The Heavenly Kings uit Tielt: “Onze invloeden liggen in de rock waar we mee opgroeiden”

We herkennen v.l.n.r. Christ Dinneweth, Peter Maes, Marc Hellebuyck en Rik Michels. © Foto WME
Redactie KW

Een mengelmoes van eigen songs en eigenzinnige covers, met een saxofoonsausje. Maak deze week kennis met The Heavenly Kings, een band waarvoor de eerste kiem al 30 jaar geleden geplant werd tijdens Humo’s Rock Rally.

“Ik kende Marc Hellebuyck eigenlijk al van tijdens Humo’s Rock Rally in 1988”, steekt bandlid Christ Dinneweth van wal. “Mijn eigen Tieltse band Man X, waarvan ik toen zanger was, en de Tieltse band Failing Fellow met Marc aan de drums haalden toen allebei de finale. Toen al hadden we graag ooit samen iets opgestart.” Het duurde uiteindelijk tot 2012 voor er van die plannen echt iets in huis kwam. “We haalden er toen Dominique Segers bij op de gitaar en Peter Maes op de basgitaar.”

Dominique bleek echter wat te kampen met tijdsgebrek, dus werd hij vervangen door Tom Bottelberge. Later probeerde de groep het nog met twee gitaristen: Claude Stalpaert en Johan Maes. “Maar uiteindelijk kwam vorig jaar, in 2017, Rik Michels bij de groep op gitaar. Voor ons was dat een fijne nieuwe start”, geven de groepsleden mee.

Eigen songs

De naam The Heavenly Kings haalden de leden uit een mockumentary. “We botsten er toevallig op. Die mockumentary ging over een band die het wil gaan maken.” De Tieltse band The Heavenly Kings was geboren.

“Tijdens de wekelijkse repetitie krijgen eigen nummers rijkere arrangementen door de inbreng van alle andere bandleden” – Christ Dinneweth

Al van bij het begin hadden de groepsleden de bedoeling om eigen songs te brengen. “Dat was echt ons plan van bij de start. Eigen nummers met tussenin een cover die we dan op onze eigen manier wilden spelen. Onze invloeden liggen vooral in de jaren 80 en 90, niet toevallig de rock waar ieder van ons mee opgegroeid is.”

Setlist aanpasbaar

Het is Christ die de nieuwe nummers thuis in z’n eigen repetitiekot maakt. “Ik schrijf dan altijd eerst mijn teksten en zoek daar akkoorden bij op de akoestische gitaar”, legt hij uit. “Tijdens de wekelijkse repetitie krijgen die dan rijkere arrangementen door de inbreng van alle andere bandleden.”

De band heeft intussen uiteraard ook al favoriete nummers in hun uitgebreide verzameling. “Old Man stoppen we graag iedere keer in de set, omdat daar een speciale act bij hoort waar we met de baritonsax eens goed uit de bol kunnen gaan“, leggen ze uit. “Life is a Mystery is er ook eentje waar we heel trots op zijn en dat blijkbaar ook wel gesmaakt wordt door ons publiek.”

“Een optreden is het aangenaamst als er een goeie klank is”

De groep speelt op allerlei locaties. “Maar het aangenaamste is het toch als er een goeie klank is. We werken dus graag samen met een PA (public address, een geluidssysteem voor optredens, red.) of spreken af met de organisatoren om onze eigen geluidsinstallatie te gebruiken. Hetis immers altijd fijn als mensen na ons optreden kunnen zeggen dat het in orde was en dat ze enkele goeie songs hebben gehoord.”

Kanaal op YouTube

Om nieuwe nummers op het repertoire te krijgen, moet er uiteraard ook gerepeteerd worden. “Dat doen we elke week in oc Vondel in Meulebeke“, geven ze mee. “Als er geen optreden in het vooruitzicht is, werken we aan nieuwe songs of aan een andere cover. Maar als er heel binnenkort een optreden gepland staat, stellen we de setlist daarvoor op en dan zijn het uitsluitend die nummers die we dan extra gaan inoefenen.”

De optredens en evenementen van The Heavenly Kings kan je gemakkelijk volgen. “We zijn te vinden op Facebook. ‘Vind ons leuk’ en je krijgt alle info over de optredens. Er staan ook veel foto’s op en er is een knop naar ons kanaal op YouTube. Daar kan je enkele video’s zien.”

– De groep werd opgericht in 2012. Groepsleden zijn Christ Dinneweth (54) uit Meulebeke voor de vocals, baritonsax en tenorsax, Marc Hellebuyck (57) uit Aarsele op de drums en voor backing vocals, Peter Maes (48) uit Tielt op de basgitaar en Rik Michels (59) uit Tielt aan de gitaar en voor de backing vocals.

– Hun beste concert tot nu toe vonden ze ‘5BandsInConcert’, ten voordele van de stichting MeToYou. Ze traden toen met vijf Tieltse bands op voor het goede doel. Het ging om ‘t Smerig Verzet, Tystn, Nightlife, Rock Stovrie en uiteraard The Heavenly Kings zelf.

– Hun grootste droom is om in een goede productie een full-cd op te nemen met uitsluitend eigen songs. Daarnaast is een goed voorprogramma of een fijn festivaloptreden nu en dan altijd mooi meegenomen.

– The Heavenly Kings boeken kost 250 euro.

Info: www.facebook.com/TheHeavenlyKings en www.theheavenlykings.bandcamp.com voor gratis downloads

(Lien Depauw)