Veerle Dhont is eerste vrouwelijke korpschef van de provincie

Politiezone Het Houtsche heeft de eerste vrouwelijke korpschef in West-Vlaanderen in haar rangen. © foto Kurt
Thomas Rosseel
Thomas Rosseel Journalist

De allereerste vrouwelijke korpschef van West-Vlaanderen is een feit. Veerle Dhont (51) legde maandagmorgen de eed af bij de lokale politiezone Het Houtsche, het korps dat de orde handhaaft in de gemeentes Oostkamp, Beernem en Zedelgem. “Ik voel me thuis in West-Vlaanderen”, zegt de mama van drie uit Hansbeke in Oost-Vlaanderen.

Deze West-Vlaamse primeur kent dus een Oost-Vlaamse aanloop. Als Oost-Vlaamse was Veerle Dhont 27 jaar aan de slag bij de lokale politie van Gent. Ze begon er haar loopbaan als Hoofdinspecteur Jeugd en Zeden bij de Lokale Recherchedienst.

Dhondt legde vervolgens een parcours als onder meer Diensthoofd Interne Communicatie en Intern Toezicht af. Ze werkte zich zes jaar geleden op tot hoofdcommissaris en beoefende onder die titel haar laatste functie bij de Gentse ‘flikken’ als Directeur Operaties.

West-Vlaamse roots

Maandagmorgen zette Dhont, die met haar gezin in Hansbeke, deelgemeente van het Oost-Vlaamse Deinze, woont, officieel de stap naar een job als baas van een lokale politiezone. Het politiecollege met de burgemeesters van Oostkamp, Beernem en Zedelgem hoorde Dhont fier de eed afleggen als nieuwe korpschef van de politiezone Het Houtsche.

Even later stond ze de lokale pers voor het eerst te woord. “Of het onwennig aanvoelt om in West-Vlaanderen te komen werken? Nee, ik heb West-Vlaamse roots. Mijn moeder is van Esen (Diksmuide). Ik ben opgevoed met een West-Vlaamse tongval en heb hier nog veel familie wonen. Ik begrijp het West-Vlaams goed, nu het spreken nog. Ik voel me thuis in West-Vlaanderen”, glimlacht ze.

Unaniem verkozen

Dhont is de eerste vrouwelijke korpschef van onze provincie, maar veel belang hecht ze daar niet aan. “Dat is een nice to be en een ietwat historisch moment, maar de selectiecommissie heeft mij gekozen op basis van mijn kwaliteiten. Ik ben met unanimiteit verkozen. Het vrouwelijke aspect heeft geen rol gespeeld.”

De nieuwe korpschef is naar eigen zeggen resultaatgericht en werkt graag volgens een bepaalde visie en beleid. “Ik betrek graag mensen op een warme manier, met veiligheid en leefbaarheid als belangrijk aspect. We bevinden ons ook in uitdagende tijden.” Dhont krijgt binnen haar korps de leiding over 122 mensen, voor een zone met zo’n 60.000 inwoners.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier