Curieus Izegem pakt uit met garageverkoop op 3 oktober op de Bosmolens: “Al zeker 35 deelnemers”

Dirk Oplinus en Viviane Parmentier bij de spullen die ze tijdens de garageverkoop willen verkopen. (foto Frank) © Frank Meurisse
Wouter Vander Stricht

Het echtpaar Dirk Oplinus en Viviane Parmentier zet samen met het Curieus-bestuur de schouders onder de eerste garageverkoop op de Bosmolens op zondag 3 oktober. Maar het zijn ook nog om andere redenen drukke tijden voor deze senioren.

Dirk Oplinus is afkomstig van Geluwe, Viviane Parmentier groeide als rasechte Izegemse op in de Ter Wallenstraat. Dirk: “Wij wonen hier nu al vele jaren in de Jacob Van Arteveldestraat op de Bosmolens. In een doodlopend stukje straat is het hier heerlijk wonen. Ik zou nergens elders willen huizen.”

Jullie pakken uit met een eerste garageverkoop. Van waar dat idee?

Dirk: “De inspiratie haalden we in Zandvoorde bij Oostende waar de Gezinsbond met zo’n garageverkoop uitpakte. Het idee is niet nieuw natuurlijk. Dergelijke verkopen zijn populair in Amerika en hier zie je soms dat mensen dat ook op hun eentje doen als ze bijvoorbeeld gaan verhuizen. Maar ons idee was om die garageverkopen te bundelen en zo de mensen die er op afkomen een uitgebreid aanbod te bieden.”

Blijft het actieterrein beperkt tot de Bosmolens?

Dirk: “Momenteel hebben we al een 35-tal inschrijvingen die zich inderdaad allemaal op de Bosmolens situeren. We willen de afstand tussen de verschillende verkooppunten zo klein mogelijk houden. Mensen van de Bosmolens kunnen nog inschrijven tot donderdag 29 september en dat door 8 euro over te schrijven naar Curieus Izegem. Met Curieus willen we een culturele, open vereniging zijn. Er wordt hier niet ‘gepolitiekt’. De vereniging heette vroeger de Culturele Centrale. We werken niet met lidmaatschappen. Het Izegemse bestuur wordt gevormd door drie echtparen. Naast Viviane en mezelf zijn dat Eddy en Patricia Vancoillie-Priem en Kristof en Marina Komor-Priem. Voordeel daarvan is dat we nooit te laat kunnen thuiskomen, man en vrouw zijn altijd samen op de bestuursvergaderingen.”

De verkoop ligt volledig in handen van de bewoners, de organisatie komt bij jullie terecht.

Viviane: “We hebben via affiches en flyers heel wat reclame gemaakt. Maar toch was het niet altijd even duidelijk blijkbaar. Iemand dacht dat wij garages gingen verkopen.” (lacht)

Dirk: “Er is uiteraard een reglement opgesteld. Wij hebben gezorgd dat alle aanvragen en toelatingen in orde zijn. We zullen ook een chalet opstellen naast de kerk van de Bosmolens. Daar kun je een lijst afhalen met de deelnemers en een plannetje waar die huizen zich bevinden.”

Viviane: “Er mogen geen nieuwe goederen verkocht worden, het gaat uitsluitend om tweedehands. Ook eten en drinken verkopen hoort er niet bij.”

Dirk: “De verkoop moet ook volledig op privéterrein plaatsvinden. Inname van de openbare weg is dus niet toegestaan.”

Viviane: “Maar het voordeel in vergelijking met een rommelmarkt is dat wij geen straten moeten innemen en afsluiten.”

Dirk: “De verkoop begint officieel om 9 uur en eindigt om 18 uur. Maar als iemand zijn garagepoort al om 6 uur wil open zetten, zullen wij die niet tegen houden. Het is zo dat deelnemers ook zelf al reclame beginnen te maken in hun eigen straat. We hopen dat het dus aanslaat en we misschien vertrokken zijn voor meerdere edities.”

De garageverkoop valt ook samen met het eerste weekend van de Theaterwandeling van De Lanteern waar jullie medewerker zijn.

Dirk: “Onze dochter Fanny speelt daar mee. Zelf help ik met het decor en de bar, Viviane houdt zich bezig met de rekwisieten. Maar het eerste weekend van deze De Lanteern-activiteit zullen we aan ons moeten laten voorbijgaan. Maar het tweede weekend zullen we wel op post zijn.”

Nemen jullie ook zelf deel aan de garageverkoop?

Viviane: “Jawel. Er staat hier al wat materiaal klaar. Vooral oud tweedehands tuinmateriaal en visgerief van Dirk.”

Viviane, hoelang ben je al voorzitter van de seniorenraad?

Viviane: “Sinds de nieuwe legislatuur. Alle adviesraden worden opnieuw geïnstalleerd tegelijk met een nieuwe beleidsploeg. Carlos Vandenbroucke wou ermee stoppen als voorzitter en ik was zowat de Chinese vrijwilliger die hem opvolgde. Ik heb er trouwens mijn handen mee vol. Iedere dag is er wel iets te doen. We bestaan trouwens 50 jaar en zijn een feestdriedaagse aan het voorbereiden. Die zal zich afspelen van woensdag 24 tot en met vrijdag 26 november in De Leest. Op 24 november pakken we uit met een filmvoorstelling, op donderdag zijn er optredens en workshops in verschillende Izegemse zalen en op vrijdag een ouderwetse Thé Dansant in de grote zaal van De Leest. Je zal je er ook kunnen laten maquilleren en een fotoshoot doen.”

Hoe blik je als voorzitster terug op de seniorendag?

Viviane: “Positief. De evaluatie hebben we al achter de rug. Er was iets minder volk dan twee jaar geleden. Maar misschien was het net iets te warm en sommige mensen durven nog niet buiten na corona. Maar de mensen hebben zich geamuseerd, dat is het belangrijkste.”

Dirk Oplinus en Viviane Parmentier

Privé

Dirk Oplinus (63) en Viviane Parmentier (68) wonen Jacob Van Arteveldestraat, Steve (47), Peggy (45) en Fanny (38) zijn de kinderen, ondertussen zijn er ook al negen kleinkinderen.

Opleiding en loopbaan

Dirk en Viviane zijn beiden met pensioen. Ze gaven allebei les aan het Provinciaal Technisch Instituut (PTI) in Kortrijk. Dirk doceerde tuinbouwvakken en beroepspraktijk, Viviane gaf er zedenleer. Het was trouwens ook in het PTI dat ze elkaar leerden kennen.

Vrije tijd

Viviane is voorzitster van de Seniorenraad, secretaris van S-Plus en helpt net als Dirk mee bij De Lanteern waar dochter Fanny mee speelt. Dirk is voorzitter van Curieus, Viviane secretaris. Dirk gaat ook nog graag vissen.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.