Twintig jaar geleden verliet Betty het Big Brother-huis: “Ze was daar de ster!”

Op 19 november 2000, exact 20 jaar geleden, verliet de voormalige slagersvrouw Betty Owczarek het Big Brother-huis in Vilvoorde. Zo’n 70 dagen verbleef ze tussen de muren van het legendarische gebouw. Daags nadien werd ze door duizenden fans begroet in de Brigandsgemeente, die haar in de Bruggestraat stonden op te wachten.

Betty bij haar terugkeer in november 2000 in de Bristol. Links staat haar (ex-)man Marc. Ook Ignace Crombé staat op de foto. (foto FODI)

In september 2000 werd er na de start van de eerste editie van Big Brother op Kanaal 2 over niets anders meer gesproken dan Betty Owczarek uit de Oostrozebekestraat. De Finesse-slagersvrouw was immers een van de tien uitverkorenen uit maar liefst 7.500 mensen voor het nieuwe vtm-programma.

Betty was de eerste huisbewoonster die meteen met haar blote borsten te zien was op het scherm. Dat zette zowel Ingelmunster als heel Vlaanderen op zijn kop. Haar toenmalige echtgenoot Marc Van Insberghe reageerde in een interview met deze krant op die hetze. “Ze deed haar slaapkleed uit en je zag haar borsten. Ga je bij mooi weer naar zee, dan zie je daar toch ook veel blote borsten. Betty speelt niet enkel met de camera, maar ook met de pers. Ze is sluw, weet de pers te manipuleren. Ze weet wat ze wil, maar ze zal niet te ver gaan. Ze is een beetje een type à la Wendy Van Wanten.”

Steven ‘spillie’ winnaar

In de daaropvolgende weken ontpopte Betty zich tot de populairste van het Big Brother-huis. De slagersvrouw zat compleet afgezonderd van de buitenwereld en wist dus niet wat er zich buiten het gebouw afspeelde, maar iedereen werd gek van Betty en wilde haar dan ook als winnares het Big Brother-huis zien verlaten. Helaas won Betty niet. Die eer was weggelegd voor Steven ‘Spillie’ Spillebeen uit Izegem. Hij schreef de eerste editie op zijn naam en mocht met 5 miljoen Belgische frank naar huis vertrekken.

En Betty? Die wist niet wat haar overkwam. Een pak Ingelmunsternaren waren afgezakt naar Vilvoorde om haar te steunen, want gaandeweg ontstond zelfs een supportersclub. Betty moest uiteindelijk op 19 november 2000 het Big Brother-huis verlaten. Een week later volgde dan de finale tussen Spillie en Bart Van Opstal, die destijds als politieagent door het leven stapte.

Een dag na haar exit arriveerde Betty in een limousine in de Bruggestraat. Duizenden mensen stonden haar in de kou en regen op te wachten. Betty zelf schrok van haar populariteit.

Enkele weken nadat Betty het Big Brother-huis verliet, stelde brouwer Xavier Vanhonsebrouck het nieuwe bier Betty's Blond voor in de brouwerij. De brouwerij besloot dit bier meerdere maanden te verkopen. Betty's Blond was een pittig biertje van 5,5 š% alcohol in flesjes van 25 cl. Op onze foto zie je Betty in het bijzijn van brouwer Jozef Maes (links) Xavier Vanhonsebrouck, fan Eric Verstraete uit Ichtegem en wijlen brouwer Luc Vanhonsebrouck. (foto FODI)
Enkele weken nadat Betty het Big Brother-huis verliet, stelde brouwer Xavier Vanhonsebrouck het nieuwe bier Betty’s Blond voor in de brouwerij. De brouwerij besloot dit bier meerdere maanden te verkopen. Betty’s Blond was een pittig biertje van 5,5 š% alcohol in flesjes van 25 cl. Op onze foto zie je Betty in het bijzijn van brouwer Jozef Maes (links) Xavier Vanhonsebrouck, fan Eric Verstraete uit Ichtegem en wijlen brouwer Luc Vanhonsebrouck. (foto FODI)

In de daaropvolgende jaren stond ze op de cover van Playboy, begon ze een zangcarrière en trad ze op 7 september 2002 in het huwelijk met Bart Scheers een huwelijk dat ook niet stand hield. Betty werkte in zijn restaurant in Lier, trok daarna naar Blankenberge, ging aan de slag in de zorgsector, werd daarna stewardess, keerde uiteindelijk terug naar de zorgwereld en was zelfs actief op de spoedafdeling in Gent. Begin dit jaar nam ze opnieuw een single op.

Madonna van Vlaanderen

Marc Van Insberghe was acht jaar getrouwd met Betty. Drie maanden na haar vertrek bij Big Brother vroeg hij de echtscheiding aan. “Het was een heel hectische periode in ons leven, maar dat is verleden tijd. Weet je, de media is een kwaad beestje hoor. Ze kunnen je omhoog tillen of omlaag duwen. Aanvankelijk was het allemaal goed, maar daarna… Dat was heel spijtig voor onze dochter. Gelukkig was Melanie toen nog maar zeven jaar en besefte ze het allemaal nog niet zo goed. Of ik nog contact met haar heb? Niet zoveel. Toen onze dochter in Oostrozebeke alleen ging wonen, hadden we even contact. Enkel dus wanneer er iets geregeld moet worden, maar anders niet meer.”

Henri Bolle en zijn echtgenote Rosette Beheydt wisten al snel dat Betty aan Big Brother zou deelnemen, maar moesten zwijgen. In de daaropvolgende weken trokken Henri, Rosette en vele andere supporters naar Vilvoorde. “Betty was onze Madonna van Vlaanderen. We beleefden zo’n mooie tijd. Ze deed ook veel voor Ingelmunster. Ze lanceerde het bier Betty’s Blond, kwam naar de Kriekefeesten… Met de rest van onze kassa trokken we naar Maria Ter Engelen in Klerken, waar we de opbrengst schonken. We werden ook uitgenodigd op haar huwelijk met Bart. In de daaropvolgende jaren hadden we regelmatig contact. Toen mijn vrouw overleed, kreeg ik nog een kaartje van haar in de brievenbus. Nu is er minder contact. Betty heeft haar eigen leven, hé.”

“Betty was de eerste bewoonster die meteen met haar blote borsten te zien was op tv”

Martin Vervaeke van de Bristol Karaoke, nu Hazekapel, denkt nog vaak terug aan die tijd. “Wát een supportersclub was dat. We begonnen met één autobus richting Vilvoorde, maar bij haar exit zaten we aan zeven volle bussen en twee dubbeldekkers.”

En haar thuiskomst… De Bruggestraat stond afgeladen vol, met slechts een klein gangske van één meter breed. Ook nu nog heb ik contact met haar. Mocht mijn rommelmarkt in juli zijn doorgegaan, dan kwam ze zingen. Maar corona gooide roet in het eten.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.