Uitvaartspecialist Dela en Stad Brugge schenken 17.000 euro aan MUG-Heli

Stad Brugge en uitvaartspecialist Dela helpen West-Vlaamse MUG-heli verder te innoveren. © Davy Coghe
Piet De Ville
Piet De Ville Medewerker KW

De West-Vlaamse MUG-helikopter ontving van het Brugse crematorium, uitgebaat door Stad Brugge en uitvaartspecialist Dela, een cheque van 17.000 euro. Het bedrag komt uit de verkoop van edelmetalen die overblijven na crematie.

Het Brugse crematorium laat edelmetalen en andere metalen zoals titanium en staal immers over aan gespecialiseerd bedrijf dat deze kan gebruiken voor onder meer medische toepassingen. Stad Brugge en Dela schenken de integrale opbrengst daarvan elk jaar aan een goed doel uit de regio.

Voor 2024 kiezen Dela en Stad Brugge als goede doel terug voor de vzw MUG-Heli. “Jaar na jaar toont de MUG-Heli zijn noodzaak, maar de overheid voorziet er maar een beperkte subsidie voor. Zonder vrijwillige bijdrages van gemeentebesturen, burgers en bedrijven kan de heli niet in de lucht blijven”, zegt Brugs schepen van Burgerzaken Jasper Pillen (Open VLD). Maar de financiële steun laat de experten van de heli ook toe te innoveren, zoals met de bloedproducten die ze sinds kort aan boord hebben. Daarom was het voor ons een no-brainer om de vzw dit jaar opnieuw te steunen. ”

Dure brandstof

Dokter Nicolas Müller, voorzitter van de MUG-Heli, toont zich bijzonder tevreden en dankbaar. “Dit geld is echt broodnodig om onze medische interventiehelikopter in de lucht te houden. We betalen er immers een deel van onze brandstof mee – die er niet goedkoper op wordt – en hebben natuurlijk ook kosten om de medische apparatuur aan boord te onderhouden en nieuwe levensreddende therapieën aan boord te halen”, zegt dokter Müller. We kunnen jammer genoeg niet iedereen redden. Er zijn ook mensen die overlijden en dan finaal in het crematorium terecht komen. Dat er nu via de verkoop van metalen die overblijven na crematie toch een stukje terug komt naar ons is symbolische ook wel heel mooi.”

Vorig jaar kreeg de MUG-helikopter 750 oproepen, waarbij minstens 40 mensenlevens gered werden. De MUG-Helikopter is gestationeerd bij het AZ Sint-Jan in Brugge en rukt niet enkel uit in West-Vlaanderen maar dekt ook Oost-Vlaanderen en zelfs Zeeland.