeger. Toen vertrokken de renners ’s morgens voor een tocht van soms wel 200 kilometer. Tegenwoordig zorgen we ervoor dat de deelnemers ’s middags thuis zijn zodat ze op zondagnamiddag nog tijd met het gezin kunnen doorbrengen. In welke groep ze ook fietsen, bij de A, B of C of de dames, ons motto is: ‘samen uit, samen thuis’. We laten niemand achter. We zien trouwens een grote toename van het aantal dames op de fiets, een opmerkelijke vaststelling. Ook heel wat jongeren hebben het plezier van het fietsen ontdekt. Helaas vinden die (nog) niet de weg naar onze club.”

Leeuwkestocht

Zelf sloot Dries (40) zich op 14-jarige leeftijd aan bij de Trappers. Ondertussen is hij aan zijn zevende fiets toe. Lenn Vyncke (18) is het jongste lid, Marc Hoornaert (83) rijdt al het langst bij De Trappers. WTC De Trappers blijft een grote, bloeiende club. Jaarlijks organiseren ze nog een tweedaagse uitstap. In 2020 reden ze naar Mechelen.

De 14-daagse uitstappen richting Rome en Bretagne behoren tot het verleden, maar 2021 wordt desalniettemin een feestjaar. “Sinds vier jaar organiseren we onze Leeuwkestocht”, aldus Dries.

“Die vindt normaliter plaats op paasmaandag, uitzonderlijk organiseren we die in het weekend van 7 en 8 augustus. De start is aan eetcafé ’t Leeuwke, fietsers kunnen starten vanaf 7.30 uur. Wie 85 kilometer fietst, moet starten vóór 10 uur, de deelnemers aan de rit van 45 kilometer vóór 11 uur.”

(SL)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.