The Eddies doorkruisen twaalf landen in zeven dagen met hun lelijke auto

Jeugdvrienden Detlef Dejonghe (links) en Tom Dejonckheere gaan elkaar achter het stuur afwisselen. © MV
Redactie KW

Jeugdvrienden Tom Dejonckheere en Detlef Dejonghe (beiden 26) groeiden op in Kruiseke en nemen in juli deel aan de Budapest Rally. “Het wordt een tocht van zeven dagen door twaalf verschillende landen”, klinkt het. Tom en Detlef komen aan de start als The Eddies. Met een knipoog naar wielerlegende Eddy Merckx. Ondertussen stomen ze hun Fiat Multipla JTD van het bouwjaar 2002 klaar.

Door Erik De Block

De afstand van de Budapest Rally bedraagt 2.000 kilometer. Tom woont in Kruiseke en werkt in de garage Claus in het naburige Geluveld. De moeder van Detlef is Kaat Dejonghe van het crea-atelier Den Pottenberg in Kruiseke. Detlef woont in Merelbeke en werkt als opvoeder in Waasmunster.

De Fiat Multipla werd destijds bestempeld als ‘de lelijkste auto ooit“, lacht Tom. “Aan mijn baas vroeg ik regelmatig of er geen overname van zo’n type was en zocht ik ondertussen ook op internet. We gaan de auto nog wat inkleden. Met het uitzicht van de auto en onze kledij zijn er ook punten te verdienen.”

Likes op Facebook

De deelnemende teams worden met een zo bijzonder mogelijke auto aan de start op 12 juli in Brussel verwacht. Hoe excentrieker, hoe meer punten er te verdienen zijn. Eerste opdracht ondertussen was een Facebookpagina maken waarop het thuisfront het team kan volgen. “We moeten voor The Eddies-BR19 1.000 likes hebben en dan krijgen we extra punten en een verrassing“, vertelt Tom. “Bij deze een oproep. De uitbaatsters van frituur De Routier zorgden al voor veel likes. Waarvoor dank.” Ondertussen was het voor het duo ook zoeken naar een klinkende naam. “Het is The Eddies geworden omwille van Eddy Merckx”, vertelt Detlef.

De Tour de France start dit jaar in Brussel ter ere van Eddy Merckx die precies vijftig jaar geleden voor de eerste keer de Tour won. Hij kende zijn topjaren in het shirt van Molteni. We gaan onze auto in het oranje schilderen met de streep van Molteni door.” En er is nog meer. “Ik heb een gepersonaliseerde toeter van de Tour de France geïnstalleerd en om punten te scoren gaan we op het dak een fiets verankeren”, zegt Tom.

De Budapest Rally wordt alvast een avontuur. “Er zijn vier vertrekpunten: vanuit Brussel, Amsterdam, Parijs en Lyon“, vertelt Detlef. “Het einde halen is voor ons het belangrijkste. Per dag rijden we 500 à 600 kilometer en we zijn altijd van 10 tot 18 uur onderweg. We weten welke wegenvignetten we moeten kopen, maar weten vooraf niet waar we gaan slapen. We weten alleen dat we de eerste keer allemaal in het Zwarte woud slapen. Elke avond draait er op de camping een dj.”

Als een salon

Hun auto wordt alvast een blikvanger. “Het is niet de mooiste, maar hij zit als een salon”, lacht Tom. “Het is alvast een auto met veel plaats in”, vult Detlef aan. “Die inkleding zal tof zijn. Zeker weten.” De kleurrijke roadtrip met originele vierwielers over spectaculaire wegen zal te volgen zijn op een blog en natuurlijk is er ook de Facebookpagina van het duo. Het team dat met de meeste punten in Boedapest arriveert, krijgt het icoon van het oude Oostblok cadeau: en knalgele Trabant.

Ondertussen is de auto technisch gekeurd. “We gaan in reserve een aantal stukken meenemen”, zegt mecanicien Tom. “Zoals banden en een toerentalcensor. Ik stak een nieuwe koppeling en distributieriem. Ik heb vertrouwen in de auto. Het wordt wel zwaar, want we moeten in Italië door de Alpen over de Stelviopas.” Deelnemen aan de Budapest Rally moet minimum met twee en mag maximum met negen. Alleen mag niet. Dat jeugdvrienden Tom en Detlef deelnemen, is geen toeval. “We speelden samen bij de jeugd van Sparta Kruiseke”, zegt Tom. “Van de Budapest Rally had ik vroeger wel eens gehoord. Iemand liet ook eens een filmpje zien. Ondertussen zijn er ook een paar vrienden die meedoen.” Tom contacteerde Detlef en zo ging de bal aan het rollen. “Eerlijk gezegd, van de Budapest Rally had ik nog nooit gehoord”, zegt Detlef. “Het is het moment om eens wat samen te doen. Ik heb er niet aan getwijfeld om toe te zeggen.” Zowel Tom als Detlef zijn avonturiers. “Ik ben al een paar keer alleen op reis geweest, gewoon rondtrekkend”, vertelt Tom. “Zo ben ik eens twee weken naar de Alpen geweest om eens tot mezelf te komen. Een vorm van bezinning.”

Lifter

Detlef heeft een verleden als lifter. “Al liftend ben ik al naar Wenen, Praag en Budapest geweest”, klinkt het. “Mijn schoonzus was eens op vakantie in het zuiden van Frankrijk en ook al liftend trok ik naar daar.” En misschien komt hij al liftend van Budapest terug. “De aankomst is voorzien op 19 juli”, vertelt Detlef. “Tom keert terug met de auto, maar twee dagen later vertrek ik op kamp en zal dan terugkeren met het vliegtuig of al liftend. Tom en Detlef gaan alvast een avontuur tegemoet. “Mijn collega’s zijn wat jaloers”, lacht Detlef. “Er waren een paar vrienden die hadden willen meegaan, maar geen verlof kunnen nemen”, zegt Henk. Beiden betaalden elk 220 euro om te kunnen deelnemen. “Sponsors mogen ons altijd bellen, er is op de auto plaats voor stickers”, lacht Detlef.

Info: Meer over de bijzondere race vind je op budapestrally.org/br19 en de Facebookpagina The Eddies – BR19.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier