Tientallen mensen draaien hun rug naar het gerechtshof van Kortrijk als stil protest

Er waren niet voldoende aanwezigen om de ketting rond het gebouw te sluiten maar men kon spreken van een geslaagde opkomst.
Tom Vanderghinste
Tom Vanderghinste Medewerker KW

Afgelopen weekend vermoordde Steve B. de 23-jarige Julie Van Espen in Antwerpen toen ze met haar fiets op weg was naar vrienden. Zoals Julie zijn er veel, niet alleen in Antwerpen maar ook dichtbij ons, bij onze naasten, onze vrienden en familie. Die ‘Julie’ kon evenwel uw partner geweest zijn en net daarom raakt het ons land, ons hart zo hard. Onder de naasten is er heel veel medeleven en velen krijgen de moed niet op om hun verhaal te uiten. Mensen geven subtiele signalen naar de buitenwereld maar deze week kwam het tot een explosie aan emoties. Emoties die verklaringen en antwoorden zoeken.

In diverse uithoeken van het land worden krachtige signalen gegeven naar het gerecht en de politieke wereld. Zondag staat er een mars gepland met meer dan 32.000 geïnteresseerden in Antwerpen en ook in Kortrijk werd er een symbolische actie op poten gezet. “We zijn het beu dat we moeten opletten om langs bosjes te lopen, we zijn het beu dat we niet meer langs de Leie kunnen fietsen zonder angst te hebben en we zijn het beu dat veroordeelde verkrachters vrij blijven rondlopen. Vandaag geven we een teken naar het gerecht. Laten we samen een menselijke ketting vormen rond het gebouw met onze gezichten naar de straatkant. We draaien onze rug naar justitie, voor Julie“, besloot de initiatiefneemster Karen Verhulst.

Onder de aanwezigen heel wat jonge vrouwen die hun hart vast houden voor de toekomst, voor de toekomst van hun kinderen. “Ik durf nu al ‘s avonds niet meer alleen over straat te rijden uit angst om nagefloten te worden of achtervolgd te worden. Ik ben hier vandaag aanwezig als steun voor anderen maar ook om zelf de stap te zetten na mijn negatieve ervaring een aantal jaar geleden”, aldus Marieke die mee haar rug draait naar het gerecht.

Heel wat aanwezigen hadden symbolische geschriften mee.
Heel wat aanwezigen hadden symbolische geschriften mee.

Er waren ook kinderen aanwezig met hun ouders. “Ik wil mee een signaal geven. Omdat ik mijn kind vredig en rustig naar school wil laten fietsen in de winter. Ik hoop dat deze actie een extra motivatie is voor de bevoegde diensten. Dat er kan gewerkt worden aan een toekomst voor mijn dochter” aldus mama Elke.

De menselijke ketting vormde een barricade rond het gerecht en kon in een serene en ingetogen sfeer verlopen. Er werd gevraagd geen melding te maken van politieke statements en ook daar hielden de aanwezigen zich aan. Tientallen vrouwen en mannen vervoegden zich en draaiden voor één keer de rug naar het gerechtshof van Stad Kortrijk.

https://www.youtube.com/watch?v=u0U5jAPlwAY

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier