Tatoeëerders meteen volgeboekt na acht weken lockdown
Na acht weken mogen ook de tattooshops terug open. Daar zijn heel wat vaste klanten van de tattooshops, maar uiteraard ook de tatoeëerders zelf, erg blij om. “Mijn telefoon stond afgelopen weekend niet stil”, lacht Pascal Gilliaert uit Oostende.
Op vrijdag 13 maart ging ons hele land in lockdown. Tattooshops mochten aanvankelijk nog open blijven tijdens weekdagen. Amper een week later kwam het nieuws dat de tattooshops toch hun deuren moesten sluiten. Acht weken lang waren de verschillende tattooshops dicht, maar sinds maandag 18 mei mogen tatoeëerders terug aan de slag. Tot groot jolijt van Pascal Gilliaert (46) uit Oostende. Pascal zit al 20 jaar in het vak en maakte dergelijke taferelen nooit eerder mee. “Ik tatoeëer al 20 jaar lang in mijn eigen huis, waar ik mijn steriele ruimte heb om mijn klanten te ontvangen”, vertelt Pascal. “Toen we te horen kregen dat we aanvankelijk mochten open blijven, was ik blij. Maar toen kwam het nieuws dat ook wij niet meer verder konden werken, dat was een serieuze streep door mijn rekening.”
Pascal werkt in bijberoep en werkt nog twee dagen per week in een bedrijf dat instaat voor industriële reiniging. “Ik ben iemand die graag nog wat zekerheid heeft. Ik heb al veel gedacht om volledig zelfstandig te worden. Maar nooit durfde ik de stap te zetten. Je kan je voorstellen dat het een harde klap was om te horen te krijgen dat je helemaal moest sluiten. Weg zekerheid”, zucht Pascal. “We wisten ook nog niet hoe lang de lockdown zou duren en of we op een normale manier zouden kunnen opstarten. Daarnaast genoten wij ook niet van enige coronacompensatie. We moesten door die zure appel bijten. Maar uiteindelijk ben ik blij dat we terug kunnen opstarten. Wij komen inderdaad in contact met onze klanten. Tatoeëren zonder onze klanten aan te raken lijkt me vrij onmogelijk (lacht). Maar we dragen een mondmasker en handschoenen. Sterieler of bij een tattooshop kan haast niet.”
Op de pijnbank zit Pascal David (45), Oostendenaar, maar uitgeweken naar Hertsberge, een deelgemeente van Oostkamp. Opvallend door zijn looks, maar een man van hoog aanzien. Ooit was Pascal visser, maar hij werkte zich op tot bedrijfsleider. Eerst van een staalbedrijf dat hij nadien verkocht, later stampte hij het architecten bureau 3D Drawing & Management in Hertsberge uit de grond met 17 man personeel. Ondertussen kwam daar ook nog een bedrijf bij in Moldavië. “Mensen hebben nogal dikwijls vooroordelen over mensen met tatoeages”, lacht hij. “Maar eigenlijk zijn wij mensen als een ander. Getatoeëerde mensen zijn niet slecht, ook al hebben ze heel wat schilderijen op hun lichaam. Er wordt ook dikwijls gezegd dat tattoos een ‘carrièrekiller’ kunnen zijn. Dat is helemaal niet zo. Als je vecht voor wat je waard bent, dan doen die tattoos er helemaal niet toe. Tatoeages zijn een soort van kunstvorm.”
Stuk op borst afwerken
De bedrijfsleider maakt jaarlijks een zevental afspraken bij de Oostendse tatoeëerder. “Ik was uiteraard blij dat Pascal terug kon opstarten. Ik zat te wachten op mijn volgende afspraak. Een stuk op mijn borst moest nog afgewerkt worden. Blij dat ik als een van de eersten aan de beurt kan komen. Ik kom hier al jaren”, aldus de uitgeweken Oostendenaar.
“Mijn telefoon stond afgelopen weekend niet stil”, glundert Pascal, dat bekend is onder de naam Tattoo Gille. “De ene na de andere klant had ondertussen al opgevangen dat we maandag de deuren zouden openen. Iedereen wou zo snel mogelijk een afspraak. De volgende twee weken zit ik bijna helemaal volgeboekt en daar ben ik blij om. Leuk is het niet om in onzekerheid te leven. Ik heb wel een aantal vaste klanten, maar als tatoeëerder moet je veel op zoek naar nieuwe klanten. Maar voorlopig ziet het er goed uit. Laat ons hopen dat we het coronavirus helemaal onder controle krijgen zodat er geen tweede lockdown periode komt, want dat overleeft niemand op economisch vlak.” (JRO)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier