Oudste West-Vlaamse man overleden in Kortrijk

Op woensdag 1 juli is Laurent Vandewalle overleden in Kortrijk. Hij was sinds april de oudste West-Vlaamse man. De gewezen Wevelgemse apotheker heeft zijn 104de verjaardag net niet gehaald.

Laurent Vandewalle is 103 geworden. (foto EDB) © EDB

Op 13 juli zou Laurent Vandewalle 104 jaar geworden zijn, maar het heeft niet mogen zijn. Na het overlijden van Julius Claeys (105) uit Bredene was Laurent de oudste mannelijke West-Vlaming geworden.

Nu is Frits De Brabandere uit de Tieltse deelgemeente Schuiferskapelle de oudste mannelijke West-Vlaming. Hij is geboren op 6 november 1916. In februari vierden Frits en zijn echtgenote Carola Wambeke nog hun 78ste huwelijksverjaardag, enkele weken voor Carola 100 jaar werd. Frits en Carola waren hiermee een van de langst getrouwde én oudste echtparen van het land. Carola overleed echter op 23 maart van dit jaar. Frits verblijft in woon-zorgcentrum Deken Darras in Tielt.

Koppel van 200 jaar

Laurent Vandewalle werd op 13 juli 1916 geboren in Heestert. Hij was de oudste in een gezin van vijf kinderen. Hij studeerde in Leuven voor apotheker, opende tijdens WOII een apotheek in Marke en verhuisde in 1944 naar Wevelgem waar hij een apotheek overnam.

Laurent was de echtgenoot van Marie Vandermeersch (99). Toen zijn echtgenote vorig jaar in april 98 jaar werd, was Laurent nog 102. Het koppel was dus samen 200 jaar en dat werd toen gevierd in woon-zorgcentrum Carolus waar ze verbleven.

De kinderen zijn Kristin, Filip (met Ingrid Stoops), Mieke (met Luc Verstraete) en Bea (met Pierre Maricq). Er zijn acht kleinkinderen en 18 achterkleinkinderen.

Vader op zoon

Toen Laurent met pensioen ging, nam zijn zoon Filip de apotheek over. Ondertussen is ook Filip met pensioen en werd de zaak in de Roeselarestraat in Wevelgem verkocht.

Laurent was een van de stichters van de AVK, wat staat voor ApothekersVerbond Kortrijk. Hij was ook lid van ‘De Volkstuinen’, want bezig zijn in zijn moestuin en met zijn fruitbomen was een hobby van Laurent. In de zomer genoot het koppel van reizen. Ze bezochten verschillende landen en steden in Europa.

Naar Kortrijk

Na hun pensioen verhuisden Laurent en Marie naar de Bieststraat in Wevelgem. Daar woonden ze 17 jaar. Vandaar trokken ze nog naar de Vanackerestraat in het centrum van Wevelgem waar ze 25 jaar woonden. Sinds januari 2018 verbleven ze samen in woon-zorgcentrum Sint-Carolus in Kortrijk. Op 1 juli is Laurent Vandewalle overleden. De uitvaartplechtigheid vond in besloten kring plaats.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.