Toneelgezelschap De Camere flitst Biekorf naar 15de eeuw

De Camere brengt vertrouwde ingrediënten: zoals het Brugse dialect op zijn sappigst en historische feiten getoetst aan de dag van vandaag. © Davy Coghe
Redactie KW

Het tweede en derde weekend van juni palmt één van Brugges meest populaire amateurgezelschappen De Camere opnieuw vijf keer de theaterzaal van De Biekorf in. Een cast van liefst 18 man, onder wie drie nieuwelingen en twee comeback kids, spelen ‘Brugsche Zotten en De Télétietmasjiene’. “Net als lasagne bevat mijn stuk ook dit keer verschillende lagen: een dolkomische, een maatschappijkritisch-historische en een filosofische”, zegt tekstschrijver-regisseur Peter De Becker.

In 2008 lag – even ademhalen – De Koninklijke Aloude Hoofdcamere vander Rhetorycken van den Heylichen Gheest ei zo na op apegapen. De ouders van Peter De Becker (58) hielpen deze amateurtoneelvereniging in de jaren 50 opnieuw oprichten en voornoemde advocaat nam de handschoen op om voort te doen. Hij werd verkozen tot hoofdman (lees: voorzitter) en het voorbije decennium vond De Camere weer aansluiting met de hoogtijdagen van weleer.

Dé succesformule: de stukken die De Becker bij elkaar tikt én regisseert. In 2011 debuteerde hij met ‘Een Erte voa Brugge’, een vrije bewerking van het bekende ‘Romeo en Julia’-verhaal.

Brugs dialect

Sindsdien is hij om de twee jaar de gangmaker van een nieuw stuk. ‘Brugsche Zotten en de Télétietmasjiene’ is de vijfde avondvullende voorstelling van zijn hand en bevat de vertrouwde ingrediënten zoals het Brugse dialect op zijn sappigst, historische feiten getoetst aan de dag van vandaag, een toefje maatschappijkritiek en – voor de meerwaardezoekers – ook filosofietjes. “Mijn derde stuk draaide rond zes legendes. Door het wegvallen van enkele spelers hebben we er slechts vier opgevoerd. Aan de twee resterende – die van de Brugse Zotten en van de zwanen op de reien – heb ik een nieuwe voorstelling opgehangen”, legt De Becker uit.

“Het stuk is gesitueerd in 1488. Door middel van een teletijdmachine flits ik personen uit andere periodes naar de vijftiende eeuw. En wat valt op? Ergernissen die vandaag opspelen, zorgden toen ook al voor de nodige wrevel. Die verwevenheid van heden en verleden, zorgt voor een leuke wrijving van eeuwen uit elkaar liggende tijdsgewrichten. En wat blijkt: De Camere staat aan de wieg van die legendes.” (lacht) (Stefaan Van Volcem)


De Camere speelt ‘Brugsche Zotten en De Télétietmasjiene’ op de vrijdagen 7 en 14 juni en de zaterdagen 8 en 15 juni, telkens om 20 uur, en op zondag 16 juni om 15 uur in de theaterzaal van De Biekorf. Toegang: 9 euro (leden Opendoek) of 10 euro. Reserveren kan via 0497 29 90 92 of decamere@gmail.com.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier