Vanavond kiezen we West-Vlaams Ambassadeur 2021: “De laureaat moet West-Vlaanderen ádemen”
Wie volgt het duo Wim Opbrouck-Saghine Lampaert op als West-Vlaams ambassadeur? Woensdagavond 24 november weten we het antwoord. Dat het opnieuw een aartsmoeilijke keuze wordt om uit de tien genomineerden een laureaat te filteren, beseft ook juryvoorzitter Michel D’Hooghe. “Maar ook nu is het weer de ambitie om in volle unanimiteit één naam naar voor te schuiven”, zegt hij.
De West-Vlaamse Ambassadeur is in recordtempo uitgegroeid tot een begrip. Sinds 2018 mag een bekende provinciegenoot zich een jaar lang hét gezicht van onze mooie provincie noemen en West-Vlaanderen vertegenwoordigen.
Iets wat ook juryvoorzitter Michel D’Hooghe (75) – oud-voorzitter van Club Brugge en de Belgische Voetbalbond – meer dan toejuicht. “Als trotse Bruggeling en West-Vlaming ben ik preus op mijn afkomst”, zegt hij. “En dat zouden álle West-Vlamingen moeten zijn. Nog al te vaak zijn we veel te bescheiden. Onterecht, want wij West-Vlamingen blinken in heel wat sectoren uit.”
We zijn nog al te vaak veel te bescheiden. Onterecht, want wij West-Vlamingen blinken uit in tal van sectoren
“Onze provincie herbergt wereldtoppers in het bedrijfsleven, is stilaan hofleverancier voor de mediawereld en rijgt de sportieve hoogtepunten aan elkaar. Maar toch voelen we ons de underdog van Vlaanderen, terwijl we kwaliteit op overschot hebben. Een initiatief als de West-Vlaamse Ambassadeur is een perfect platform om dat probleem aan te pakken.”
Boeiende debatten
Met onder de genomineerden rasmuzikanten als Will Tura en Flip Kowlier, topsporters Yves Lampaert en Michèle George, ondernemers als Jean-Pierre Six en vrouwenrechtenactiviste Jennie Vanlerberghe wordt de veelzijdigheid van West-Vlaanderen opnieuw stevig in de verf gezet, vindt de juryvoorzitter.
“Jaar na jaar kunnen we tien topnamen serveren, wat het niet makkelijker maakt voor de jury”, glimlacht Michel D’Hooghe. “Een zanger met een topper uit de bedrijfswereld vergelijken, evident is het niet. Het levert boeiende debatten en argumentaties op, maar elke keer kunnen we in volle unanimiteit één naam naar voor schuiven. Dat is ook nu weer de ambitie. Al luisteren we ook erg goed naar de stem van de West-Vlaming.”
In het hart dragen
De voorbije jaren kregen we met Wim Lybaert, Niels Destadsbader en het duo Wim Opbrouck-Saghine Lampaert een overwegend mannelijk ambassadeurschap. “We moeten in eerste instantie naar de kwaliteiten kijken”, klinkt het. “Al mag het voor mij perfect dit jaar een dame zijn. Met vier genomineerden is het vrouwelijke geslacht alvast goed vertegenwoordigd.”
Dé belangrijkste eigenschap is dat de toekomstige ambassadeur onze provincie in het hart draagt. “Net als zijn of haar voorgangers moet hij of zij West-Vlaanderen ádemen. Bij alles wat er ondernomen wordt, of dat nu in eigen stad of in Patagonië is, moet de West-Vlaamse gedachte in het achterhoofd zitten. Als ambassadeur ben je dé vertegenwoordiger, hét uithangbord. Daar moet je je te allen tijde bewust van zijn.”
Dierbaar
Zelf zal Michel D’Hooghe voor het eerst de huldiging aan zich voorbij moeten laten gaan. “Ik verblijf volgende woensdag in het buitenland. Met spijt in het hart zal ik er niet fysiek bij zijn, maar ik zal vanop afstand op de voet volgen hoe onze nieuwe ambassadeur reageert. In vier jaar tijd is deze verkiezing me immers erg dierbaar geworden.”
Met zijn eigen staat van verdienste zou Michel D’Hooghe ook zélf een goeie West-Vlaamse ambassadeur zijn, al vindt hij dat iets te veel eer. “Ik vrees dat ik daar met mijn 75 lentes net iets te oud voor ben”, glimlacht hij. “We hebben tien genomineerden die de rol stuk voor stuk met verve kunnen vervullen, laat mij maar als juryvoorzitter het hele verhaal in goeie banen leiden. In die rol voel ik me uitstekend in mijn sas.”
West-Vlaams Ambassadeur 2021
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier