Toch beetje carnaval in Oostende dankzij babbelbanken en wedstrijd

Schepen Maxim Verdonck stelde samen met Glenn Dangreau (Orde van de Kloeffe), John Desmit (Orde van de Wullok) en Patrick Dupon (d’Ostendsche Revue) de 'carnavalsbabbelbanken' voor.© FRO
Schepen Maxim Verdonck stelde samen met Glenn Dangreau (Orde van de Kloeffe), John Desmit (Orde van de Wullok) en Patrick Dupon (d’Ostendsche Revue) de 'carnavalsbabbelbanken' voor.© FRO
Redactie KW

Maart is traditioneel de carnavalsmaand in Oostende, maar niet dit jaar door de coronamaatregelen. De titel van Prins Mario werd al met één jaar verlengd. Met een expo, een fotowedstrijd en zogenaamde carnavalsbabbelbanken wil de stad toch een carnavalsgevoel creëren in elke wijk.

Wie de voorbije maand aan de Nieuwe Gaanderijen passeerde, merkte ongetwijfeld de foto-expo And The Revel Went Whirlingly op. De Amerikaanse fotograaf Miles Ladin bracht tussen 2010 en 2020 onder andere het carnaval in Oostende en in Binche in beeld. De foto’s waren de hele maand februari en tot half maart te bekijken in de Nieuwe Gaanderijen.

Stad Oostende neemt nog meer carnavalsinitiatieven. Dankzij een expo, de carnavalsbabbelbanken en een fotowedstrijd wordt het de komende tijd toch een beetje carnaval in Oostende.

Sinds december 2020 zijn er in alle wijken van Stad Oostende babbelbanken terug te vinden. Met de QR-codes op de babbelbanken konden buurt- en wijkbewoners al podcasts beluisteren rond de kerst- en valentijnsperiode. Nu is er ook een carnavalseditie. Patrick ‘Pulle’ Dupon, onder andere gekend van ‘d’Ostensche Revue’, deed een babbeltje met de verschillende carnavalsordes. Via de QR-codes op de babbelbanken kan iedereen die gesprekken beluisteren en zich zo onderdompelen in de boeiende carnavalswereld van de orde van de Kloeffe, de orde van de Wullok, de orde van de Charleston, de orde van de Blues Brothers en het Hof Der Prinsen.

Ook verkleedwedstrijd

De luisteraars komen zo te weten hoe de namen ‘Orde van de Wullok’ en ‘Orde van de Kloeffe’ tot stand kwamen, wie Tjannie Carbon precies was of wat een cimataire is. Via de QR-codes kan je ook de historiek van de ordes terug vinden en oude (ook nieuwe) carnavalsfoto’s bekijken.

“We vonden een interactieve manier om carnaval dit jaar toch tot in het hart van onze wijken te brengen”, legt schepen Maxim Verdonck uit. “Vanaf 18 maart tot en met 19 april staan onze babbelbanken in het teken van Carnaval en het rijke erfgoed dat er aan verbonden is. Om de sfeer van carnaval helemaal op te wekken, organiseert Stad Oostende ook een verkleed- en fotowedstrijd. We hopen dat de carnavalisten en carnavalsfans massaal zullen deelnemen.”

Iedereen kan in zijn of haar bubbel een originele carnavalsfoto maken en die insturen via www.oostende.be/fotowedstrijdcarnaval. Elke deelnemer kan tussen 18 maart (00 uur) en 19 april (23.59 uur), één foto insturen. Vanaf 21 april worden alle verzamelde foto’s op de Facebookpagina van Stad Oostende geplaatst. De tien foto’s die op 10 mei de meeste ‘vind-ik-leuks’ kunnen verzamelen, winnen een waardebon van 50 euro. Winnaars kunnen kiezen tussen een waardebon voor snoepgoed bij Moeder Babelutte of restaurantcheques.

(FRO)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.