Tieltenaar Frits De Brabandere is nieuwe oudste West-Vlaamse man

Frits De Brabandere, hier met zijn jammer genoeg overleden echtgenote Carola Wambeke, mag zich de oudste man van West-Vlaanderen noemen. © Wouter Meeus
Philippe Verhaest

Nu Laurent Vandewalle uit Wevelgem overleden is, mag Frits De Brabandere zich de oudste man in West-Vlaanderen noemen. Hij blaast op 6 november 104 kaarsjes uit.

Laurent Vandewalle, die zijn hele carrière apotheker in Wevelgem was, overleed op 1 juli en haalde net zijn 104de verjaardag – op 13 juli – niet.

Daardoor mag Frits De Brabandere zich vanaf nu de oudste man van onze provincie noemen. Frits zag het levenslicht op 6 november 1916 in de Tieltse deelgemeente Schuiferskapelle en was liefst 78 jaar getrouwd met Carola Wambeke. Zij is op op 23 maart gestorven, amper een maand na haar 100ste verjaardag. Met hun 78 jaar huwelijk was het echtpaar een van de langst getrouwde én oudste koppels van het land.

Gareelmaker

Frits woonde met zijn vrouw zijn hele leven in Schuiferskapelle en samen kregen ze twee kinderen: Hugo (75) en Rita (76). “Ik was mijn hele leven zelfstandig gareelmaker”, vertelde hij begin februari nog in onze krant. “Carola heeft altijd een eigen schoenwinkel in het dorp gerund. Ze verkocht er schoenen, laarzen, sandalen en van die zeesletsen in fluorescerende kleuren. Vooral de laarzen waren een topproduct.”

Het geheim voor een lang leven? We hebben altijd hard gewerkt en erg regelmatig geleefd. Misschien heeft dat er iets mee te maken? – Frits De Brabandere

“De landbouwers uit Schuiferskapelle kwamen allemaal naar haar winkeltje om er hun schoeisel aan te schaffen. En wanneer ze kapot waren, mocht mijn vrouw die herstellen. We hebben allebei ons leven lang keihard gewerkt. Ik zelfs tot mijn 85ste. Zo graag deed ik het. Ik maakte niet alleen garelen, maar toen de tractoren hun intrede maakten, vervaardigde ik ook bachen (dekzeilen, red.) voor aanhangwagens. Op het einde van mijn carrière kwamen ze van heinde en verre bij me aankloppen, want ik was nog de enige gareel- en bachemaker in de brede regio. Toen heb ik beslist dat het genoeg was.”

Frits en Carola met hun kinderen Hugo en Rita.
Frits en Carola met hun kinderen Hugo en Rita.© Wouter Meeus

Tot vorige zomer woonden Frits en Carola nog altijd in hun huisje langs de Henri D’hontstraat in Schuiferskapelle, daarna verkasten ze naar in het Tieltse woonzorgcentrum Deken Darras. Een echt geheim voor een lang en gelukkig leven heeft Frits niet.

“We hebben ons hele leven veel en hard gewerkt. Misschien heeft dat er iets mee te maken? Ik heb ook altijd een erg regelmatig leven geleid. Elke dag om 6 uur ‘s ochtends uit de veren, om 11 uur ons middagmaal, om 15.30 uur een yoghurtje en om 17.30 avondeten. En niet te laat naar bed.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier