Toneelgroep Edelweiss uit Bissegem moet gouden jubileum uitstellen

De huidige leden van Edelweiss tijdens hun feestje in maart als afsluiter van de laatste productie. (foto EDB)
Redactie KW

Het verjaardagsfeest voor 50 jaar Edelweiss Bissegem werd uitgesteld door de coronamaatregelen van de overheid. Uitstel is echter geen afstel. “We willen dat feest nog verplaatsen”, stelt voorzitter Lydie Putman.

“Ooit waren er acht toneelverenigingen die ‘parochiezaaltoneel’ speelden in Bissegem”, begint de 70-jarige Lydie Putman. “Enkel mannen speelden toen toneel, waar zelfs de maagd Maria door een man werd vertolkt.” De opkomst van de televisie zorgde er echter voor dat de interesse in toneel vervaagde en in de laatste helft van de jaren 60 werd er nog amper toneel gespeeld.

Davidsfonds

In 1969 nam het Davidsfonds het initiatief om samen met leden uit andere groepen opnieuw toneel te spelen in de bovenzaal van De Gilde. Onder impuls van Jacques Vanden Bogaerde – die beroepsjournalist was bij De Weekbode werd in juni 1969 Edelweiss gesticht. Er werd gestart met 15 leden. Er is geen zekerheid over hoe de naam Edelweiss gekozen werd. “We vermoeden dat iemand van de eerste bestuursleden op vakantie geweest is in Oostenrijk, maar het was ook de tijd van de musical en de film The Sound of Music, waar het liedje Edelweiss gezongen werd.”

Begin 1971 sloot de groep aan bij het AWT, de voorloper van Opendoek en in september van hetzelfde jaar werden de statuten goedgekeurd. In 1976 verloor Edelweiss nipt in het tv-programma Hallo met Henk. Tot begin de jaren 80 was het toneel weer erg succesvol in Bissegem. “Er zat zelfs een promotie naar de provinciale afdeling in”, aldus Lydie. Dan kwam er een tekort aan vooral mannelijke spelers en de voorstellingen werden beperkt tot wat straattheater en een wagenspel tijdens de kermissen.

Maurice Ghys blies de groep samen met Stefaan Renard, Thérèse Benoit-Kerckhof en Eddy Cottyn als voorzitter nieuw leven in. ‘De Grote Versierder’ en ‘De Spaanse Vlieg’ waren de eerste stukken die met de vernieuwde ploeg opgevoerd werden. Van een 500-tal toeschouwers ging het naar boven de duizend. Toen oc De Neerbeek geopend was, kreeg Edelweiss ook nog eens de perfecte accommodatie om te spelen.

Feest

Om de 50ste verjaardag te vieren werden alle leden en oud-leden uitgenodigd op een receptie met tentoonstelling over de voorbije 50 jaar. De groep zou ook uitgenodigd worden op het Kortrijkse stadhuis. “Dit alles viel door de coronacrisis in het water. We kijken uit om het feest te verplaatsen”, stelt Lydie. “Een nieuwe datum hebben we nog niet. Misschien moeten we wel uitwijken naar volgend seizoen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier