Urban Cross vindt plaats zonder publiek: “Goede marketing voor onze stad”

Dit jaar zal er geen massa volk langs het parcours staan. © a-KDS
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

Vorig jaar lokte de Urban Cross, een internationale topveldrit, nog bijna 10.000 betalende bezoekers naar Kortrijk. Dit jaar zal dat niet het geval zijn. Toeschouwers, zelfs vips, zijn niet welkom langs het parcours of aan de eindmeet. Toch wil schepen van Sport Arne Vandendriessche (Team Burgemeester) niet van afschaffen weten.

De internationale topveldrit CAPS Urban Cross komt dit jaar voor de tweede keer naar Kortrijk. Maar wie Wout van Aert, Eli Iserbyt en Laurens Sweeck aan het werk wil zien, zal achter zijn televisiescherm moeten kruipen. De wedstrijd wordt live uitgezonden op Sporza en trok vorig jaar nog 9.600 betalende bezoekers. Het parcours, dat onder andere over de Groeninge- en Collegebrug loopt, wordt op zaterdag 28 november hermetisch afgesloten. Enkel bewoners mogen erin of uit. Zelfs voor vips is geen plekje voorzien. Enkel wie vlak langs het parcours woont, zal de renners in levende lijve kunnen bewonderen.

Ook onze hotels zullen profiteren van komst van renners en hun entourage – schepen Arne Vandendriessche

“We kozen er bewust voor om de cross te laten plaatsvinden”, legt schepen Arne Vandendriessche uit. “Net in deze tijden hebben mensen iets nodig om naar uit te kijken, om eens gezellig samen voor de tv te kruipen op een zaterdag. Bovendien kan zo’n evenement, zelfs zonder toeschouwers, wel tellen als het op het promoten van onze stad aankomt. Ook onze hotels zullen profiteren van de komst van de renners en hun entourage. Ik vind de Urban Cross nog steeds een van de mooiste sportevenementen in onze stad.”

Het stadsbestuur hoeft bovendien geen cent te betalen voor de komst van de cross. De 50.000 euro die zij van hun kant bij de organisatoren op tafel moeten leggen, worden betaald door sponsors. Die haakten opvallend genoeg niet af dit jaar. De cross vindt dan ook nog zeker tot 2024 plaats in Kortrijk.

Brug niet vroeger dicht

“De Groeningebrug wordt dit keer trouwens niet vanaf vrijdag, de dag voor de cross, al helemaal afgesloten”, belooft de schepen. Dat gebeurde vorig jaar wel, met lange files en ontevreden handelaars tot gevolg. “Alles gaat ten vroegste vrijdagavond laat dicht, om dan al opnieuw te openen op zaterdagavond. Zo zou er geen herhaling van vorig jaar mogen zijn”, besluit Arne Vandendriessche.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier