Uitwijken Wintertoer komt eraan

V.l.n.r.: Geertrui Carpentier, burgemeester Dirk De fauw Vanessa Aneca, Stef De Blieck en Janes Zegers. Niet op de foto: Marec Zegers en Griet De Prest. © Davy Coghe
Piet De Ville
Piet De Ville Medewerker KW

Ook deze winter brengt Brugge Plus vzw cultuur naar de Brugse wijken en dit al voor het tiende jaar op rij. Het is de Franse Compagnie La Salamandre die met lichtcirckels, vuurlansen en brandende paraplu’s vijf avonden na elkaar de temperatuur laat stijgen in evenveel Brugse wijken.

Brugge Plus zet het nieuwe jaar én de tiende editie van Uitwijken bijzonder sfeervol in met de vurige theatervoorstelling ‘Péplum’ van Compagnie La Salamandre. Dit Franse gezelschap van straattheaterartiesten laat vijf avonden op rij de temperatuur de hoogte ingaan in de Brugse wijken. Ze maken daarbij gebruik van lichtcirkels, vuurlansen, brandende paraplu’s en natuurlijk ook een indrukwekkende choreografie. Het gaat volgens organisator Brugge Plus om een mysterieuze voorstelling waar vuurrituelen centraal staan.

Naar oudheid en terug

De voorstelling zou ons ‘naar de antieke oudheid en terug’ moeten katapulteren. “De vuurtemmers van La Salamandre zijn geen onbekenden op Uitwijken. Ze toerden al eens mee in 2015. We nodigden ze graag opnieuw uit tijdens het feestjaar, want in 2020 blaast Uitwijken ien kaarsjes uit. En wie kan die kaarsen beter aansteken dan La Salamandre!”, zegt Burgemeester en voorzitter van Brugge Plus Dirk De fauw.

De Uitwijken Wintertoer is slechts één van de vier ‘toeren’ waarmee Brugge Plus cultuur naar de Brugse wijken brengt. Er is ook een ‘meitoer’ waarbij acht Brugse wijken worden bezocht. In juni is er de circustoer als voorbode van het bekende Cirque Plus in het Grootseminarie en dan is er ook nog de ‘septembertoer’ waarbij elk weekend van september een andere wijk wordt aangedaan. Het team van Brugge Plus trekt voor Uitwijken telkens met een heuse oldtimer karavaan door de stad.

“Mensen samenbrengen”

“De boekwagen, atelierwagen, cinemawagen, barwagen, podiumwagen en techniekwagen zijn meer werkinstrumenten. Ze zijn onze identiteit en bepalen mee onze uitstraling waar we best trots op zijn”, zegt communicatieverantwoordelijke Griet De Prest. “Qua locaties voor Uitwijken proberen we de mensen zoveel mogelijk te laten kennismaken met minder bekende plekjes in de stad. En we waken erover dat over heel het jaar bekeken alle deelgemeenten wel eens aan bod komen. Belangrijk is natuurlijk dat de locaties geschikt zijn voor de opvoering van de artistieke voorstellingen. Sowieso worden de voorstellingen altijd in de open lucht opgevoerd. We hebben nog voorstellingen gebracht waarbij halfnaakte dansers bij vriestemperaturen optraden terwijl de bezoekers warm ingeduffeld toekeken (lacht). En het is ook altijd bijzonder gezellig aan onze barwagen. Bedoeling is en blijft om mensen samen te brengen rond een mooie voorstelling.”

De voorstelling Péplum van La Salamandre is te zien op volgende data en locaties: zaterdag 18 januari in Sint-Michiels (Groene Poortdreef 16), zondag 19 januari in Male (Kerk Sint-Thomas aan het Peellaertplein), maandag 20 januari in Sint-Pieters (Kerk Sint-Paulus), dinsdag 21 januari in Koolkerke (Kerkplein) en woensdag 22 januari in Sint-Andries (Noordbruggestraat). De Uitwijkenbar is geopend om 19 uur en de voorstellingen beginnen telkens om 19.30 uur.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier