Tuchtonderzoek tegen agent die vrouw berispte omdat ze borstvoeding gaf in haar wagen

© Getty Images/MITO images
Redactie KW

Nefera Mavambu, een Brugse van Afrikaanse origine, heeft klacht ingediend tegen de federale politie, nadat een motorrijder van de Wegpolitie haar berispte. Die dreigde een proces-verbaal op te stellen wegens openbare zedenschennis, omdat Nefere haar baby borstvoeding gaf in haar auto, op een parkeerstrook langs de Baron de Maerelaan in Lissewege. De federale politie bevestigt dat er een tuchtonderzoek lopend is tegen de agent.

De feiten dateren al van 23 augustus, toen Nefera Mavumbu op weg was naar het Bomboclat festival in Zeebrugge, dat haar man Wannes Loosveldt mee organiseert. ‘Ik ben mama van drie jonge kindjes. Mijn jongste, acht weken oude zoon schreeuwde zijn longetjes uit zijn lijf: hij had dorst. Een ietwat benarde situatie, gezien ik op dat moment in de auto zat”, vertelt de Brugse vrouw. Niets hielp, ik kon hem niet sussen, ik kon hem niet troosten.”

Honger

“Herinner je je nog hoe warm het was die dag? De temperatuur liep op tot 27 graden. Geen wonder dat mijn zoontje zo dorstig was.

Ik bevond mij op dat moment op de Baron De Maerelaan ter hoogte van Lissewege. Ik dacht om mijn zoontje kort even aan de borst te leggen om de eerste dorst of honger te stillen. Om nadien mijn tijd te nemen in de borstvoedingshoek op het festivalterrein. Ik reed de baan af en parkeerde op de parkeerstrook die evenwijdig liep met de steenweg.”

“Kort daarna kwam een agent van de Wegpolitie met zijn motor naast mijn wagen staan ter hoogte van de passagierszijde. Ik deed nieuwsgierig mijn raampje naar beneden en toen sprak hij me nors toe, met de woorden: dat doen we hier net, hé! Ik keek hem verdwaasd aan, niet goed wetende waarover hij het had. Vervolgens beval hij me onmiddellijk te stoppen met borstvoeding geven, omdat dit openbare zedenschennis is. Iedereen kan dit zien!”

Gefilmd

“En dit terwijl ik in mijn eigen auto zat met half geblindeerde ramen! Ik begon wat verward tegen te sputteren en legde toen uit dat mijn baby hard aan het huilen was en dat hij dorst had, maar daar had hij geen oren naar. Integendeel. Hij beval me nogmaals te stoppen met borstvoeding geven. Als ik niet gehoorzaamde zou hij een proces-verbaal opmaken. Ik geloofde niet wat ik hoorde. Als een gehoorzame burger deed ik uiteindelijk wat de agent van mij verwachtte: ik legde mijn zoontje af en reed verder met een krijsende baby.”

Ik kan niet omschrijven hoe kwaad ik was, hoe hard ik mij vernederd voelde. Maar ik wou het dar niet bij laten. Want wat de agent niet wist, was dat mijn vriendin die op de achterbank zat, het hele gesprek filmde! Waar geblindeerde ramen en vrienden niet allemaal goed voor zijn! Drie dagen na het incident deed ik mijn verhaal bij een commissaris. Die overste beloofde dat hij de agent over het incident zou aanspreken en er zou waarschijnlijk een administratieve sanctie volgen. Naar mijn mening een milde straf, maar alles was beter dan niets. Dankzij het videomateriaal werd mijn klacht zeer serieus genomen. Althans, dat dacht ik. Want vandaag, drie maanden na de feiten, heb ik nog steeds niets vernomen. En ik moet toegeven, dat doet pijn.”

Vertrouwen

“Die agent vertegenwoordigt een overheidsinstantie, burgers zouden zich veilig moeten voelen bij hem, burgers zouden hem moeten kunnen vertrouwen. Net daarom is het zo, maar o zo, belangrijk dat hij weet dat openbaar borstvoeding geven bij wet toegestaan is. Daarenboven, kan ik moeilijk geloven dat die agent tijdens zijn opleiding geen cursus communicatie gekregen hebt. Want de manier waarop hij me aansprak liet de wensen over.”

Het doet pijn om te beseffen dat mijn klacht hoogstwaarschijnlijk geseponeerd is. Omdat het écht niet kan dat een agent, in zó een belangrijke functie, op die manier zijn frustraties overbrengt op burgers die nota bene niets fout doen. Dit zorgt voor verdeeldheid tussen de burger en de politie. En de manier waarop hij zijn ambt beoefent voedt die verdeeldheid. Wat noch het politieorgaan, noch de burgers ten goede komt”, aldus Nefera Mavambu.

De woordvoerder van de federale politie bevestigt dat er een tuchtonderzoek lopend is tegen de agent van de Wegpolitie. “We betreuren als federale politie dat dit incident gebeurd is. Borstvoeding geven is een van de normaalste zaken die je als moeder doet. Van openbare zedenschennis is hier in elk geval geen sprake.”

(SVK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier