Torhoutse afdeling van LETS organiseert infoavond

Vier stadsgenoten zijn met LETS Torhout gestart: v.l.n.r. Joke Debaillie, Anneke Eeckeloo en Sabrina Vanmaele. Ontbreekt: Rik Taghon. © foto JS
Johan Sabbe

Na onder meer Brugge, Diksmuide, Oostende en Roeselare heeft nu ook Torhout een LETS-groep. De leden ervan ruilen en verhandelen goederen en diensten, in principe zonder dat er geld aan te pas komt. Wie zin heeft om aan het LETS’en te slaan, kan op woensdag 13 november om 19 uur in het oud-stadhuis op de Markt terecht voor een infoavond over het systeem.

Die informatieve bijeenkomst wordt gegeven door de vier bestuursleden van het net opgerichte LETS Torhout. Dat zijn Sabrina Vanmaele (29) uit de Landstraat, Joke Debaillie (40) uit de Leliestraat, Anneke Eeckeloo (53) uit de Camiel Meysmanstraat en Rik Taghon (57) uit de Parkstraat. De toegang is gratis en vrijblijvend.

Betalen met… tijdsduur

LETS is de afkorting voor Local Exchange and Trading System, al wordt het onder de leden ook wel eens Leuk EigenTijds Samenwerken genoemd. Dat plaatselijke uitwisselingssysteem kende zijn prille ontstaan in Canada, maar is intussen al enkele jaren naar Vlaanderen overgewaaid, al is het bij ons nog vrij onbekend. Maar daar willen Sabrina, Joke, Anneke en Rik snel verandering in brengen.

“Het LETS’en gebeurt volgens het principe van ik doe iets voor jou, jij doet iets voor een ander en een ander doet ooit wel eens iets voor mij“, legt Sabrina uit. “Je betaalt daarvoor niet in euro, maar drukt je waardering uit in punten. In principe staan 60 LETS-punten gelijk aan een uur werk. Ga je bij iemand een halfuur gras afmaaien, dan oogst je dus 30 punten. Bak je voor iemand een taart die je een uur werk heeft gekost, dan kan je daar 60 punten voor krijgen. In de meeste gevallen spreek je uiteraard het best vooraf met elkaar af. Je betaalt als het ware met tijd: volgens een bepaalde duur.”

“Om lid van de LETS-groep te worden, dien je eenmalig 15 euro te betalen voor de werkingskosten, de verzekering en… je eerste 750 LETS-punten. Vanaf het tweede jaar is die bijdrage maar 6 euro meer. Wat je in ruil voor de LETS-punten zo allemaal voor elkaar kunt doen? Iemand met de computer leren werken, een zwemles geven, kleding herstellen, een lift met de auto geven, groenten uit je moestuin aan de man brengen, kleren aanbieden die je niet meer passen, iemands haar knippen, enzovoort. We ruilen dus echt wel goederen, diensten en talenten. Op die manier zijn we sociaal, economisch en ecologisch bezig.”

Online LETS-platform

De leden krijgen een wachtwoord en dienen een profiel aan te maken op het online platform van de LETS-groep. Op die website worden de punten bijgehouden en komt er een lijst met vraag en aanbod van goederen en diensten. In eerste instantie kan er enkel geruild en verhandeld worden onder de leden van de eigen Torhoutse LETS-groep. Het is een manier om contacten te leggen, het hergebruik van goederen te stimuleren en elkaar te helpen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier