"Veel van onze mensen zitten op hun tandvlees en elke week extra voelt dan aan als een eeuwigheid", zegt Danny Van Assche, gedelegeerd bestuurder van Unizo. "De zelfstandige ondernemers stonden klaar om op een veilige manier op 4 mei opnieuw te mogen starten. Ze zien nu andermaal hoe winkels die al wél open zijn producten uit hun assortiment mogen verkopen, wat als oneerlijke concurrentie wordt ervaren."

"Met 4 mei in het vooruitzicht hadden ze overigens nog rustig een week de tijd om zich verder voor te bereiden... We moeten hen nu gaan vertellen dat de Veiligheidsraad vreest voor een overrompeling in bepaalde winkelstraten - hét argument voor het extra uitstel - terwijl we daar zelf onze twijfels bij hebben. Als we kijken naar Nederland, waar de meeste winkels open zijn gebleven, dan stelt het probleem van een te grote toeloop zich daar niet. Ook consumenten zelf zijn zich voldoende bewust van risico's om zich daarnaar te gedragen en grote volkstoelopen te vermijden. En werken op afspraak kan een manier zijn om, waar dat nodig zou blijken, te grote stromen bezoekers te vermijden. Onze handelaars zijn vindingrijk, soepel en bereid genoeg om daar een mouw aan te passen..."

"De lokale besturen moeten de lead nemen in het overleg met onze ondernemers over een ordentelijk verloop van de heropstart"

Tegelijk vindt Unizo het dan weer positief dat alle handelszaken, ongeacht hun omvang, sector of assortiment mogen openen op 11 mei en dus een concreet perspectief hebben om naar uit te kijken. "Daarmee komt dan toch een einde aan de discriminatie en oneerlijke concurrentie tussen bedrijven en sectoren onderling, iets waar we vanuit Unizo en onze sectorwerking sterk hadden op aangedrongen. Dat is alvast een enorme stap vooruit."

Kappers

Ook het feit dat kapperszaken en andere contactberoepen vanaf 18 mei zouden mogen heropstarten, mits strikte voorzorgsmaatregelen, en dat de heropstart van andere sectoren zoals de horeca tegen 8 juni alvast wordt onderzocht, noemt Unizo bemoedigend. "We hopen nu vooral dat het aantal corona-slachtoffers gunstig blijft evolueren, zodat aan de vandaag voorgestelde data niet meer moet worden getornd."

Voor UNIZO is nu cruciaal dat de tijd tussen de aankondiging van vandaag en de heropening nu maximaal wordt benut om alles op punt te zetten, ook en vooral door de overheden. "We denken daarbij aan het openbaar vervoer, aan de kinderopvang...", verduidelijkt Danny Van Assche. "Maar we kijken vooral ook naar de lokale besturen. Zij moeten de lead nemen in het overleg met onze ondernemers over afspraken en maatregelen voor een ordentelijk verloop van de heropstart."

"Veel van onze mensen zitten op hun tandvlees en elke week extra voelt dan aan als een eeuwigheid", zegt Danny Van Assche, gedelegeerd bestuurder van Unizo. "De zelfstandige ondernemers stonden klaar om op een veilige manier op 4 mei opnieuw te mogen starten. Ze zien nu andermaal hoe winkels die al wél open zijn producten uit hun assortiment mogen verkopen, wat als oneerlijke concurrentie wordt ervaren.""Met 4 mei in het vooruitzicht hadden ze overigens nog rustig een week de tijd om zich verder voor te bereiden... We moeten hen nu gaan vertellen dat de Veiligheidsraad vreest voor een overrompeling in bepaalde winkelstraten - hét argument voor het extra uitstel - terwijl we daar zelf onze twijfels bij hebben. Als we kijken naar Nederland, waar de meeste winkels open zijn gebleven, dan stelt het probleem van een te grote toeloop zich daar niet. Ook consumenten zelf zijn zich voldoende bewust van risico's om zich daarnaar te gedragen en grote volkstoelopen te vermijden. En werken op afspraak kan een manier zijn om, waar dat nodig zou blijken, te grote stromen bezoekers te vermijden. Onze handelaars zijn vindingrijk, soepel en bereid genoeg om daar een mouw aan te passen..." Tegelijk vindt Unizo het dan weer positief dat alle handelszaken, ongeacht hun omvang, sector of assortiment mogen openen op 11 mei en dus een concreet perspectief hebben om naar uit te kijken. "Daarmee komt dan toch een einde aan de discriminatie en oneerlijke concurrentie tussen bedrijven en sectoren onderling, iets waar we vanuit Unizo en onze sectorwerking sterk hadden op aangedrongen. Dat is alvast een enorme stap vooruit."Ook het feit dat kapperszaken en andere contactberoepen vanaf 18 mei zouden mogen heropstarten, mits strikte voorzorgsmaatregelen, en dat de heropstart van andere sectoren zoals de horeca tegen 8 juni alvast wordt onderzocht, noemt Unizo bemoedigend. "We hopen nu vooral dat het aantal corona-slachtoffers gunstig blijft evolueren, zodat aan de vandaag voorgestelde data niet meer moet worden getornd." Voor UNIZO is nu cruciaal dat de tijd tussen de aankondiging van vandaag en de heropening nu maximaal wordt benut om alles op punt te zetten, ook en vooral door de overheden. "We denken daarbij aan het openbaar vervoer, aan de kinderopvang...", verduidelijkt Danny Van Assche. "Maar we kijken vooral ook naar de lokale besturen. Zij moeten de lead nemen in het overleg met onze ondernemers over afspraken en maatregelen voor een ordentelijk verloop van de heropstart."