Tielts rusthuis telt tien (!) eeuwelingen: samen meer dan duizend jaar ervaring

De eeuwelingen op een rijtje. Boven v.l.n.r. Frits Debrabandere, Irene Coene, Martha Claeys en Simonne Roose. Onder: Carola Wambeke, Germaine D'Hondt, Laura Heytens, Maurice Minne en Mieke Maes. Eén honderdjarige wilde liever niet op de foto. © Wouter Meeus
Philippe Verhaest

Het moet wel érg goeie grond zijn, daar in Deken Darras in Tielt. Het woon- en zorgcentrum mag dit jaar liefst tien keer honderd (of zelfs) meer verjaardagskaarsjes uitblazen. En dat stemt directeur Hilde Van Maele best trots. “Wij leggen onze bewoners elke dag opnieuw in de watten”, zegt ze.

Een eeuweling is op zich al iets uniek, maar tien mensen van minstens honderd jaar die onder hetzelfde dak wonen, dát komt heel zelden voor. “We zijn dan ook zeer trots op onze kranige bewoners”, zegt directeur Hilde Van Maele. “De voorbije jaren mochten we met de regelmaat van de klok eeuwelingen in de bloemetjes zetten, maar wat nu gebeurt, is ronduit uitzonderlijk.”

Een verklaring voor het erg hoge aantal ‘honderd- en meerjarigen’ heeft Hilde niet meteen. “Het is wel zo dat mensen op steeds hogere leeftijd naar het woon- en zorgcentrum verhuizen. Er wordt alsmaar langer thuis gewoond en dat juichen we uiteraard toe. Hier komen mensen gemiddeld op hun 87ste aan. En verblijven ze hier nog een hele tijd.”

“Het is wél zo dat we er een punt van maken om al onze bewoners zo goed mogelijk in de watten te leggen. Elke dag opnieuw. Die goeie zorg is een van onze grote troeven. Onze bewoners staan centraal. We maken met plezier een praatje met hen, willen hen een echt thuisgevoel geven. Daarom luisteren we naar hun noden en wensen en spelen we daar zo goed mogelijk op in.”

“Mensen verhuizen op steeds hogere leeftijd naar een woon- en zorgcentrum. Bij ons komen ze gemiddeld op hun 87ste aan” – directeur Hilde Van Maele

Dat blijkt ook uit de vele activiteiten die in Deken Darras georganiseerd worden. “Dat gebeurt zowel in groep als individueel. Soms maken de kleinste gebaren het grootste verschil. Even babbelen of samen wat bewegingsoefeningen… Daar fleuren onze mensen van op.”

De tien honderdjarigen worden niet gezamenlijk gevierd, zegt Hilde. “Maar in samenspraak met de familie kan er uiteraard wel telkens iets georganiseerd worden. De mensen kunnen kiezen. Ofwel houden ze het bij een gezellige koffietafel of een dinertje in het wzc of buitenshuis, maar er kan ook een receptie georganiseerd worden en sommigen kiezen ervoor om iedereen bij Deken Darras van het verjaardagsfeest te laten meegenieten. Dan maken we met plezier de grote zaal vrij. En sowieso is er het maandelijks verjaardagspartijtje voor alle jarigen van die bewuste maand. Dan volgt er een cadeautje en gelukwensen. Want hoe oud je ook bent, elk jaartje erbij blijft iets speciaal.”

De eeuwelingen

De (plus-)honderdjarigen op een rijtje, dan. Mieke Maes werd op 9 januari 100 en verblijft sinds oktober 2017 in Deken Darras. Ze was de echtgenote van Gabriel Vandaele en in de Peperstraat groeiden hun vijf kinderen op.

Simonne Roose vierde op 15 december haar honderdste verjaardag. Met haar man André verhuisde ze in de jaren tachtig van Oedelem naar Tielt. Ze is de mama van Ria en in maart 2016 verhuisde ze naar het woon- en zorgcentrum. Haar geheim voor een lang leven: “Elke dag een druppelke Elexir.”

Laura Heytens werd op 27 oktober 105 jaar en is daarmee de oudste Tieltenaar ooit. Met haar man Victor Hellebuyck kreeg ze vijf kinderen en sinds juli 2008 woont ze in het wzc.

Germaine D’Hondt mag zich sinds 22 mei 2019 een eeuwelinge noemen. Ze kwam in maart 2018 in Deken Darras aan en was de echtgenote van Achilles Mareels. Het koppel kreeg vijf kinderen. Germaine was 25 jaar lang te vinden in de keuken van El Parador, daarna werkte ze nog 16 jaar in De Wildeman en De Botermarkt.

Martha Claeys mocht op 29 juli 2019 honderd kaarsjes uitblazen. Deze geboren en getogen Tieltse trouwde in 1940 met Maurice Lannoo en ze kregen drie kinderen. In september 2009 kwam ze in Deken Darras aan.

Carola Wambeke mag nu zaterdag 28 februari haar honderdste verjaardag vieren, al werd ze eigenlijk op 29 februari geboren… Sinds 1942 vormt ze een onafscheidelijk koppel met Frits Debrabandere. Ze bouwen hun leven uit in Schuiferskapelle en kregen twee kinderen. Sinds oktober 2019 verblijven ze in het wzc. Frits is sinds 8 oktober 2013 jaar oud en samen zijn ze het langst getrouwde echtpaar van het land.

Maurice Minne werd op 11 april 2019 honderd jaar oud en verblijft ondertussen al ruim tien jaar in Deken Darras. Hij trouwde met Rachel Verbrugge, samen kregen ze vijf kinderen.

Irene Coene ten slotte is de jongste van de groep. Zij wordt op 30 augustus honderd jaar oud en woont pas sinds januari 2019 in het wzc.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.