Atletiekclub Flac Ieper verrast Ives Goudeseune voor dubbel jubileum: “Met warm gevoel naar huis”

Ives Goudeseune en de mascotte. (gf)
Redactie KW

Het Flac-bestuur had zondag na de Spring Time Meeting een verrassing in petto voor hun voorzitter Ives Goudeseune. De 66-jarige Zillebekenaar vierde zijn veertig jaar als trainer en zijn twintigjarig voorzitterschap bij de Ieperse atletiekclub.

De Spring Time Meeting, de eerste outdoormeeting van het seizoen, was een voltreffer. “We konden niet klagen over het weer en konden opnieuw rekenen op een ploeg medewerkers van 50 à 60 man. Er was een recordopkomst en de atleten konden zich klaarstomen voor het PK van komend weekend”, zegt Ives, die na de meeting verrast werd.

De bedoeling was eigenlijk om Ives ook voor te dragen als Sportverdienste bij de jaarlijkse sporttrofeëen. “Dat kon echter niet, gezien ik ook schepen van de stad ben. Dan zet je je als politicus in voor een vereniging…”, grijnst Ives.

Toen dat niet lukte besliste het bestuur om Ives te verrassen. “Op de vorige bijeenkomst moest ik mijn kat sturen, aangezien ik een rugoperatie onderging. Het was een fijne verrassing. Ik had dit echt niet zien aankomen. Op het einde van onze meeting begonnen de leden plots te dansen en liedjes te zingen. Ik ben met een heel warm gevoel naar huis gegaan en het deed deugd dat ze aan mij gedacht hebben. Ook mijn familie was aanwezig tijdens dit mooie moment. Het geeft een extra boost om mij te engageren voor deze vereniging. Het is altijd een plezier om te mogen samenwerken met de Flac-mensen. Ik bedankte iedereen die de voorbije jaren paraat was. Ook mijn gezin werd hierin bedankt, zo staat mijn vrouw ook steeds klaar om te helpen. Na afloop gingen we nog met een aantal mensen iets drinken om dit te vieren.”

Ives is 40 jaar trainer bij Flac Ieper. “Ik begon destijds toen wijlen Herman Deponthière voorzitter was. Ze zochten toen iemand voor de sprint, horden en verspringen. Dat was toen nog op een sintelpiste met weinig mogelijkheden. Bij slecht weer konden we onze horden onder het afdak aan het Jeugdstadion plaatsen. Doorheen de jaren evolueerden de faciliteiten. Herman, die toen ook raadslid was, vroeg verschillende keren voor een kunststofpiste. We liepen 20 jaar achter op andere gemeenten. Uiteindelijk kwam die nieuwe piste er pas in 2011. De Borlées waren toen aanwezig bij de inhuldiging.”

Generaties

Doorheen de jaren heeft Ives veel atleten zien komen en gaan. “Verschillende atleten behaalden podiumplaatsen op het BK. Ik zag ook verschillende generaties passeren. Ik geef nu training op dinsdag en donderdag aan de atleten vanaf 12 jaar en het is nog steeds horden en sprint.”

In 2003 werd Ives voorzitter van Flac Ieper. “Ik ging op trainerscursus en ontmoette daar trainers van andere clubs. In onze gesprekken werd duidelijk dat we een samenwerking zagen zitten en zo werd de Flac-koepel geboren. Dit omvat de afdelingen Wervik, Izegem, Roeselare, Oostkamp en tot vorig jaar ook Poperinge. Bij de koepel ben ik bestuurslid en bij de kern Ieper ben ik nu 20 jaar voorzitter. De combinatie trainer-voorzitter maakt het drukker, maar ik vind het een meerwaarde dat ik zowel tussen de atleten sta en tegelijk een helikopterview heb over de volledige werking.”

Ives kijkt ook al even in de toekomst. “Ik ben er nu 66 en als ik nog eens 40 jaar trainer wil zijn, dan ben ik er 106. De aflossing van de wacht moet er in de toekomst zeker komen. Er is al een deel voorbereid. Als ik even afwezig ben, dan kunnen Brent Gayse en Jan Carly in de bres springen met hun kennis en kunde. Ik maak steeds een programma voor enkele weken. Ook in het bestuur wil ik nog een eind meegaan, maar je moet er ook voor zorgen dat je jezelf vervangbaar maakt. Als er iets zou gebeuren, mag het niet in elkaar vallen. Op dat vlak is Klaas Allemeersch mijn rechter- en linkerhand.”

Flashmob met mascotte

Het was Klaas (47) die mee in het complot zat achter de verrassing voor Ives. “Ik ben al sinds 1990 actief als atleet en zit sinds 2007 in het bestuur. Nu ben ik secretaris van Flac Ieper”, zegt Klaas. “Ik ken Ives dus heel goed, want hij is ook nog mijn trainer geweest. We wilden hem nu graag eens in de bloemetjes zitten en kozen voor een flashmob na de meeting. Onze nieuwe mascotte zette dit in en op het lied Celebration dansten we met z’n allen mee. Ook Ives deed vrolijk mee en we overhandigden hem een aandenken. Het is leuk dat iedereen van de club zijn steentje kon bijdragen aan deze bedanking.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier