De operatie heeft in AZ Delta in Roeselare plaats, waar Hilde op zondag 19 januari opgenomen wordt. Bijgevolg kunnen de klanten voorlopig het laatst op zaterdagavond 18 januari in De Kluze terecht. "Wellicht kunnen we over twee maanden - of hopelijk wat vroeger - weer openen", zegt Peter. "Hilde dient na de ingreep een week in het ziekenhuis te blijven en daarna zes weken te revalideren. Gezondheid gaat voor."
...

De operatie heeft in AZ Delta in Roeselare plaats, waar Hilde op zondag 19 januari opgenomen wordt. Bijgevolg kunnen de klanten voorlopig het laatst op zaterdagavond 18 januari in De Kluze terecht. "Wellicht kunnen we over twee maanden - of hopelijk wat vroeger - weer openen", zegt Peter. "Hilde dient na de ingreep een week in het ziekenhuis te blijven en daarna zes weken te revalideren. Gezondheid gaat voor."Peter en Hilde, beiden 54, runnen het restaurant al meer dan 18 jaar. Hij is uit Wijnendale-Ichtegem afkomstig, zij uit Torhout. "We zijn met onze zaak gestart in oktober 2001", aldus Peter. "Toen er nog net betaald werd in Belgische frank. Luttele maanden later, begin 2002, werd de euro ingevoerd. Die overgang was niet vanzelfsprekend voor ons jonge eethuis. Maar het lukte."Peter stamt uit een zelfstandig nest: zijn vader was bierhandelaar. Hilde heeft in Oostende kokschool gevolgd en is dus een gediplomeerde kokkin. Vóór ze met Peter De Kluze startte, stond ze in de keuken van een rusthuis."Mijn devies is dat je zoveel mogelijk met verse producten moet werken", zegt Hilde. "Ook verse frietjes, al vind je die in veel restaurants allang niet meer. Ik serveer een vrij klassieke keuken - van steaks tot pastagerechten en scampi's - met als specialiteiten varkenshaasje in Mostaard Wostyn-saus en varkenshammetje in Tripel Karmeliet. De zaak is elke donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag open vanaf 18 uur. We hebben veel trouwe klanten. Die zullen enkele weken hun vaste eethuis moeten missen. We hopen op hun begrip. Iemand vinden om me in de keuken te vervangen, was in tal van opzichten onmogelijk. En dus zit er niets anders op dan tijdens mijn herstelperiode te sluiten."Peter, die voor de bediening in het restaurant zorgt, woont samen met Hilde boven de zaak. "De naam De Kluze valt te linken aan het kantoor van de Generale Bank dat ooit in ons gebouw bestaan heeft", vertelt hij. "In een binnenmuur is er een kluis- en nooddeur naar de vroegere kofferzaal van de bank blijven zitten. We zijn trouwens de naaste buren van de lokale politie in het oud-vredegerecht. De klanten mogen zich hier veilig voelen." (lacht)"Ik ben uiteraard wat ongerust om naar het ziekenhuis te vertrekken", geeft Hilde toe. "Er kan altijd iets misgaan. Maar ik ga door tot de laatste snik: zaterdagavond nog koken en zondag naar AZ Delta. We laten de keuken door een firma opruimen. Eenmaal de medische ingreep achter de rug is, wordt het aftellen totdat De Kluze weer open kan. Daar kijken Peter en ik heel erg naar uit."