De knuffelbeer is nu ook de patron van ‘t Plectrum: “Ik leerde de kneepjes van het vak van Hoppie”

Juri Rommens werkt al sinds 2018 in ‘t Plectrum en is er nu sinds eind vorig jaar ook zaakvoerder. © Frank Meurisse
Wouter Vander Stricht

Juri Rommens (40) is sinds eind vorig jaar de zaakvoerder van café ’t Plectrum op de Grote Markt, waar hij al sinds 2018 aan de slag was. “Ik werk al heel mijn leven in de horeca en had het gevoel dat het nu het juiste moment was om deze stap te zetten.”

Juri Rommens is al langer de knuffelbeer van ’t Plectrum. De zachtaardige horecaman kan het goed vinden met de verschillende generaties die zijn café bezoeken. “Ik ben inderdaad een sociaal dier, ik vertoef graag tussen de mensen”, zegt hij, terwijl wat oudere klanten hem plagen. “Ik hou wel van die mix aan generaties, maar ik wil er ook weer zijn voor de jeugd, want na corona vonden die wat moeilijker de weg naar de Grote Markt. We zijn hier nu al vaak het café dat het langst open is.”

Groeide je op in de horecawereld?

“Mijn ouders hebben niets met de horeca te zien. In het secundair onderwijs studeerde ik grootkeuken en toen ik dat diploma op zak had, ben ik meteen aan de slag gegaan. Acht jaar werkte ik in Het Kleine Meer, vervolgens ook acht jaar in de keuken van de belastingen (FOD Financiën, red.) in Kortrijk. Daarnaast deed ik ook jarenlang een flexi-job in ’t Vijverhof in Wevelgem.”

Hoe kwam je dan in Izegem terecht?

“Al van toen ik in Het Kleine Meer werkte, kwamen we na onze shift iets drinken in ’t 25ste Uur. Zo leerde ik niet alleen Izegem, maar ook Hoppie (Hein Dekiere, red.) kennen. Toen hij hier ’t Plectrum startte, initieel nog met Femke Debels, heb ik gesuggereerd om hier te komen helpen. En uiteindelijk ben ik hier blijven plakken.”

Je kon bij niemand beter dan bij Hoppie landen om de stiel te leren…

“Dat klopt. Ik heb hier de kneepjes van het vak van hem geleerd. Wat zoal? Altijd vriendelijk zijn tegen de mensen. Maar je moet er ook voor zorgen dat je je brood kan verdienen. Je moet volk trachten te lokken, maar je mag ook niet alles ‘weggeven’ als je iets organiseert. Anders blijft dat niet duren.”

Hoppie is nu de patron in de l’Abattoir. Was dat voor jou de ideale gelegenheid om ’t Plectrum over te nemen?

“Het ene heeft eigenlijk niets met het andere te maken. Hoppie had al een tijdje aangegeven dat dat nachtleven niet echt meer aan hem besteed was. We kwamen overeen dat ik het café kon overnemen, dat is op 1 december 2023 ook gebeurd. En vervolgens kwamen voor Hoppie nieuwe opportuniteiten op zijn pad. Hij heeft nu een nieuw prachtig café, maar zelf ben ik er nog niet geraakt. Hij is meestal al dicht tegen dat ik hier de deuren sluit.”

Is er nog een echt nachtleven in Izegem?

“Dat is natuurlijk een pak verminderd. Maar met ’t Vlaams Huis en Leutes zijn er naast ’t Plectrum nog twee cafés die wat langer open blijven. Maar meestal ben ik de laatste. Zelfs tijdens de week kan het hier al eens uitlopen. Het is zelfs zo dat we in het weekend nauwelijks gesloten zijn. Op vrijdagavond is het hier vaak tot een kot in de nacht, zaterdagmorgen is er dan de markt en heb ik een team dat de zaak dan voor mij runt. Slechts twee uurtjes, om te poetsen, wordt er dan gesloten. Maandag is onze sluitingsdag, dinsdag is mijn tweede vrije dag. Dan houdt Dorothy Vannieuwenhuyse het café voor mij open.”

Er staat de zomer ook heel wat op til.

“Eerst organiseer ik de komende weken zelf twee zaken. Op paaszondag 31 maart is er ‘Plectrum in UnifVorm’. Daarbij mikken we op de jeugdbewegingen. Bedoeling is dat ze ’s avonds dag nadien is een vrije dag hier een avondje het café inpalmen. Er is een dj-battle. En ik voorzie ook een gadget dat verwijst naar de jeugdbewegingen, iets waar ze later dit jaar nog mee van promoties zullen kunnen genieten. Een week later, op zaterdag 6 april, is er dan de officiële opening van het café met mij als cafébaas, er zijn opnieuw dj’s en om middernacht een muzikale verrassing. Voor die twee activiteiten zullen we het terras ook weer inrichten als partyruimte.”

Maar er staat wellicht nog meer op stapel…

“Ik neem opnieuw deel aan de kroegentocht, Izegem Klinkt en ik kreeg ook al een mailtje dat ik geselecteerd ben voor Dulle Dunderdagen. Ook daar kijk ik al naar uit. En verder pik ik overal in op de zaken die hier in Izegem georganiseerd worden. Van de triatlon, over de Batjes en Vlaanderen Feest tot de kermis. We zorgen telkens dat we paraat staan.”

Je was recent ook het enige café op de markt dat open was voor de 100 dagen…

“Op vraag van de jeugd begonnen we er al op donderdagavond aan, we zijn eigenlijk heel de nacht open gebleven. Het was een tof feestje. Ook met de gasten van jeugdhuis De Tunne heb ik goede contacten. Net als hier met mijn collega’s op de markt en in de Sint-Pietersstraat. Ik steek wel eens over om er bij hen eentje te gaan drinken. Het sociale horecaleven is ook mijn hobby. Ik heb nog één andere grote hobby en dat is Disney en alles wat er bij komt kijken. Ik ben al meer dan 20 keer in Disneyland geweest. Maar nu is het al even geleden. Het was gewoonweg te druk.”

Juri Rommens

Privé

Vrijgezel Juri Rommens (40) groeide op in Menen waar hij nog altijd woont en ondertussen een eigen stekje heeft.

Opleiding en loopbaan

Juri volgde de opleiding grootkeuken in Ter Bruyninge in Kortrijk, was aan de slag in de keukens van Het Kleine Meer in Sint-Eloois-Winkel en FOD Financiën in Kortrijk en werkt nu al sinds 2018 in ’t Plectrum, waarvan hij sinds 1 december 2023 de zaakvoerder is geworden.

Vrije tijd

Reizen en Disneyland Parijs bezoeken.

Lees meer over: