Vera Debaene zet werk van overleden man verder op kermis Deerlijk: “Blij dat ik zo’n topteam heb”

Vooraan zien we Bertrand Vandendriessche en Sabine Ciers. Rechtstaand: Nadine Vanheirreweghe, Hilde Vervaeck, Bernard Ducatteeuw, Jozef Dewaele, Bert Deleersnyder, voorzitter Vera Debaene, Patrick Tytgat en Patrick Vermoere. © MVD
Redactie KW

Met de hulp van trouwe medewerkers leidt Vera Debaene de centrumkermis in Deerlijk voor de negende keer in goede banen: “Ik ben er al ruim drie decennia bij betrokken. Toen mijn man Chris in november 2010 overleed, heb ik zijn werk verdergezet.”

Wanneer de eerste kermis in Deerlijk plaatsvond, is moeilijk exact te bepalen. Wat we zeker weten, is dat de eerste schriftelijke vermelding van een kermis in Deerlijk dateert van 1824. Ruim anderhalve eeuw later is de centrumkermis nog altijd springlevend.

Het is een wonder dat we er nog altijd in slagen om de financiële eindjes aan elkaar te knopen

“Het is telkens weer een huzarenstukje om het geheel financieel en organisatorisch rond te krijgen”, verduidelijkt Vera Debaene. Met de hulp van een team trouwe medewerkers leidt zij de kermis voor de negende keer in goede banen. “Ik ben al ruim drie decennia dicht bij de werking betrokken. Toen mijn man Chris in november 2010 overleed, heb ik beslist om zijn werk verder te zetten. Chris was ruim een kwarteeuw voorzitter en bezieler van het feestcomité van het centrum en ook een van de dynamische krachten in het centraal feestcomité in Deerlijk.”

Bezoek aan 750 huizen

“Ik prijs me gelukkig dat ik kan rekenen op zoveel enthousiaste medewerkers“, zegt Vera trots. “En die mensen wil ik graag eens vermeld zien: Paul en Pierrette Sandra, Joseph en Brigitte Dewaele, Bertrand en Hilde Vandendriessche, Bert en Sabine Deleersnyder, Bernard Ducatteeuw, Patrick en Nadine Vermoere, Patrick en Bea Tijtgat, Johan en Ann Van De Bruaene en Christine Malfait. En ook een jongere generatie helpt mee aan de kar trekken. We zijn ook de gemeente dankbaar die voor de nodige logistieke ondersteuning zorgt, onder meer bij de opbouw en het afbreken van de tent”, gaat Vera verder.

“De feesttent neemt een flinke brok uit ons budget. Op korte termijn hopen we hiervoor terecht te kunnen in het brandweerarsenaal, dat straks een andere bestemming krijgt. De organisatie vergt heel wat voorbereiding. Met de comitéleden bezoeken we de 750 huizen van het centrum op vraag naar financiële steun. Vergeet niet dat alle optredens nog altijd gratis zijn. Het is een wonder dat we er nog altijd in slagen om de financiële eindjes aan elkaar te knopen”, zucht Vera.

Covers van Green Onions

In het verleden waren er al toppers als Clouseau en Natalia te gast op de kermis. “De braderie is wel verdwenen en vervangen door een oldtimermeeting. Ook de poppenkastnamiddag op maandagavond is al een tijdje van het programma geschrapt. Vroeger was er nog afsluitend bal op maandag. Nu zitten we bij Bert en Sabine om te klinken op het succes van de kermis bij een hapje en een drankje… We opteren de jongste jaren resoluut voor een gevarieerde driedaagse voor alle leeftijden, waarin plezier en gemoedelijkheid centraal staan. Die aanpak blijft behouden”, besluit Vera.

Het zenuwcentrum van de kermis is de feesttent die wordt opgetrokken op de parking tegenover het gemeentehuis in de Harelbekestraat. De feestelijkheden worden geopend op vrijdag 27 september om 16 uur met het uitdelen van koekenbroden aan alle senioren van de wijk. Om 21.30 uur speelt de covergroep Green Onions een zoveelste thuiswedstrijd. Zaterdagnamiddag 28 september staat de oldtimermeeting centraal. In samenwerking met Pasar wordt van 14 tot 15.30 uur voor de elfde keer een sneukeltocht georganiseerd. Er is allerlei animatie in de verkeersvrije centrumstraten en vanaf 16 uur is er een passende muzikale noot.

Zondag 29 september om 10 uur is er een eucharistieviering die wordt opgeluisterd door de Koninklijke fanfare Sint-Cecilia uit Deerlijk. Chapeau Noir luistert het aansluitende aperitiefconcert op. In de namiddag is er een gezellig samenzijn. Bij een koffie wordt gratis een stuk taart aangeboden. Daarna staat de muziek centraal met optredens van Luc Steeno en de Romeo’s. (DRD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier