Vandalen vernielen geboorteboom in Vichte

De perenboom in de geboorteboomgaard in de Hooiestraat. © gf
Redactie KW

Donderdag stelde Ghislain De Poortere, groenvrijwilliger Beukenhof, vast dat er twee boomplekken beschadigd waren in de geboorteboomgaard in de Hooiestraat in Vichte. Eén boom was halverwege doormidden gekraakt en de versteviging rond een andere boom was vernield.

“Elk jaar in november worden er twee bomen aangeplant in de geboorteboomgaard in Vichte”, vertelt Ghislain De Poortere. “Deze bomen staan symbool voor de jongens en meisjes die afgelopen jaar het levenslicht zagen in Vichte. Gisteren deed ik mijn wekelijks toertje langs de boomgaard, het Beukenhof, de Vlindertuin en het Kasselrijbeekpad en merkte ik tot mijn ontsteltenis dat er schade aangebracht was.”

“Het gaat om één fruitboom die doormidden is gekraakt en de omheining rond een andere boom die beschadigd is. Het zal wachten zijn tot het moment dat de twee bomen voor de volgende kinderen geplant zullen worden om de perenboom te vervangen. Samen met de Gezinsbond is dit ondertussen een traditie een week voor de ‘dag van de natuur’ ergens half november. In aanwezigheid van de betreffende gezinnen worden de twee bomen dan geplant en de namen van de kinderen in de bomen gehangen. Het is dus niet alleen jammer voor die boom, maar ook voor de kinderen die eraan verbonden zijn.”

“De bedoeling is om een boomgaard aan te planten met hoogstamfruitbomen zoals kersen-, peren- en appelbomen waarvan iedereen op termijn van de vruchten kan smullen. Vroeger vond de aanplant van de geboortebomen plaats in het geboortebos aan het Beukenhof, maar dat is ondertussen volzet. Toen plantten we een linde voor de meisjes en een eik voor de jongens. Ondertussen planten we twee fruitbomen voor alle kinderen en worden de namen van de jongens en meisjes verdeeld over de beide bomen. Genderneutaal is dan ook het nieuwe normaal”, kadert de betrokken natuurliefhebber.

“Alleszins zal de aanplantweide in de Hooiestraat in 2025 ook volzet zijn, waarna we een nieuwe plek toegewezen krijgen van de gemeente.”

(GV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier