Unieke opvang van Evelien en Steven zorgt voor 70 boerderijdieren: het begon allemaal met één kip
Evelien Devriese en Steven Verschelde bieden mishandelde en verwaarloosde boerderijdieren een veilige haven in hun Daisyfields Animal Sanctuary in Aalbeke. En daar is nood aan. Het opvangcentrum, het enige in zijn soort in West-Vlaanderen, zit helemaal vol. “Daarom ook zetten we steeds meer in op informatie”, vertelt Evelien. “We moeten bewuster leren omgaan met dieren, ook als het geen honden of katten zijn.”
Momenteel scharrelen in de verschillende perken van Daisyfields een 70-tal boerderijdieren rond: ganzen, kalkoenen, kippen, geiten en schapen, konijnen en cavia’s. Ze zijn doorgaans afkomstig uit de intensieve veehouderij, legbatterijen en kweekstallen voor pluimvee. Ze worden erheen gebracht door boeren die uit het klassieke systeem willen stappen, door politie als gevolg van inbeslagnames, uitgezet in het bos tijdens vakanties… Onlangs ontdekte Evelien zelfs een loslopend konijn op een parking.
De dieren die in Daisyfields terecht komen hebben een hoge graad van verzorging nodig, ze komen doorgaans niet meer in aanmerking voor adoptie door particulieren. Daarom blijven de dieren in Daisyfields, waar ze worden opgevolgd door Evelien en Steven, een team van negen vaste vrijwilligers en een netwerk van losse vrijwilligers. Ook op verschillende gespecialiseerde dierenartsen kunnen ze een beroep doen. Daisyfields geeft de dieren onderdak, verzorging en voedsel, maar ook traumaverwerking staat op de agenda. “Net als mensen hebben zwaar mishandelde dieren een periode nodig om opnieuw tot rust te komen en te verwerken wat hen overkwam”, legt Evelien uit. “En elk dier vraagt daarbij een eigen aanpak. Een opleiding daarvoor is er niet, maar ik heb intussen heel wat ervaring opgebouwd en merk dat mijn aanpak veelal succes heeft. Na verloop van tijd win ik het vertrouwen van de dieren. Het gebeurt zelfs al dat een dierenarts mij om advies vraagt op dat vlak.”
Capaciteit uitbreiden
Maar het opvangcentrum zit vol. Evelien (31) hoopt vurig de capaciteit binnenkort te kunnen uitbreiden. Drie jaar terug kwam ze vanuit Brugge in Aalbeke wonen, samen met haar man Steven en hun zoontje Cody. Daar vonden ze de ruimte die ze zochten om er een opvangcentrum voor boerderijdieren te beginnen. “Behalve voor honden en katten, omdat er voor hen al opvangmogelijkheden zijn in de dierenasielcentra”, verduidelijkt ze. Ze openden Daisyfields in 2022 en vingen sindsdien al ruim tweehonderd dieren op.
“Waarom vinden mensen een hond liever dan een kip? Ze houden allebei van knuffels”
Evelien groeide op met veel aandacht voor dieren. “Mijn ouders leefden vegetarisch, later besloot ik zelf om voor de vegan levensstijl te kiezen. Ik groeide op met het idee dat dieren onze vrienden zijn. Op mijn veertiende redde ik voor het eerst een kip. Ik hielp haar er bovenop, nam haar overal met me mee, tot in bed toe”, lacht ze. “Anderen vonden het vreemd dat ik een kip hield, in plaats van een hond of kat. Maar ik snapte het verschil niet. Waarom vinden mensen een hond liever dan een kip? Een kip houdt – echt waar – ook van knuffels! Vanuit die vaststelling groeide bij mij vanaf dat moment het idee voor dit opvangcentrum.”
Geen subsidies
Daisyfields vzw is geen asielcentrum en kan dus ook niet rekenen op subsidies. De werking drijft op donaties van sympathisanten en bedrijven. Sponsors krijgen het peter- of meterschap over een dier in ruil voor hun bijdrage, kunnen online de werking achter de schermen van Daisyfields volgen of de webshop bezoeken.
Maar naast de opvang van dieren, wil Evelien vooral ook inzetten op informatie over dierenwelzijn. Daartoe neemt ze op zondag 18 augustus voor de derde keer deel aan het Vegan Summer Fest in Gent.
Sponsors aantrekken
“Het publiek daar staat al open voor wat wij doen. Maar we proberen er onze werking nog meer bekendheid te geven en sponsors aan te trekken. Om daarbuiten ook een ruimer publiek aan te spreken, werkte ik workshops uit voor scholen en andere groeperingen die kennis met ons willen maken, ik geef lezingen, en er is ook de mogelijkheid om een kijkje bij ons te komen nemen. Ik geef dan een rondleiding, er is thee en taart… Alles om mensen dichter bij dieren te brengen”, klinkt het enthousiast. Daarbij waakt ze erover om open te communiceren. “Ik breng geen vorm van propaganda, wel informatie over hoe we het dierenwelzijn in onze maatschappij kunnen verbeteren. Mensen beslissen zelf wat ze met die informatie doen. Maar ik merk dat het bewustzijn groeit.”
Info: www.daisyfieldsvzw.com
Zeewierkroketten en ‘julientjes’
Wie kennis wil maken met de sanctuary van Evelien en Steven, kan zondag naar Flanders Expo in Gent trekken. Daisyfields is een van de 98 standhouders op Vegan Summer Fest, een festival dat een levensstijl zonder dierenleed in de kijker zet. Je vindt er naast dierenrechtenorganisaties ook vooral veel lekkers, met onder meer de zeewierkroketten van Nomet uit Assebroek bij Brugge en de vegan julientjes van cateraars Vegansa uit Gits bij Hooglede. Ook het Brugse kledingmerk Radikal Kindness en de Kortrijkse shop tAK tekenen present.
Vegan Summer Fest, op zondag 18 augustus vanaf 11 uur in Flanders Expo Gent. Tickets kosten 8 euro.
Het beste van KW
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier