Tramhuis in Assebroek is het meest authentieke volkscafé
Volkscafés kennen een rijke traditie in Brugge maar dreigen toch stilaan te verdwijnen. De Brugse Autonome Bierbroevers willen hulde brengen aan deze typische cafeetjes en gingen op zoek naar het meeste typische volkscafé. De nummer 1? Café Tramhuis in Assebroek.
“Wij houden hier al café sinds 1987”, weet Paul Van den Eede, die samen met zijn vrouw Rita De Vos café Tramhuis aan het Gaston Roelantsplein in Assebroek runt. “Maar het café zelf bestaat al veel langer, wel bijna 90 jaar. Van in de tijd toen er hier achter het café nog een paardentram stond; vandaar de naam uiteraard.
Zuiveringsritueel
“Zowel mijn vrouw als ik hebben familie die in de horeca actief is en we kenden de zaak hier al redelijk goed toen we de stap waagden om die over te nemen. Mijn schoonbroer had het café eerder gerund en korte tijd voor ons passeerden hier enkele koppels de revue. Maar eigenlijk was de zaak op sterven na dood“, weet Paul.
“We waren zelf lid van nogal veel verenigingen en slaagden erin het Assebroekse verenigingsleven naar hier te krijgen. Daarnaast hebben we ook een ‘zuiveringsritueel’ uitgevoerd. Ik heb bij manier van spreken veel onkruid uitgetrokken. Er kwamen hier immers enkele beruchte Assebroekse familietjes die dachten dat de zaak van hen was en ze een slechte naam gaven. Ik heb ze vlug duidelijk gemaakt dat ze hier niet meer welkom waren en zonder slag of stoot zijn ze weg gebleven.”
“De reden voor ons succes? Vriendelijkheid, eerlijkheid en netheid”
“Wat de reden is voor ons succes? Dat is simpel: vriendelijkheid, eerlijkheid en netheid. Als je aan die basisvoorwaarden niet voldoet, kan het niet lukken. Natuurlijk zijn er veel volkscafés die het niet redden omwille van het rookverbod en andere externe factoren maar ik zie er jammer genoeg toch ook te veel die niet voldoen aan de drie genoemde voorwaarden.”
Investeren
“Daarnaast moet je natuurlijk hard werken en regelmatig blijven investeren. Zo lieten wij al twee keer een nieuwe toog plaatsen. Ik geef wel toe dat het nu nog beginnen met een volkscafé, of een horecazaak tout court, niet eenvoudig is. De horeca wordt door de banken beschouwd als een risicosector en jonge mensen krijgen heel moeilijk nog een lening.”
Rood
De zaak werd dan wel regelmatig eens opgefrist maar ze blijft toch de onvervalste allures van een volkscafé behouden, merken we al vlug bij het overschouwen van de inrichting. We zien onder meer een sliert droge worsten, een tapbiljart en hier en daar foto’s uit lang vervlogen tijden. Zoals in Assebroek wel bekend is, draagt café Tramhuis ook wel een bepaalde ideologische kleur mee, rood met name.
“Dat is eigenlijk gekomen doordat ik, voor mijn pensioenrechten, enkele jaren opnieuw in vaste dienst ben gaan werken. En de eerste vakbond die me toen contacteerde was het ABVV. Zo is dat stilaan gegroeid en komen hier tal van socialistische verenigingen”, weet Paul. “Maar iedereen is welkom. Ik doe niet aan politiek. Pol Van Den Driessche komt hier ook over de vloer met de scheidsrechtersbond waar hij lid van is.” (PDV)
Op donderdag 3 mei om 19 uur stelt de BAB de drie best scorende bieren van het Bierfestival voor: Gouden Carolus Whiskey Infused, Monacus 12 en Tamera. De uitreiking vindt plaats in het Tramhuis in Assebroek. Aanwezigen krijgen een gratis consumptie van de BAB aangeboden.
Het volkscafé
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier