Tom Labens en Michel Declercq openen horecazaak ‘James’ Comptoir’ in Ensorgalerij

Tom Labens (links) en Michel Declercq worden de nieuwe uitbaters van Taverne James, die James' Contoir zal heten. © Peter MAENHOUDT
Gillian Lowyck

Tom Labens en Michel Declercq zijn geen onbekenden in Oostende. Ze baatten samen al enkele horecazaken uit en na een korte stop in Nieuwpoort, strijken ze nu weer neer in hun thuisstad. Waar vroeger Taverne James was in de James Ensorgalerij, opent binnenkort James’ Comptoir.

Tom Labens en Michel Declercq (beiden 48) hebben al heel wat horecawatertjes doorzwommen. Zo baatten ze onder meer Brasserie Alfons en de Lentini uit. De laatste twee jaar runden ze samen een hotel in Nieuwpoort. Dat hotel hebben ze ondertussen overgelaten en ze besloten om terug te keren naar Oostende. Daar speelde de gezondheid van Michel een rol in: “De laatste zes, zeven jaar gebeurde het vaak dat hij zich heel moe voelde”, vertelt Tom. “Tijdens de lockdowns mocht het hotel openblijven. We hadden zes kamers en de mensen aten op hun kamer. Toch bleef hij zo moe, zelfs al was het zo rustig. Hij ging naar de dokter en bleek dat hij al jarenlang aan een chronische bloedziekte lijdt.”

Authentieke elementen

Ondertussen wordt Michel behandeld en gaat het veel beter. “En dat zorgde ervoor dat we toch de stap zetten naar een nieuwe zaak”, gaat Tom verder. “Zo kwamen we uit op het pand van Taverne James in de James Ensorgalerij. Een heel bekende zaak, die nu verhuisd is naar de Adolf Buystraat. De Galerie is heel mooi vernieuwd en de leegstand is voor een heel groot stuk weggewerkt. Toen we besloten om voor de zaak te gaan, werden we meteen toegevoegd in een Whatsapp-groepje met alle handelaars. We voelen ons heel erg welkom en we hopen het kloppend hart van de Galerij te worden.”

De zaak zal James’Comptoir heten. “We hebben getwijfeld over de naam”, bekent Tom. “Taverne James is natuurlijk verhuisd, maar we wisten dat die naam in de volksmond toch nog zou blijven plakken. Het werd dus James’Comptoir. Wat ons zo charmeert aan het pand, zijn de vele authentieke elementen zoals de grote toog. We gaan het pand opfrissen, maar zorgen uiteraard wel dat die behouden bleven.”

Terug naar biotoop

“In James’Comptoir zullen we planken met fijne vleeswaren aanbieden, kaasplanken, oesters… Michel maakt heel lekkere garnaalkroketten, dus die zullen er ook zeker en vast zijn. Verder zullen we ook een daglunch aanbieden aan 20 euro.”

Waarom kozen Tom en Michel uiteindelijk toch opnieuw voor Oostende? “Het is en blijft onze thuisstad hé. Dit is onze biotoop, we kennen hier ook heel veel volk. We hebben hier een goede naam. Mensen weten dat we vriendelijk zijn, dat onze zaak proper is en dat de prijzen eerlijk zijn. We zijn blij dat we terug in Oostende komen wonen”, geeft Tom nog mee. James’Comptoir zal in februari de deuren openen.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.