Tystn uit Tielt is gestart als gelegenheidsband voor het huwelijk van een vriend

We herkennen v.l.n.r. Jeroen Deneckere, Kristof Van Dewiele, Tim Kindt en Ivo Musschoot. © Foto WME
Redactie KW

Wie al eens graag deelneemt aan een kroegentocht of een glas gaat drinken op café, kan op de band Tystn stoten. Daar treden ze immers het liefst op. Meezingen mag en wordt zelfs stilletjes aangemoedigd. De akoestische rockband vierde onlangs zijn negende verjaardag en is van plan daar nog heel wat jaartjes bij te doen.

De groep Tystn werd opgericht in 2009. “Ik richtte de band samen met Sam Delaere op als gelegenheidsband voor het huwelijk van een gemeenschappelijke vriend”, legt gitarist Kristof Van Dewiele uit. “Die vriend vroeg ons om een akoestische herwerking te brengen van het nummer Times Like These van Foo Fighters. We hebben dat nummer herwerkt en dat beviel ons wel. We namen dan ook de beslissing om het ook eens met andere nummers te gaan proberen en er een akoestische versie van te maken. Zo is Tystn eigenlijk ontstaan.”

Rare snuiters

De groepsnaam ziet er wat vreemd uit, maar er is goed over nagedacht. “Enerzijds betekent tystn in het West-Vlaams iets als rare snuiters, wat we ook wel zijn. Maar anderzijds betekent de naam in het Noors ook rustig en kalm. Maar die laatste betekenis is intussen niet meer zo van toepassing”, lachen de bandleden. “Intussen hebben we cajon, percussie, basgitaar en elektrische gitaar toegevoegd aan de akoestische gitaar. Zo is stilaan een mix ontstaan van akoestische herwerkingen en ook iets stevigere nummers. De akoestische coverband is semi-elektrisch geworden.

Bezetting gewijzigd

De bezetting van de band is intussen al een paar keer flink veranderd. “We zijn op 8 augustus 2009 met z’n tweeën van start gegaan”, somt Kristof op. “In februari 2011 is Tim ‘Che’ Kindt erbij gekomen voor de percussie en de cajon. Later dat jaar hield Sam er mee op en werd ‘Che’ onze zanger.”

“Er is stilaan een mix ontstaan van akoestische herwerkingen en ook iets stevigere nummers”

De band moest dus op zoek naar een nieuwe percussionist en die vonden ze eind 2011 in de persoon van Jeroen Deneckere. Een jaar later vervoegde bassist Lisanne Lannoo de groep. “We zijn toen een kleine vijf jaar in dezelfde bezetting blijven spelen, tot Ivo Musschoot er halfweg vorig jaar bij kwam. In maart dit jaar is Lisanne uit de band gestapt, waardoor ‘Che’ nu zowel zanger als bassist is.”

Geen mainstreamrockmuziek

Het zijn vooral Kristof en ‘Che’ die de nieuwe nummers uitkiezen. “Al wordt er ook wel regelmatig ‘nee’ gezegd tegen een keuze”, vertellen ze. “Maar eenmaal er beslist is welk nummer we gaan proberen, is het Kristof die start met een basis. Het gebeurt dat een nummer in de loop der jaren aangepast wordt of zelfs verdwijnt.

Bij Tystn zal je niet meteen de mainstream rockmuziek horen. “We zoeken eigenlijk bewust naar alternatieve rockmuziek, soms zelfs naar one-hit-wonders. Veelal zijn het nummers die andere coverbands niet spelen, maar waar onze generatie wel mee is opgegroeid.”

“Meezingen is bij ons altijd toegestaan”

Door de jaren heen hebben de bandleden wel wat favorietjes tussen de nummers ontdekt. “Zelf spelen we heel graag Dakota van Stereophonics, Roses van dEUS en Best of You van Foo Fighters. Ons publiek gaat dan weer uit z’n dak bij Lion Man van Mumford & Sons, Welgemeende van Flip Kowlier enIs It van Triggerfinger.”

Leute en energie

Uiteraard gaat aan een optreden ook heel wat repetitie vooraf. “We proberen toch om iedere donderdag voltallig te repeteren. Onze nieuwe nummers worden vooral gemaakt op repetities waarbij een of meerdere bandleden niet aanwezig kunnen zijn.”

De band treedt het liefst op tijdens kroegentochten of in cafés. Toch blijft ieder optreden anders. “We proberen ons publiek in de eerste plaats mee te krijgen door zelfleute te maken op het podium”, geven ze mee. “Energie op het podium straalt vanzelf af naar het publiek. Meezingen is bij ons dan ook altijd toegestaan.”

(Lien Depauw)

Drie sandwiches met preparé en eentje met kaas

De band werd opgericht in 2009 als gelegenheidsbandje voor een huwelijk. Tim ‘Che’ Kindt (32) uit Tielt staat in voor de zang en de bas. Kristof Van Dewiele (39) uit Tielt speelt akoestische en elektrische gitaar en doet backingzang. Ivo Musschoot (38) uit Oostrozebeke speelt akoestische gitaar en doet backingzang. Jeroen Deneckere (30) uit Meulebeke bespeelt de cajon en de percussie-instrumenten.

Hun meest memorabele optreden gaven ze tijdens de Tieltse Feesten van 2012, toen ze op het hoofdpodium stonden. Ze herinneren zich vooral de gigantische wolkbreuk. Hun grootste droom is om ooit hun 25-jarig jubileum samen te vieren, maar stiekem willen ze eigenlijk nog liever op het verjaardagsfeest van Paul Severs spelen.

Tystn boeken kost 300 euro, drie sandwiches met preparé en eentje met kaas. Info: vi.be/tystn.