Terpsichore viert jubileum met Valentijnsconcert in Oostrozebeke

Ter gelegenheid van de dertigste verjaardag van het koor Terpsichore brengt het koor een uniek Valentijnsconcert. © (CLY-foto CLY)
Redactie KW

Dertig jaar geleden smolten het Ginstekoor en het Sint-Amanduskoor samen. Zo zag Terpsichore het levenslicht. Om dit jubileum te vieren staat er op 14 februari een Valentijnsconcert op de agenda. Uiteraard worden er liefdesliedjes gezongen.

De gemeente Oostrozebeke heeft er al een heel lange koortraditie opzitten. Ooit hadden zowel de Ginste als het centrum een eigen koor. Voor de Ginste waren dit de Corjano’s geleid door Jan Lefebvre en in het centrum was het Sint-Amanduskoor actief. Het centrum had zelfs een heel bloeiend kinderkoor Credo o.l.v. Mia Vanneste en later haar dochter maar ook dat succesvol koor hield vijf jaar geleden op te bestaan. Dertig jaar geleden smolten zowel het Ginstekoor als het centrumkoor samen en vormden zo het huidige Terpsichore waarvan Jan Heyerick de eerste voorzitter werd. Intussen heeft Francoise Leyssens het roer overgenomen van Jan Heyerick die evenwel lid bleef van de vereniging. De dertigste verjaardag van Terpsichore komt eraan en dat zal worden gevierd met een Valentijnsconcert op 14 februari 2020 om 19 u in het OC Mandelroos.

Populaire muziek

Volgens Francoise Leyssens, intussen al vijf jaar voorzitter van het gemengd koor, telt het koor nog 38 leden maar er is dringend nood aan vers bloed. “Langs deze weg zou ik een oproep willen doen voor basstemmen maar iedereen is welkom want we kunnen best meer leden gebruiken. Het is jammer dat jonge mensen moeilijk warm te maken zijn om toe te treden tot een koor.”

“Al te vaak wordt het koor gelijk gesteld met gregoriaanse muziek of kerkgezangen maar dat is al lang niet meer zo. Wij zingen evengoed profane muziek als religieuze muziek. Ook het populaire genre komt aan bod. Wel is het zo dat we met het koor nog altijd het paasgebeuren en kerstmis opluisteren, al wordt er op die religieuze feestdagen minder in het Latijn gezongen. Met een deel van het koor gingen we vroeger ook zingen op begrafenissen maar dat is intussen allemaal weggevallen.”

“Jammer dat jonge mensen moeilijk warm te maken zijn voor het koor”

Nu is het Valentijnsconcert aan de orde. “De liedjes die we zullen zingen zijn stuk voor stuk liefdesliedjes. Om er een paar te noemen: ‘My heart will go on’, ‘Ik hou van u’, ‘Gelukkig zijn’, ‘The beauty and the beast’ en ‘Love’. Het concert zelf duurt een vol uur zonder pauze. Na het concert is er gezellig samen zijn in gezelschap van een dj. De bezoekers kunnen kiezen uit twee formules: een glaasje cava en het optreden voor 12 euro per persoon of een glaasje cava, het optreden en aansluitend een kaasplank en een glaasje wijn of bier tegen 25 euro.” Het Valentijnsconcert op 14 februari vindt plaats in oc Mandelroos en start om 19 uur. Het concert staat onder begeleiding van een combo uit Tielt en dirigent van dienst is Michiel De Jaeger met Geert Debacker aan de piano.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier