Studenten zoeken steun om surfkampen voor jongeren uit kansengroepen te organiseren
Jongeren uit kansengroepen hebben minder de mogelijkheid om een surfervaring te beleven. Liselotte Oyen en Oliver DeWolf proberen daar met hun vzw Monstergolf verandering in te brengen. Met de steun van acht studenten uit het studiegebied sociaal agogisch werk gaan ze op zoek naar de middelen daarvoor. “Omdat surfen zo’n deugd doet, fysiek maar zeker ook mentaal.”
De Bredense klinisch psychologe Liselotte Oyen stond op haar 24ste voor het eerst op een surfplank, en genoot daar zo van dat ze zich meteen de bedenking maakte dat veel van haar jongeren er ook mee gebaat zouden zijn: “Het is een activiteit waarbij je fysiek en mentaal zo gefocust bent dat je even alles opzij zet. Onderzoek bewijst dat het een positief effect heeft op de mentale gezondheid, stress en angst vermindert, maar ook het zelfvertrouwen een boost geeft. Bovendien stimuleert surfen ook de samenwerking en communicatie onder de jongeren die er aan deelnemen, waardoor ze beter hun sociale vaardigheden ontwikkelen en relaties leren opbouwen. De positieve effecten zijn er bovendien niet alleen op korte, maar ook op lange termijn. Surfen is dus een manier om jongeren in kansengroepen meer weerbaar te maken.”
Enthousiast onderweg
De gedachte om surfen in te zetten als therapie liet haar niet los. In 2021 richtte Liselotte samen met een vriendin vzw Monstergolf op, met oog op het organiseren van surfprojecten voor -jongeren uit kansgroepen. Met Oostendenaar Oliver DeWolf, met wie ze sinds jaren carpoolt naar Kortrijk waar beiden les geven aan hogeschool Vives en met wie ze de passie voor surfen deelt, besprak ze haar ideeën voor de vzw. Oliver besloot zelf ook zijn schouders onder het project te zetten en de twee gingen op zoek naar manieren om hun visie in concrete projecten te gieten.
Het draait allerminst om presteren, wel om plezier maken
“Maar we werken allebei fulltime en hebben elk een gezin, dus hoe enthousiast we ook zijn, we kunnen dit op vrijwillige basis niet alleen”, gaat Liselotte verder. Om met hun uitdagingen aan de slag te gaan, vroegen ze de steun van acht studenten sociaal agogische werk. Zij werken momenteel als eindwerk van hun bachelor een draaiboek voor een volledig surftherapiekamp uit, gaan op zoek naar kandidaten maar ook naar de nodige financiële middelen om dit mogelijk te maken.
Sarah Vandorpe en Elise Deven lichten het initiatief toe: “Een van de lopende trajecten binnen vzw Monstergolf is Zeevonk: een jaar lang doorloopt een vijftal jongeren tussen 11 en 18 jaar uit de kustregio een outdoor traject met focus op surfen en het vergroten van veerkracht en zelfvertrouwen. Daarbij ondervindt vzw Monstergolf enkele uitdagingen – hoe kunnen ze die jongeren beter bereiken en motiveren – en ze vroegen ons om daar antwoorden op te formuleren. En zo kwamen we uit bij het opzet om een surfkamp te organiseren.”
Geen enkele druk
De studenten zijn het idee achter surftherapie genegen. “We hadden aanvankelijk wel wat twijfels bij de effectiviteit van surftherapie”, vertellen de studenten. “Maar die kunnen we intussen, dankzij ons gevoerd onderzoek, opzijschuiven. De effecten blijken wel degelijk aantoonbaar. Het bleek ook dat surftherapie bij ons maar weinig bekend is, in Nederland en Groot-Brittannië staat men al veel verder op dat vlak.”
De studenten werkten al een concreet draaiboek uit voor een vijfdaags surfkamp. Daarbij wordt ingezet op het op een niet-competitieve manier aanleren van surfen, waarbij ook het versterken van sociale en communicatieve vaardigheden spelenderwijs aan bod komt. “We gaan heel laagdrempelig te werk. Het uitgangspunt is dat iedereen kan surfen, gelijk hoe. Het draait allerminst om presteren, wel om plezier maken”, verduidelijkt Elise. “Waarbij ook geldt dat de jongeren zelf aangeven wat ze al of niet zien zitten. Het gaat immers ook om leren grenzen stellen, en je eigen grenzen leren aanvaarden.” Het draaiboek bevat ook andere activiteiten, zoals een kampvuuravond of karaokesessie, onder dezelfde voorwaarden, “er kan geen sprake zijn van enige vorm van druk”.
Op zoek naar middelen
De studenten stelden ook een onderzoeksrapport op, waarvoor ze te rade gingen bij verschillende organisaties die met jongeren in kansengroepen werken. Dat gaat van onderzoek naar surftherapie tot het aanbieden van gezonde voeding. En een kampboekje waarin de kandidaten voor het surfkamp alle nodige informatie vinden.
Geen gebrek aan inzet en goeie wil dus, maar een surftherapiekamp organiseren, kost geld. De studenten gaan dus ook op zoek naar financiële steun. Die maakt het mogelijk om onder andere surfuitrusting aan te kopen, professionele begeleiding te bieden en accommodatie en maaltijden te verzorgen voor de deelnemende jongeren.
“Momenteel hebben wij een inzamelingsactie Go fund me opgericht, genaamd ‘Surfkamp ten voordele van kwetsbare jongeren’”, aldus Sarah. “Daarnaast zijn wij actief op Trooper: daar kun je ons helpen met kleine bijdragen, zonder dat het je zelf iets extra kost, door online aankopen te doen op webshops die ons steunen. Je kan ons daar terugvinden onder de naam Monstergolf vzw.”
Info: www.monstergolfvzw.be
Het beste van KW
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier