Trappist Westvleteren kan je nu ook op zaterdag bestellen voor levering aan huis

Je kan de bekende trappist nu ook op zaterdag bestellen. © RVL
Andres Hollebeke
Andres Hollebeke Medewerker KW

In juni 2019 namen de monniken van de Sint-Sixtusabdij definitief afscheid van hun zogenaamde biertelefoon. Sindsdien kan Trappist Westvleteren enkel nog via de website trappistwestvleteren.be besteld worden. Je kan nu ook op zaterdag bestellen voor levering aan huis.

Aanvankelijk diende de klant zijn order altijd zelf af te halen. Begin dit jaar werd de overstap naar een volwaardig e-commercesysteem gemaakt met een pilootproject waarbij een kartonnen krat Westvleteren binnen België ook aan huis kan geleverd worden. Consumenten die ver van de abdij wonen, onthaalden het nieuwe systeem bijzonder positief. Op logistiek vlak zijn er geen noemenswaardige problemen. Intussen blijven de monniken bijkomende initiatieven nemen. Zo zullen in de toekomst ook bestelmomenten op zaterdag ingepland worden.

Afhaling primeert

“Laat er geen twijfel over bestaan: de onlineverkoop met daarna afhaling aan de abdijpoort blijft ons belangrijkste distributiekanaal”, weet broeder Godfried, prior van de Sint-Sixtusabdij. “Met uitzondering van juli en augustus, organiseren we binnen België ook bestelmomenten voor levering van een krat Trappist Westvleteren aan huis. Ongeveer de helft van onze Belgische klanten woont in West- of Oost-Vlaanderen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat het vooral consumenten uit andere Belgische provincies zijn die gebruik maken van de leveringsmogelijkheid aan huis.”

Met uitzondering van juli en augustus, organiseren we binnen België ook bestelmomenten voor levering van een krat Trappist Westvleteren aan huis

Zoals verwacht draagt het levering-aan-huissysteem bij tot een nog bredere distributie van Trappist Westvleteren. Uit de verkoopstatistieken blijkt trouwens dat sinds juni 2019 maar liefst 74% van de orders zogenaamde ‘eerste’ bestellingen zijn. Het aantal mensen die in de voorbije 2,5 jaar vier of meer bestellingen hebben kunnen plaatsen, bedraagt nog geen 1,8%. Dat wil zeggen dat nu veel meer mensen dan vroeger het geval was een krat Trappist Westvleteren aan een correcte, billijke prijs kunnen aankopen.

Bestelmomenten in weekend

Het online bestelsysteem heeft ervoor gezorgd dat de monniken ook na de kantooruren verkoopsessies kunnen organiseren. Broeder Godfried: “Om tegemoet te komen aan een vraag van veel mensen die zich tijdens de week niet kunnen vrijmaken, zullen wij vanaf eind oktober regelmatig ook op zaterdagen bestelmomenten inlassen.” De verkoopkalender is raadpleegbaar via www.trappistwestvleteren.be/nl/bierverkoop

Geduld nodig

Volgens de Regel van Sint-Benedictus moeten Trappisten in hun eigen levensonderhoud voorzien door middel van handenarbeid. Het brouwen en verkopen van bier is voor de monniken van de Sint-Sixtusabdij de enige bron van inkomsten.

Er zijn in verhouding steeds meer kandidaat-kopers dan er kratten beschikbaar zijn. Wie graag Trappist Westvleteren wil kopen, moet dus wat geduld uitoefenen.

Maandelijks zijn er gemiddeld vier verkoopmomenten, waarvan twee voor leveringen aan huis. De bieren worden per 24 flessen verstuurd in een bijzonder stevig krat gemaakt uit 100% gerecycleerd karton.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier