Veertien nieuwe sociale huurwoningen in Moorslede

Nieuwe bewoners en genodigden huldigen de nieuwesociale huurappartementen van De Mandel in. © ©2019 Jan STRAGIER
Redactie KW

In de Passendaalsestraat realiseerde De Mandel 14 nieuwe huurappartementen. “Er werden voldoende parkeerplaatsen voorzien op eigen terrein zodat er weinig tot geen extra parkeerdruk op de Passendaalsestraat komt”, aldus schepen Sherley Beernaert. De 14 nieuwe woongelegenheden kunnen echter de vraag naar sociale woningen in de gemeente niet bijbenen. “De vraag naar dergelijke woningen is groot.” Binnenkort komen er nog 3 huurwoningen bij in de Marktstraat.

In januari 2018 werd BVBA Deruyck Bouwonderneming uit Roeselare aangesteld om een nieuw project in Moorslede te bouwen. Langs de Passendaalsestraat plande de sociale huisvestingsmaatschappij De Mandel veertien nieuwe sociale huurappartementen. “Architectenbureau Claeys uit Passendale werkte samen met Demeyere Architectenbureau uit Ieper om dit mooi project te realiseren. De architecten hebben een ruime ervaring met projecten uit de sociale huisvesting en slagen er opnieuw in om een project te tekenen dat een duidelijke meerwaarde biedt aan zijn omgeving”, aldus Stefanie Vandenabeele, directeur van De Mandel. Op 1 maart 2018 werd gestart met de bouwwerkzaamheden en voor het bouwverlof werden de werken afgerond. Maandag werden de 14 nieuwe sociale huurappartementen officieel ingehuldigd.

stevig doorgewerkt

Het nieuwe sociaal woonproject bestaat uit veertien appartementen. “Om veertien appartementen volledig op te bouwen en af te werken in zeventien maanden tijd moest er stevig doorgewerkt worden”, aldus Vandenabeele. Twaalf appartementen hebben twee slaapkamers, twee appartementen tellen één slaapkamer. Op het gelijkvloers en de eerste verdieping zijn telkens vijf appartementen voorzien. De dakverdieping biedt plaats voor vier appartementen. “Die kunnen allemaal via een lift bereikt worden.” Nabij het nieuwe appartementsgebouw werden tien halfondergrondse en acht bovengrondse parkeerplaatsen voorzien. Daar zijn ze vooral bij het gemeentebestuur heel blij mee. “Door die parkeerplaatsen op eigen terrein is er weinig of geen extra parkeerdruk op de Passendaalsestraat”, aldus schepen van Wonen Sherley Beernaert (STERK). Zij ziet ook opportuniteiten voor de bewoners van de Stationsstraat. “Voor hen bestaat nu de mogelijkheid om met hun wagen aan de achterzijde van hun woning te geraken.” De projectsite meet in totaliteit 2.675 m². Langs de straatkant heeft het appartement twee bouwlagen, een ingericht dak en een kelderverdieping. Er is een verharde hellende inrit langs de zijkant van het gebouw voorzien als toegang naar de kelderverdieping en toegang naar de achtergelegen tuin en verharde parkeerplaatsen achteraan het gebouw. De tuin zal normaal gezien tegen volgende zomer helemaal in bloei staan.

Er staan 308 mensen op de wachtlijst voor een sociale huurwoning in Dadizele, 413 voor Moorslede

Martin Galle is een van de nieuwe bewoners. Hij moest op zoek naar een nieuwe woning nadat De Mandel de zes bestaande sociale woningen in de Dokter Vanderstichelelaan wil afbreken om op dezelfde plaats nieuwe woningen te bouwen. “Bij de verhuizing komt er heel wat kijken. Anderzijds ben ik tevreden dat ik nu in een nieuwbouw terecht kan.”

Wachtlijsten

De voorbije jaren verwezenlijkte De Mandel al verschillende projecten in Moorslede en Dadizele. Vorig jaar werd nog een nieuw project voorgesteld op wijk het Kapelleveld in Dadizele. In totaal zijn er nu 243 sociale huurwoningen in de gemeente: 169 in Dadizele, 74 in Moorslede. “De vraag naar dergelijke woningen is groot. Dat is duidelijk te zien aan de wachtlijsten”, aldus schepen van Welzijn Benedikt Vallaey (STERK). Momenteel staan er 308 mensen op de wachtlijst voor een sociale huurwoning in Dadizele, de lijst voor Moorslede telt zelfs 413 wachtenden. Binnenkort komen er alvast drie huurwoningen vrij in de Marktstraat in Moorslede. Daar is de gemeente momenteel volop bezig met de bouw van een nieuw project. Dat project zou tegen eind dit jaar volledig af moeten zijn. (BF)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier