Twee jeugdvrienden uit Kortrijk pakken uit met mobiele houtoven: “Gat in de markt gevonden”

Sebastian Laga en Adrien Billiet met een van hun mobiele houtovens.©Arno Verougstraete Veroustraete.tv
Sebastian Laga en Adrien Billiet met een van hun mobiele houtovens.©Arno Verougstraete Veroustraete.tv
Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

De Kortrijkse starters Adrien Billiet en Sebastian Laga ontwikkelden Vonken, een merk van mobiele houtovens, momenteel de enige Belgische houtovenbouwer op de markt. “Ons project draait rond sfeer, warmte, genieten, lekker eten en duurzaamheid”, aldus de heren.

Bij mooi weer staan heel wat mensen te springen om hun barbecue aan te steken en daar komt de naam Vonken in beeld. De buitenoven van Vonken is een sfeermaker waarin je kan grillen, pizza bakken, brood bakken en zoveel meer. Vonken is meer dan een houtoven: het is een barbecue, fornuis, pizza-oven en buitenkachel in één stuk. Het merk Vonken is het resultaat van een uit de hand gelopen hobby van de jeugdvrienden Adrien Billiet (26) en Sebastian Laga (24).

Prototype

“Op scoutskampen zorgden wij voor de voeding en maakten we het eten klaar, soms voor grotere groepen. We dachten na hoe het zou zijn om een toestel te hebben dat meer kon dan een barbecue doen”, lacht Sebastian, die een opleiding elektromechanica en hernieuwde energie genoot. “We maakten enkele prototypes en experimenteerden. Het begon met een geroeste ton waarin we onze eerste pizza’s, ovenschotels en barbecue bereidden voor onze kampgenoten, ons weinig bewust van het fantastische kooktoestel dat we in onze handen hadden”, pikt Adrien in, die onder meer economie studeerde. Het uiteindelijke resultaat werd een buitenoven die een waaier aan gerechten gemakkelijk laat bereiden en een sfeermaker is door warmte en gezelligheid uit te stralen.

Zuinige verbranding

Het merk Vonken was geboren. “Ons project draait rond sfeer, warmte, genieten, lekker eten en duurzaamheid. Je kan er alles op klaar maken: het perfecte stuk vlees maar evengoed pizza, ovenschotels of gerookte vis. Alles in één mobiel toestel met modulaire accessoires”, aldus Adrien, die net als Sebastian verantwoord wil ondernemen.

“Onze unieke technologie zorgt voor bijzonder zuinige verbranding, uniek in zijn soort en alvast veel zuiniger dan andere buitenkeukens, zonder in te boeten op warmte en gezelligheid. Dit hebben we te danken aan lange studies over juiste luchtbewegingen en zuurstoftoevoer, technisch ontwerp en uitstekende isolatie. Pizza bijvoorbeeld heeft hoge temperaturen nodig, een spaghetti of lasagne niet. We beseffen nu dat we een gat in de markt vonden”, zegt Sebastian. De twee jeugdvrienden nemen ook hun maatschappelijke verantwoordelijkheid op. “Per oven planten we lokaal ook een boom in West-Vlaanderen, dat tot nader order nog altijd de bosarmste regio van Europa is.”

“Alles draait rond sfeer en warmte”

Inmiddels is er ook een kleinere versie beschikbaar van de Vonken Original en die werd Vonken Mini gedoopt. Vandaag kan je hun product al kopen op hun eigen webshop, maar zijn ze ook al te vinden bij winkels zoals Dhondt Leef Mooi, Kookboetiek Dupont en enkele andere verdeelpunten in België en Nederland . Vonken is momenteel de enige Belgische houtovenbouwer op de markt en houdt de productie nagenoeg volledig in eigen land. “Op die manier willen we een superieure kwaliteit van ons product garanderen, en onderscheiden we ons ook van andere barbecuebouwers.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier