Vakantie eindigt in mineur: twaalf van vijftien familieleden testen positief op coronavirus

© JS
Redactie KW

Twaalf personen van een West-Vlaamse familie zitten in quarantaine nadat tijdens een vakantie in Cadzand de grootmoeder plots ziek werd. Op aanraden van de huisarts kwam de familie onmiddellijk terug naar huis. Twaalf van de vijftien familieleden testten positief op het coronavirus. Het is voorlopig onduidelijk of ze het virus op vakantie of in ons land opliepen.

Hendrik Vandromme en zijn vrouw Liliane Feys vierden op zondag 5 juli hun gouden huwelijksverjaardag in het bijzijn van het Ledegemse gemeentebestuur. Het gouden echtpaar vertrok na een etentje op zondag ‘s anderdaags met de kinderen en kleinkinderen naar een Roompot-vakantiepark in het Nederlandse Cadzand.

“We waren met een groep van vijftien. Op maandag gingen mijn vrouw en ik samen iets uit eten. Daarna bleven we quasi voortdurend in het park. De kinderen en kleinkinderen trokken er wel eens op uit“, aldus Hendrik. Op zaterdag 11 juli werd Liliane plots ziek. “Ze had achtendertig graden koorts. Op zondag bleek de koorts niet verdwenen te zijn.”

Hendrik belde onmiddellijk zijn huisarts in Rollegem-Kapelle op. Die maande de familie aan om onmiddellijk naar huis te keren om bij de grootmoeder een coronatest af te nemen. “Niemand van de familie stribbelde tegen. Op zondagmiddag werd de coronatest bij mijn vrouw al afgenomen.”

Wellicht erger vermeden

Die test bleek uiteindelijk positief te zijn. Kort daarna werden ook alle andere familieleden die mee op reis waren getest. Twaalf van de vijftien mensen die mee waren in Cadzand legden een positieve test af. Het sein voor Hendrik om onmiddellijk het vakantiepark in Nederland op de hoogte te brengen.

“Het is niet honderd procent duidelijk of we het in Nederland hebben opgelopen, maar de kans is wel groot. Op zondag 5 juli waren we met zestien gaan eten. Een van de familieleden ging niet mee naar Cadzand. Zij testte inmiddels negatief.”

Opgelopen in België of Nederland?

Dat de familie het virus in het vakantiepark opliep, spreekt Roompot-woordvoerder Baptiste van Outryve ten zeerste tegen. “Roompot heeft goed en adequaat gehandeld. Dat is door zowel de Belgische als de Nederlandse overheid bewezen”, laat hij weten via sociale media. De man maakt zich vooral kwaad op Belgische media, die volgens hem enkel op sensatie belust waren. Er zou op het park verder niemand besmet zijn, het bewijs van zijn standpunt volgens de woordvoerder. Roompot vreest nu dat eventuele toekomstige gasten zich onnodig zorgen zullen maken.

De vijftien familieleden zitten momenteel in quarantaine. “Mijn vrouw is het meest ziek van al geweest. Zij is nu voor het eerst een beetje beter. We voelen ons wel allemaal heel erg moe“, aldus Hendrik. De verschillende familieleden werden afgelopen dinsdag al gecontacteerd door de contacttracers.

“De dag nadien hadden we een uitgebreid gesprek met het Agentschap voor Zorg en Gezondheid. We zijn vooral de huisarts heel erg dankbaar. Dankzij zijn kordate tussenkomst is er wellicht erger vermeden.”

(BF/ foto JS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier