Taxi Social brengt minder mobiele mensen naar Komens vaccinatiecentrum Le Bizet

Frédéric Hallez en José Ryckebosch, vicevoorzitter van ALE.© SR
Frédéric Hallez en José Ryckebosch, vicevoorzitter van ALE.© SR
Redactie KW

Na heel wat getouwtrek slaagde het gemeentebestuur van Komen-Waasten er uiteindelijk toch in om een vaccinatiecentrum naar de grensgemeente te krijgen. De overwinning kwam echter gepaard met een extra uitdaging. Heel wat van de minder mobiele mensen zijn niet in staat om in Le Bizet te geraken. Prompt werd Taxi Social, met succes, naar voren geschoven.

“Taxi Social is geen initiatief dat er kwam door de coronacrisis, maar het nut van een dergelijke dienst is nu wel meer dan duidelijk geworden.” Frédéric Hallez (37), voorzitter van het Komense OCMW, spreekt met overtuiging over het project.

“Vorig jaar, begin maart, zaten we rond de tafel om de sociale mobiliteit van de gemeente te bespreken. We namen het voorbeeld van een oudere dame die gebonden is aan een rolstoel maar die wel graag naar haar breiclub wilde trekken.”

Economisch en ecologisch

“Daarvoor werden twee auto’s het verkeer in gestuurd, want een chauffeur reed naar die dame toe om vervolgens met haar wagen en rolstoel naar de breiclub te rijden. Economisch en ecologisch is dat helemaal niet meer van deze tijd en dergelijke situaties dragen ook bij tot de verzadiging van het wegennetwerk. Tegelijkertijd konden we die dame haar plezier niet ontzeggen. Zo ontstond het concept om een eigen sociale taxidienst op poten te zetten.”

Hoewel het OCMW samen met het ALE, het lokale werkgelegenheidsagentschap, de drijvende kracht is achter het project, is Taxi Social voor iedereen toegankelijk. “We spreken dan zowel over het helpen van mensen die niet goed meer te been zijn als andere klusjes”, verduidelijkt Frédéric.

Ophalen en terugbrengen na vaccinatie kost mensen slechts 1 euro

“Dan denk ik aan bijvoorbeeld iemand die zijn wagen voor een herstelling in de garage moet achterlaten of iemand zonder wagen die op medische consultatie buiten de gemeente moet. Beetje bij beetje vonden de Komenaars de weg naar Taxi Social, we werden opgeroepen voor de meest uiteenlopende redenen.”

Door corona kwam het sociale leven tot stilstand en dus leek het er even op dat Taxi Social zou verdwijnen. “We hebben onze strategie moeten herdenken om het project in leven te houden”, klinkt het. “Erg snel hebben we ingespeeld op de noden van mensen die thuis moesten blijven. Ze hadden boodschappen nodig maar konden hun woning niet verlaten, dus reden wij naar de winkel om alles op te halen. Toch was dat niet voldoende, maar we gaven het concept niet op.”

Nieuwe boost

De komst van het vaccinatiecentrum gaf Taxi Social een nieuwe boost en vooral een onmisbare functie. “Mensen kunnen een prikje halen in Le Bizet, maar dat is natuurlijk niet zo evident voor wie minder of zelfs niet mobiel is”, sluit Frédéric af.

“Mensen kunnen ons bellen wanneer ze hun afspraak voor een vaccin hebben en voor de prijs van 1 euro worden ze opgehaald en teruggebracht. In geen tijd stroomden de aanvragen opnieuw binnen en ondertussen konden we zelfs extra personeel aanwerven. We plannen zelfs al de aankoop van een tweede voertuig, want we twijfelen er niet aan dat mensen ook na de coronacrisis ons zullen blijven bellen.” (SR)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.