Sympathisanten organiseren crowdfunding voor bomenman Alain De Coessemaeker

Vrienden en sympathisanten steunen Alain om het geld in te zamelen. © Davy Coghe
Piet De Ville
Piet De Ville Medewerker KW

Met de moed der wanhoop levert ‘bomenvriend’ Alain De Coessemaeker een strijd voor het behoud van zijn ouderlijke woning. Na een jarenlang juridisch getouwtrek met zijn buren over hinderlijke bomen torst de man immers een gigantische schuldenlast. “Ik doe nogmaals een oproep om rond de tafel te komen en tot een financieel vergelijk te komen. We starten ook een crowdfunding om de gerechtskosten terug te betalen”, zegt Alain.

Alain De Coessemaeker heeft altijd gezworen dat hij zijn ouderlijke woning, met vooral ook de tuin met de bomen die zoveel voor hem betekenen, nooit zou afgeven. Maar die gedwongen verkoop komt nu toch wel akelig dichtbij. Dat is waartoe de raadsheer van het arbeidshof hem in oktober vorig jaar veroordeelde: om de gigantische dwangsommen en gerechts- en advocatenkosten voor zijn buren te kunnen betalen, is er geen andere mogelijkheid dan de verkoop van zijn ouderlijke woning in de Vondelstraat in Assebroek.

800.000 euro

Met dit arrest bevestigde het arbeidshof het eerder vonnis van de arbeidsrechtbank. Hoe het zo ver is kunnen komen? Alles gaat over bomen en struiken waarvan de buren vonden dat ze hinderlijk voor hen waren. De vrederechter oordeelde in 2012 al dat Alain de als hinderlijk ervaren bomen en struiken moest weg halen, op straffe van dwangsommen per dag dat de bomen niet werden verwijderd. Als grote natuurvriend tekende hij daartegen beroep aan maar de rechter in eerste aanleg volgde echter de vrederechter en vertienvoudigde zelfs de dwangsommen.

Eind 2014 en begin 2015 liet Alain zijn bomen dan verplanten; ze kappen kreeg hij immers niet over zijn hart. Dat verplanten was een tijdrovende en dure aangelegenheid en intussen bleven de dwangsommen maar doorlopen, tot een waanzinnige som van zo’n 800.000 euro. Daardoor zag de schuldbemiddelaar geen andere mogelijkheid dan de verkoop van de woning van Alain voor te stellen, dat dus gevolgd werd door de rechtbank.

“Ik heb samen met mijn advocate verschillende voorstellen en afbetalingsplannen voorgelegd”, zegt Alain. “Die gigantische dwangsommen kan ik natuurlijk niet volledig afbetalen. Ik blijf het onzinnig vinden dat die sommen nog geclaimd worden terwijl de bomen die als hinderlijk werden ervaren intussen weg zijn of verplant werden. Langs deze weg wil ik toch nog eens een oproep doen om in menselijkheid en redelijkheid tot een oplossing te komen.”

Positief nieuws

“Met de steun van deze vrienden en sympathisanten hier – waarvan er mensen zijn die me al vele jaren bijstaan maar ook nieuwe mensen die mijn verhaal aangrijpend vinden – wil ik nu een poging doen om voldoende geld in te zamelen om zo mijn buren langs de linkse kant en de erfgenamen van mijn voormalige buurvrouw (die intussen overleden is, red.) te overtuigen dat ik zo hun gerechtskosten zal kunnen terugbetalen.”

Intussen kreeg Alain toch voorzichtig positief nieuws. Een van de betrokken partijen zou bereid zijn tot een minnelijke schikking; voor een bedrag dat voor Alain nog altijd erg zwaar om dragen is maar mogelijk toch enig perspectief biedt. De crowdfunding actie zou hem moeten helpen om zijn schulden af te betalen, zonder dat hij zijn ouderlijke woning moet verkopen. “Ik hoop echt dat we tot een vergelijk kunnen kopen en dat ik mijn huis kan houden”, zegt Alain. “Want je krijgt het toch niet uitgelegd dat iemand zijn huis kwijtspeelt omwille van enkele bomen en struiken die intussen al lang geen hinder meer veroorzaken.”


Steun Alain via de crowdfunding onder deze link: www.okpal.com/steun-alain-en-zijn-bomen/

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier