‘Suskewiet’ weerklinkt voorlopig zonder prijzenpot in Moorslede

Schepen Geert Vanthuyne bij de eerste vinkenzetting in de Droogenbroodstraat in Moorslede. © foto JS
Redactie KW

Maandag werd in Moorslede voor het eerst sinds meer dan twee maand terug een vinkenzetting georganiseerd. De organisatie van de zogenaamde proefzetting ging gepaard met verschillende regeltjes. Zo mochten er slechts 20 vinkenliefhebbers deelnemen. Daarbij de 8-jarige Lotte en de 85-jarige Agnes. Laatst genoemde ging zelfs met de winnende vogel naar huis. De winnares kreeg echter nu geen prijs.

Beschermd met een mondmasker en op 2,40 meter, zoals bij elke vinkenzetting, naast elkaar. De 20 aanwezige vinkeniers die maandagochtend langs de Drogenbroodstraat in Moorslede deelnamen aan de proefzetting georganiseerd door de Vrije Vinkeniers zijn meer dan blij dat ze hun favoriete hobby terug mogen beoefenen. Schepen en fervent vinkenier Geert Vanthuyne (Visie) drong vorige week aan bij burgemeester Ward Vergote (Visie) om vinkenzettingen, mits de nodige maatregelen, terug toe te laten.

“De voorbije dagen kreeg ik heel wat telefoontjes van vinkeniers die hier wilden deelnemen. In verschillende buurgemeenten worden dergelijke evenementen nog niet toegelaten. Slechts 20 vinkeniers mogen voorlopig aanwezig zijn op de proefzettingen. Niemand betaalt inschrijvingsgeld, maar niemand valt ook in de prijzen”, aldus Vanthuyne.

Niemand betaalt inschrijving, maar er valt ook niemand in de prijzen

De vinkenierssport wordt vooral gesmaakt door heel wat senioren. Maandagochtend was er met Lotte Froyman uit Ledegem een wel heel opvallende deelneemster. Lotte is pas acht. “De vinken zijn de favoriete hobby van mijn papa. Het is de tweede keer dat ik met hem mee ga.” Doordat Lotte in het derde leerjaar zit moet ze momenteel niet naar school. Van thuis uit volgt ze wel les. “Deze middag heb ik bijvoorbeeld les. Ik hoop dat ik ook de komende weken mee mag en kan om de gezongen liedjes van de vinken te tellen.”

Papa Mario is alvast ook heel tevreden dat de vinkenzetting terug doorgaan in Moorslede. “Thuis merkte ik wel dat mijn vinken goed zingen, maar wanneer ze tussen anderen zitten is dat vaak nog anders. Deze proefzettingen zijn een goede manier om eens te zien hoe ver ze staan.”

Geen gezellige bijeenkomst

De 75-jarige Remi Grymonprez had niet verwacht dat er dit jaar nog veel vinkenzettingen zouden zijn. “Ik zag het niet goed in. Moest het nu niet meer kunnen gebeuren, dan zouden er waarschijnlijk geen vinkenzettingen meer doorgaan dit jaar. Binnen enkele maanden zijn de vinken niet meer in staat om daar aan deel te nemen.”

Terwijl Remi, Lotte en Mario nog volop bezig waren met het inladen van hun vinkenkooi in hun wagen, reed Agnes Ostyn (85) als een van de eersten onmiddellijk na de zetting terug huiswaarts. Een gezellige bijeenkomst na de zetting zit er door de coronacrisis momenteel niet in. “Ik telde de voorbije twee maanden af naar dit moment. Ik speel al veertig jaar met de vinken”, aldus de Passendaalse.

Dat er op de vinkensport geen leeftijd staat, dat was maandagochtend alvast helemaal duidelijk. Zowel Lotte als Agnes genoten met een mondmasker aan van de frisse buitenlucht en de natuur. De vink van Agnes wist uiteindelijk het grootste aantal liedjes te zingen. Voor de winnaars zijn er voorlopig nog geen prijzen voorzien. “Maar we zijn al terug blij dat we terug naar buiten kunnen.” (BF)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier