Ter Duinen krijgt complete make-over: hightech keuken en nieuw restaurant

De nieuwe keuken. © MVO
Myriam Van den Putte
Myriam Van den Putte Journaliste Het Wekelijks Nieuws

Hotelschool Ter Duinen geeft de site en bakermat van de school een complete make-over. In ‘De Mijn’, het vroegere vakantieoord voor mijnwerkers, werd 400.000 euro geïnvesteerd in een hightech keuken en nog eens 25.000 euro in de renovatie van het oude restaurant.

‘Vernieuwing’ is in het hele project het sleutelwoord. Voormalig directeur Raf Sonneville startte het vernieuwingsproject zo’n 20 jaar geleden. “Het heeft jaren geduurd om eindelijk ook voor deze renovatie het nodige geld vrij te kunnen maken”, zegt huidig directeur Peter Verbeke.

“In mei dit jaar is de afbraak begonnen, maar de grootste realisaties zijn tijdens de zomervakantie gebeurd. In december pakken we nog het sanitaire gedeelte aan, zodat deze site tegen onze 75ste verjaardag, in 2021, compleet gerenoveerd is. We kwamen ook tot een goede samenwerking met cvo Miras, dat hier een gastronomische opleiding voor volwassenen aanbiedt, en met Rational, producent van professionele keukenapparatuur. De keuken is momenteel zo’n twee maanden in gebruik en zowel chefs als leerlingen zijn uitermate tevreden.”

Beschermd gebouw

“Omdat dit een beschermd gebouw is, mochten we bijvoorbeeld niet raken aan de bestaande ramen”, vult technisch adviseur Koen Hardeman vult aan.

Tegen onze 75ste verjaardag zal deze site compleet gerenoveerd zijn

“We kozen voor minimalistisch design in zwart en wit. We hebben extra lichtinval gecreëerd door de dampkap te omkaderen met glas. De temperatuur van de dampkap kan zowel warm als koud worden ingesteld. Voor de wanden kozen we witte afwasbare panelen, de vloer bestaat uit onderhoudsvriendelijke zwarte rubberen antisliptegels. Die voelen ook comfortabel aan als je lang moet staan en als je een bord laat vallen zal het minder snel breken. Er is een aparte gekoelde koude keuken in een afgesloten ruimte waar je vooraf koude gerechten kunt dresseren. De warme keuken is uitgerust met een op maat gemaakt centraal kookeiland met gasbranders waar we nog klassieke fonds kunnen op laten trekken, met inductievuren, teppanyaki, veilige ingebouwde stopcontacten, waterkranen en watervakjes voor proeflepels, een oven om op lage temperatuur te garen, en onder het fornuis is zelfs een gekoeld element.”

Frans Lathioor met leerling Ineke Dejonghe.
Frans Lathioor met leerling Ineke Dejonghe.© MVO

“Verder is er een geavanceerde versie van een röner voor vacuümgaren en een multifunctionele thermomix met touchscreen. Achteraan bevindt zich de dessertruimte met een fonkelnieuwe roomijsmachine en een gesofisticeerde meng- en kneedmachine. We kozen ook nieuwe logo’s, met kronkels… Die symboliseren de snor van Auguste Escoffier en eigenlijk heeft iedereen wel een kronkel.”

Restaurant

In het aanpalende restaurant werd de lambrisering onder handen genomen, kwamen er designlampen aan het plafond en is de blikvanger de stripmuur op akoestisch doek van kunstenaar Xavier Truant. De vintage tekening doet denken aan de stijl van Ever Meulen. “Met een humoristische hint naar de klassieke meester Auguste Escoffier met zijn grote snor en onze maître Alain Thoon”, lacht Koen Hardeman. “In een hoekje zie je een mijnwerker. Want De Mijn is het ‘moederhuis’ van onze school. Daaraan herinneren enkele oude mijnwerkerslampjes aan het onthaal, een schenking van een gewezen mijningenieur en ooit afscheidscadeau voor vakantiegangers. In het nieuwe restaurant Auguste zullen we à la carte evergreens serveren van Escoffier die de generaties overstijgen en zullen we zaalversnijdingen en tafelbereidingen nieuw leven inblazen. Er is ruimte voor de creativiteit van chefs en maîtres en we presenteren ook een ‘sharing concept’, waarvoor we een partnership aangingen met Le Creuset, dat hiervoor een gamma tafelporselein aanbiedt. We zien dit restaurant als aanvulling voor ons gastronomische restaurant ‘De Villa’.”

De stripmuur van Xavier Truant.
De stripmuur van Xavier Truant.© MVO

Ook kersvers ambassadeur en oud-leraar drankenkennis Frans Lathioor (68) is onder de indruk. “Ik belandde hier eind jaren 60. In de gang stond een grote stoof met een schouw die de internaatkamers boven moest verwarmen. Het huidige restaurant was toen een ontspanningsruimte”, aldus Frans Lathioor tot besluit.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier